'Ik heb de overheid nodig voor RDM' Claim Joep en Begemann krijgt beursnotering

Beleggers zullen geld kunnen steken in de uitkomst van de megaclaim die Joep van den Nieuwenhuyzen en Begemann hebben op de Nederlandse staat en de Amsterdamse beurs....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Begemann en Van den Nieuwenhuyzen maakten dit gisteren bekend op een persconferentie in Amsterdam. Grinnikend stelde Van den Nieuwenhuyzen na afloop vast 'dat het uniek zou zijn als een claim op de beurs ook zelf op de beurs genoteerd zou worden'.

Van den Nieuwenhuyzens raadsman mr L. Spigt wist echter nog niet zeker of voor een officiële beursnotering zal worden gekozen. 'Er zijn ook onofficiële markten. Feit is dat de certificaten verhandelbaar moeten zijn en dus ergens genoteerd moeten worden.'

De waarde van de certificaten zal worden bepaald door de kansen die beleggers geven aan het welslagen van de claim. Omdat de procedure tegen de staat en de beurs mogelijk tot ver na de eeuwwisseling zal duren - Spigt sluit een gang naar de Hoge Raad niet uit - zal de waarde in de komende jaren bepaald worden door speculaties over gerechtelijke uitspraken.

De claim is een direct gevolg van de strafrechtzaken die de staat heeft aangespannen tegen de voormalig Begemann-topman Joep van den Nieuwenhuyzen. Vijf jaar lang was hij verdacht van misbruik van voorwetenschap in de zogenoemde HCS- en RDM-zaken. Uiteindelijk werd Van den Nieuwenhuyzen vrijgesproken.

Van den Nieuwenhuyzen en Begemann willen het leeuwedeel van de schade verhalen die zij hierdoor geleden hebben. Begemann claimt 900 miljoen gulden, vooral gebaseerd op enkele mislukte transacties. Van den Nieuwenhuyzen claimt privé 300 miljoen wegens 'beschadiging van zijn goede naam en reputatie, de waardedaling van zijn pakket Begemann-aandelen en enkele bijzaken'.

Volgens professor P. van Schilfgaarde die naast Spigt als juridisch adviseur in de hand is genomen, kunnen beide claims niet apart worden ingediend. 'Er zijn schade-elementen in de claim van Joep die ook terug te vinden zijn in de schade van Begemann. In de procedure zouden daardoor potentieel tegenstrijdige belangen aanwezig zijn. Daarom is besloten de claims in één pot te stoppen.'

Er wordt een aparte stichting Begaclaim opgericht, die zogenoemde certificaten van gerechtigheid zal uitgeven. Begemann krijgt 77,5 procent en Van den Nieuwenhuyzen 22,5 procent. Begemann zal de certificaten niet zelf houden. Ze worden bij de dividenduitkering eind deze maand doorgegeven aan de aandeelhouders.

'Hierdoor wordt voorkomen dat de koers van het aandeel Begemann in de toekomst wordt beïnvloed door speculaties over de toewijsbaarheid van de vordering', aldus Van Schilfgaarde. Van den Nieuwenhuyzen zal zijn certificaten in principe niet overdragen. Indien de rechter de vordering zal toewijzen komt na aftrek van kosten 22,5 procent van het geld rechtstreeks terecht bij Van den Nieuwenhuyzen en 77,5 procent bij de Begemann-aandeelhouders die een gerechtigheidscertificaat bezitten.

Van den Nieuwenhuyzen is zelf geen aandeelhouder Begemann meer. Hij verkocht zijn belang van 23,5 procent eerder dit jaar aan de huidig bestuursvoorzitter A. Deleye. Maar hij heeft zich nog wel de claimrechten op deze aandelen voorbehouden, zodat hij voor nog eens 18 procent extra in de mogelijke opbrengst deelt.

Van Schilfgaarde en Spigt zijn bij het instellen van de schadeclaim naar eigen zeggen niet over één nacht ijs gegaan. Ze hebben advies ingewonnen bij prof. mr S. Kortmann, hoogleraar Burgerlijk Recht in Nijmegen. Hij heeft vastgesteld dat er bij de RDM- en HCS-zaak sprake is geweest van 'onrechtmatig overheidsgedrag'.

Van Schilfgaarde noch Spigt wilde gisteren speculeren op de kansen van deze in Nederland unieke vordering. Spigt: 'Meer of minder dan 50 procent? Ik heb in het verleden wel eens meer zaken aangespannen waarbij ik niet voor 100 procent weet of ik 50 procent kans van slagen heb.' Beleggers achten de claim niet bij voorbaat kansloos. Het aandeel Begemann steeg gisteren met drie gulden, nadat het nieuws over de claim bekend was geworden.

Er is nog geen bestuur voor de stichting Begaclaim gevormd. Spigt sloot niet bij voorbaat uit dat daar mensen van de Vereniging Effectenbezitters voor gevraagd zullen worden. 'De stichting zal eerst met de staat gaan praten over de claim. Indien daar binnen enkele weken geen overeenstemming over wordt bereikt, dan volgt een proces', aldus Van Schilfgaarde. Minister Sorgdrager van Justitie sloot de kans op een gesprek onmiddellijk uit. 'Het bedrag is te absurd om over te praten. Van den Nieuwenhuyzen gaat maar naar de rechter.'

Van den Nieuwenhuyzen zei dat hij bewust heeft gewacht met het indienen van de claim om de overheid de mogelijkheid te geven hem op een andere wijze tegemoet te komen. 'Ik heb de overheid nodig voor nieuwe orders voor RDM.' Hij is sinds kort bestuursvoorzitter van deze werf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden