‘Ik heb Charles Taylor geen mensenvlees zien eten’

De ene ex-president van Liberia getuigde deze week tegen de andere. Moses Blah versus Charles Taylor...

Van onze verslaggeefster Natalie Righton

Het blijft verbazen hoe gedistingeerd Charles Taylor (60) eruitziet. De oud-president van Liberia draagt een chic donkerblauw pak met hagelwit overhemd. Zijn haren zijn kortgeknipt grijs en als hij aan tafel zit en over de rand van zijn bril heen kijkt, zou je hem zo verwarren met een nette, oude professor op de universiteit.

In werkelijkheid wordt Taylor verdacht van de meest gruwelijke oorlogsmisdaden en zit hij deze week in het beklaagdenbankje in een rechtszaal van het Speciale hof van Sierra Leone in Den Haag. Rustig en schijnbaar emotieloos hoort hij getuigen aan, die vertellen hoe hun handen werden afgehakt, en hoe vrouw en kinderen voor hun ogen in brand werden gestoken.

Charles Taylor wordt als voormalig Liberiaans president verdacht van het aansturen van een rebellenleger in buurland Sierra Leone eind jaren negentig. In een 10-jarige burgeroorlog kwamen daar 250 duizend mensen om. Taylor verklaart onschuldig te zijn aan moord, verkrachting, marteling en ontvoering van kindsoldaten.

Afgelopen week kreeg Moses Blah – lange tijd de rechterhand van Taylor en in 2003 kortstondig zijn opvolger als staatshoofd – de kans om anders te beweren. Niet van harte trouwens, aanklager Stephen Rapp moest Blah – die bang is voor repercussies – sommeren om naar Den Haag te komen.

In de rechtbank kijken de twee ex-presidenten elkaar maandag niet aan. Taylor concentreert zich op zijn aantekeningen, de 61-jarige Blah loopt moeizaam met wandelstok naar de getuigenbank.

‘Ik heb Taylor nooit mensenvlees zien eten of een bevel horen geven aan zijn strijders om hun vijanden op te eten’, verklaart Blah kort daarna over het meest besproken onderwerp sinds de zaak-Taylor in januari van dit jaar begon.

Tegelijk sluit hij niet uit dat het toch kan zijn gebeurd. ‘Ik sliep toch niet met Taylor? Ik weet niet wat hij elke minuut van de dag deed,’ zegt hij geïrriteerd tegen advocaat Courtenay Griffiths. De strijders van zijn vroegere baas zag hij wel eens een paar mensenhanden roosteren boven een vuurtje, zei Blah een week eerder.

De verklaringen van Blah zijn extra pikant, omdat half maart getuige Joseph ‘Zizag’ Marzah beweerde dat hij Taylor eens een menselijke lever zag verorberen. Volgens hem zouden Taylors strijders in Liberia behalve opponenten, ook VN-personeel hebben opgegeten. Taylor zou persoonlijk opdracht hebben gegeven tot kannibalisme.

De voornaamste reden voor de aanklagers om Blah te sommeren als getuige, is echter de link die hij zou kunnen leggen tussen Taylor en rebellen in buurland Sierra Leone. Dat lijkt te zijn gelukt. Over RUF-rebellencommandant Foday Sankoh in Sierra Leone zei Blah vorige week donderdag: ‘Hij noemde Taylor baas.’ Ook Sam Bockerie, een andere beruchte Sierra Leoonse rebel, zou Taylor als leider hebben aangesproken.

In een militair trainingskamp van de Libische leider Kadhafi werden troepen van Taylor getraind die hem hielpen in 1989 Liberia binnen te vallen en de macht te grijpen, verklaarde Blah als derde opmerkelijke feit.

Blah is de 27ste getuige van de in totaal 72 getuigen die door de aanklagers worden opgeroepen in de zaak-Taylor. Hij is de hoogstgeplaatste ex-functionaris die is verhoord en wordt als een van de belangrijkste getuigen beschouwd.

Een uitspraak in de Taylor-zaak wordt niet verwacht voor eind 2009. Het proces wordt in Nederland gevoerd uit angst voor gewelddadigheden in West-Afrika. Daar wonen nog veel aanhangers van Taylor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden