Ik hang omgekeerd smullend boven de wc-pot

De komende weken leest Katinka Polderman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Beeld Els Zweerink

Yvanka van der Zwaan en Mieke Kosters: Wine-Up

The House of Books, €9,99

Er is een categorie boeken, films en tv-series die me ziedend maakt en in die categorie valt dit boek. Ik waarschuw vast.

De korrelige foto op het omslag lijkt van Google geplukt en in Paint op maat geknipt. Het boek heeft daardoor de uitstraling van een morsige zwerver, terwijl het er, lijkt mij, even verleidelijk uit zou moeten zien als de hippe milfs over wie het gaat.

Dan de inhoud. In dit boek zijn blogs gebundeld van drie fictieve vrouwen, die op de eerste pagina's aan ons worden voorgesteld: 'Anna (42) is de meest serieuze en nuchtere van het stel. Dat zou je niet zeggen als je de bende in haar huis ziet.' Het is niet in het bijzonder dit boek dat me zo kwaad maakt, meer het hele genre, waarin vrouwen worden neergezet als wijn drinkende, designertasjes webshoppende gezinsmanagende clichés op hoge hakken. En dat moet dan allemaal herkenbaar zijn, want herkenbaar, daar smullen wij vrouwtjes van. Ik hang omgekeerd smullend boven de wc-pot.

In hoofdstukken als 'Seks? Ik moet al zoveel, kan 'ie dat niet zelf doen?' en 'Weg met de ideale moeders' wordt 'gekeken of er een klik is' en hier en daar wordt iets 'getriggerd'.

Het is het soort lectuur waarmee Amy - OMG wat is het een rommeltje in mijn handtasje en dan nu een vies woord haha grapje! - Schumer en consorten enorm veel succes hebben. Een succes waarvan ik niets begrijp en dat uiteindelijk vrijwel zeker het einde van ons stemrecht gaat betekenen.

Antoine Bodar: Geborgen in traditie

Ambo / Anthos, € 27,99

'In perioden van crises - en welk tijdsgewricht behoort daartoe niet - ziet zelfs de meest vlotte levensgenieter zich gedwongen na te denken over het hoe en waarom van de veranderende tijd.'

Dat is de eerste zin van het voorwoord, en als deze heiden zoiets leest, begint ze zich te verkneukelen. Want ik ben dol op de relativerende, nuchtere cultuurbeschouwingen die deze eerste zin beloven, zeker als die geschreven zijn door iemand die zo goed uit zijn woorden kan komen als Bodar. Dat hij een katholieke geestelijke is nemen we maar op de koop toe; hoofdstukken als 'Rome in reformatie' kunnen we gewoon overslaan. En dan valt er nog een hoop te grasduinen door de kalme, opgeruimde gedachtenwereld van Bodar.

'Voor het overige is nieuwheid een illusie die getuigt van jeugdige vermetelheid, nog niet gehinderd door historische kennis', schrijft hij bijvoorbeeld. 'Want wat nieuw lijkt, is het niet. Wat nu voortkomt, heeft zich in andere gedaante reeds eerder voorgedaan.'

Als Bodar zo doorgaat als in de eerste hoofdstukken lijkt me dit nu eens een fijn boek om op een zondagochtend mee tot bezinning te komen. Ook als niet-katholiek.

Sarah Sluimer en Willem Bosch: Ontaarde Ouders

Lebowski, €17,50

Een categorie boeken waarop ik eveneens vrij boosaardig reageer, is die van ervaringsboeken door en voor jonge ouders. Onder invloed van zwangerschapshormonen heb ik er vorig jaar een paar kilo van gelezen, en eigenlijk zijn al die boeken hetzelfde: koddig gegiebel over 'het gestuntel dat ouderschap heet', met licht verwijtende ondertoon aan iedereen die het anders doet en geschreven voor vrouwen die nu ze moeder zijn alleen nog in hun kopstem kunnen praten.

Maar halleluja, wat is dit anders. Geen cliché te bekennen, en waar andere boeken blijven hangen in oppervlakkige en olijke moederblaadjestaal is dit een bundel stevige bespiegelingen over het ouderschap. Liefdevol, eigen, eerlijk en potverdorie ontzettend goed geschreven.

Binnen twintig pagina's ben ik ontroerd geraakt, heb ik hardop gelachen en kreeg ik een idee voor een lied. En toen heb ik het maar meteen uitgelezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden