Column

Ik had voor de gezelligheid met Ieder1 willen meelopen

Zondag kwamen mensen met elkaar op de been voor de manifestatie Ieder1, bedoeld als positief tegengif voor het volstrekt verziekte multiculturele klimaat. Lief. Laten we gewoon dansen, eten en elkaar beminnen. De initatiefnemers zijn hip, mooi, succesvol en bekend van DWDD. Ik had een beetje medelijden met hen. Want oef, wat kregen de multiculturele positivo's een ellende over zich heen. Nu weer een linkse met zware kritiek, dan weer een rake rechtse vol haat en pure afkeer.

Harriët Duurvoort
Publiek op het museumplein tijdens de manifestatie van IEDER1. Beeld anp
Publiek op het museumplein tijdens de manifestatie van IEDER1.Beeld anp

Anti-racisme-activisten waren verbolgen dat men nu eens even 'geen zin had in negatief gedoe'. Racisme is nu eenmaal in de grond 'negatief gedoe'. Vechten tegen onrecht heeft niet veel aan een 'vet' Bennetonfeestje gesponsord door Marqt en Ben&Jerry's. Intussen stortte het omvangrijke contingent PVV'ers uiteraard ladingen bagger over de positivo's uit. Landverraders! Antiblanke grachtengordelracisten! Hipsterbaardshariafetisjisten! Afijn, u kent de riedeltjes inmiddels. Vanwege mijn onhebbelijkheid om soms racisme en soms integratieproblemen onverbloemd te willen aankaarten is dit van twee kanten aangevallen worden mij niet vreemd, dus dat nam mij voor Ieder1 in. Hoewel ik dit keer ook de scepsis van de activisten kon indenken.

Ik ben als veertiger opgegroeid met multiculturele festijnen en braderieën. Het hoorde net zo bij de jaren '90 als East versus West Coast en huppelhouse. Een andere tijd; terreurdreiging noch populisme. Iedereen zat nog lekker klef in het politieke midden tegen elkaar aan geklemd. Gezellig hoor.

Ik was zeer actief in het multiculturele circuit van die dagen. Zo was ik een van de oprichters van een multiculturele glossy Roof cross cultural magazine. Geïnspireerd door Ebony. In een oud interview over het blad met De Journalist hoor ik mijzelf twintig jaar terug en denk: Ik ben geen spat veranderd, en de media ook niet. 'Het is geen enkel probleem een medewerkers-mix te maken die een afspiegeling is van het Nederland van nu. Dat is in geen enkel lifestyleblad het geval. Daar kun je alleen maar uit opmaken dat migranten weinig kansen krijgen in de media.'

Controversiële manifestatie Ieder1 van alle kanten bekritiseerd

Onder de noemer 'Ieder1' wordt vandaag in Amsterdam de diversiteit gevierd, maar niet iedereen heeft zin in dat feestje.

Het rijke, vol hippe positiviteit geladen multicultilandschap van weleer werd gerund door achteraf soms wonderlijk bedenkelijke figuren. Zo was de 'anti politiek correcte' David Pinto, die GeenStijl jaren later 'for president' wilde, directeur van Racism Beat It, het iconische positieve popfestival dat in zijn soort ongetwijfeld een voorloper van Ieder1 genoemd kan worden.

En Martin Bosma was directeur van Colorful Radio, een multicultureel radiostation dat eigendom was van Erik de Vlieger. Een commerciële vingeroefening voor wat nu Fun X is, de enige multiculturele publieke zender en al ruim tien jaar het onder jongeren best beluisterde radiostation in de Randstad. Ik werd als multiculturele bladenmaakster ooit ingevlogen door Bosma om een blaadje voor ze te maken. Ik zie ons nog zitten op zijn kantoor. Volledige geestverwanten over integratie en multiculturele media en zo. Martin Bosma was minstens zo politiek correct als ik.

Wat zal ik zeggen. Mensen veranderen. Vroeger had de EO nog wel eens van die reportages van 'zondaars' die ineens 'het Licht' zagen en in de Heer raakten. Ik vond dat altijd vermakelijke televisie. Sinds Bosma's transformatie als PVV-partijideoloog moet ik altijd daar aan denken.

Dus ja, ik ben eigenlijk wat sceptisch over multicultureel positieve exercities.

Maar soms word ik toch geïnspireerd. Zoals op de Dag van de Empathie, die jaarlijks door Jerry Afriyie georganiseerd wordt. Kleinschalig, in een Amsterdams theater, luisteren naar elkaars verhalen. Oud en jong, Nederlanders en migranten. Van verzetsmensen tot vluchtelingen.

Jerry is een van de zachtmoedigste mensen die ik ken. Afgelopen week is hij door het OM veroordeeld vanwege verzet tegen zijn aanhouding tijdens de stille tocht tegen Zwarte Piet bij de Sinterklaasintocht in 2014, die volgens het OM, en ook de rechter, 'volgens het boekje' was. Dat is voor iedereen zelf te beoordelen op YouTube. Op de grond 'Ik kan niet ademhalen!' schreeuwend. Gesmoord in bedwang gehouden en gestompt door agenten. Om je recht om in vrijheid je mening te uiten. Onbegrijpelijk.

Als ik gisteren in Amsterdam was geweest had ik met Ieder1 meegelopen. Niet omdat het wat uithaalt. Alleen voor de gezelligheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden