Ik had te doen met zijn vernedering

Denkend aan De Gaulle voor de kust van Dakar.

A/b Willem Ruys, 20 januari 1957

Ik word om 4.30 wakker en kijk uit mijn raam. Ik zie een vuurtoren geduldig knipogen en daaronder en er omheen een zwakke schittering van trillende lichtjes. Het is Dakar. Ik sta op, trek een kamerjas aan, steek de gang over en maak V. wakker. Ik weet dat het eigenlijk niet de moeite waard is, maar ik vind het nu eenmaal een akelig idee om ook maar iets zonder haar mee te maken.

Voor mij roepen die lichten herinneringen op aan De Gaulle en zijn tragedie toen hij Dakar en Frans Afrika niet kon veroveren. Men vertelde toentertijd dat enkelen van zijn staf hun mond hadden voorbijgepraat en dat de regering van Vichy hierdoor tevoren was gewaarschuwd.

Slechts iemand met de vastberadenheid en zelfverzekerdheid van een De Gaulle had een dergelijk fiasco te boven kunnen komen. Wel verslechterde door de totaal mislukte onderneming de toch al gespannen verhouding tussen hem en Churchill. Zo hielden wij van toen af aan onze plannen voor hem verborgen.

Eigenaardig dat het schijnsel van zo'n hoopje lichtjes zo'n levendig beeld in mij oproept van die grote man. Ik had te doen met zijn vernedering en had een oprechte bewondering voor zijn moed zodat die voorbijvlietende lichten van Dakar mij daar geknield op mijn kooi deden uitroepen: Vive De Gaulle! Vive De Gaulle! Daarna trok ik mijn jaloezie weer dicht en ging slapen.

Harold Nicolson (1886-1968), Britse schrijver/diplomaat. Ingekort fragment uit Reis naar Java. Vertaling Hetty Stolk. Veen, 1991.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden