'Ik had mijn zinnen gezet op deze race'

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - Haar eerste zege op de Weissensee noemde Mariska Huisman vorig jaar 'de mooiste uit haar carrière'. Haar tweede zege bij het Open Nederlandse kampioenschap, woensdag op het Oostenrijkse natuurijs, was zonder twijfel de emotioneelste.

Bijna een maand geleden overleed haar broer Sjoerd, 27 jaar jong. 'Ik had wel een beetje mijn zinnen gezet op deze wedstrijd, maar als het dan lukt is het supermooi. Ik ben echt heel blij met deze overwinning', zei Huisman op de Weissensse tegen schaatsen.nl.

Veel wilde de schaatsster niet kwijt over de moeilijke periode die ze achter de rug heeft. Ze pakte het schaatsen zelf al vrij snel weer op. Huisman deed gewoon mee om de prijzen bij de marathons op kunstijs. Stilzitten was geen optie, hoe groot het verdriet ook was.

Een maand geleden zei ze tijdens de herdenkingsdienst voor haar broer: 'Waar jij ging, ging ik. Samen fietsen, trainen, werken. Samen lachen om de stomste grappen, samen winegums eten tot we misselijk waren, samen naar wedstrijden...'

'Ze wilde hier graag winnen, voor Sjoerd natuurlijk', vertelde ploegleider en vriend Barry de Jong. 'Ze had een onvoorstelbare drive, was enorm sterk.'

De 30-jarige marathonschaatsster uit West-Graftdijk won de wedstrijd over 70 kilometer in een spurt van een kleine kopgroep. Carla Ketellapper-Zielman gleed als tweede onder de finish en Foske Tamar van der Wal werd derde. Huisman gold als een van de favorieten. Naast de open Nederlandse titel werd ze vorig jaar op het Veluwemeer ook 'gewoon' Nederlands kampioene op natuurijs.

Ruim zestig schaatssters gingen woensdag in de vroege ochtend van start voor de jaarlijkse titelstrijd op de Weissensee, waar het ijs er goed bij lag. In de tweede ronde vormde zich een kopgroep met daarin al Huisman, Ketellapper-Zielman en Van der Wal, die begin januari de nationale marathontitel op kunstijs greep. Yvonne Spigt, Elma de Vries, Birgit Witte en Lucy Hutten-Witteman completeerden het zevental, dat wegreed van het peloton en ruim een minuut voorsprong nam.

De samenwerking bleef prima tot in de laatste ronde. Op luttele kilometers van de finish probeerde De Vries te ontsnappen, maar Spigt haalde haar terug. Het kwam vervolgens op een eindsprint aan, waarin Huisman de snelste was.

Bij de mannen gingen de titel naar Ingmar Berga. De schaatser uit de BAM-ploeg was na 100 kilometer van een kopgroepje. Peter van de Pol finishte als tweede en Sam Boon werd derde. Titelverdediger Jorrit Bergsma ontbrak. Hij bereidt zich voor op de Spelen.

Al na de eerste doorkomst na zo'n 10 kilometer had zich een groep van tien schaatsers losgemaakt uit het peloton. Berga en Boon behoorden tot de vroege vluchters, Van de Pol sloot later aan. Ook erkende toppers als Sander Kingma, Rob Hadders, Sjaak Schipper en Erik Jan Kooiman waren mee in de ontsnapping.

De voorsprong groeide vlot tot meer dan 2 minuten. Op een versnelling van Kooiman en Van de Pol reageerden alleen Berga, Boon en Kingma. Uit die kopgroep verdween Kingma na een val. De achtervolgers probeerden nog van alles, maar ze kregen de vier koplopers niet meer te pakken. Berga maakte het karwei kundig af in de eindsprint.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden