'Ik had liever niet de pijn gevoeld die nodig was om Nobody Said te maken'

Zangeres Naaz (19), dit weekend op Lowlands, zingt liever eigen liedjes dan covers. En dan ook nog in haar geheel eigen stijl. Allemaal te danken aan één iemand.

Maaike Vos
Naaz Mohammad. Beeld Ivo van der Bent
Naaz Mohammad.Beeld Ivo van der Bent

Lowlands of het Metropolis Festival?

'Oeh, gemeen. Op het Metropolis Festival in Rotterdam maakte ik mijn festivaldebuut. Dat was extra bijzonder omdat ik al bijna mijn hele leven in Rotterdam woon. Maar ik kies toch voor Lowlands. Ik was de dag dat ik het hoorde om 5 uur 's ochtends opgestaan om bij Radio 2 op te treden. Daarna ging ik terug naar huis en deed ik een dutje. Mijn manager belde me wakker om te vertellen dat ik op het laatste moment was geboekt voor Lowlands. De Zweedse zangeres Skott had afgezegd en ik mocht voor haar invallen. Ik dacht dat ik nog droomde.'

Talentenjacht of op eigen kracht?

'Eigen kracht, honderd procent. Toen ik 16 was, heb ik meegedaan aan Holland's Got Talent met zelf geschreven en zelf geproduceerde liedjes. Dat was niet gebruikelijk, achter de schermen werd tegen me gezegd dat ik beter covers kon zingen. Tijdens mijn auditie zong ik Nobody Said, een nummer dat ik schreef toen ik 14 was en werd gepest. De jury gaf goede kritieken (Gordon gaf haar een staande ovatie en Chantal Janzen zei dat ze de stem van een engel had, red.). Ook het publiek was enthousiast.

'Het productieteam vond toen dat ik nog zo'n ballad moest schrijven. Ik geloof daar niet in. Muziek moet uit je hart komen en niet worden geschreven om een hit te scoren. In die tijd had ik al liedjes geschreven die meer bij mijn huidige stijl passen, maar de producenten vonden die niet commercieel genoeg voor op tv. Als artiest heb je wel inbreng, maar uiteindelijk moet je liedje goedgekeurd worden door de mensen achter de schermen.

'Al voor de finale wist ik dat deze kant van de muziekindustrie niets voor mij was. Ik kon niet uiten wie ik ben als muzikant.'

Tekst gaat verder onder de video.

Nobody Said of Words?

'Words! Het is een hoopvol en euforisch liedje, echt een vertaling van mijn ziel. Ik noem mijn stijl 'quirkpop': muziek gemaakt van geluiden uit het dagelijks leven. In het nummer hoor je bijvoorbeeld handgeklap en het geluid van theelepeltjes tegen een kopje. De melodieën dansen, maar de productie is minimalistisch. Zo wil ik laten zien dat je geen dure apparatuur nodig hebt om mooie muziek te creëren.

'De clip is een ode aan diversiteit. Je ziet jong en oud en mensen met verschillende culturele achtergronden die in vrede samenleven en respect hebben voor elkaar. Ik heb dit nummer in mei uitgebracht en het is inmiddels 4,5 miljoen keer afgespeeld op Spotify. Dat succes is leuk, maar ik krijg meer vlinders in mijn buik als ik een goed liedje heb gemaakt of op het podium sta.

'Ik ben nu 19 en kan Nobody Said niet meer zingen met de emotie die ik voelde toen ik 14 was. Op dit moment ben ik veel gelukkiger. Ik wil geen ouwe koeien uit de sloot halen en ga het nummer dan ook niet zingen tijdens optredens.'

'Kurd in Holland' of Nederlander met een migratieachtergrond?

'Op social media noem ik mezelf 'Kurd in Holland'. Ik ben opgegroeid in Nederland, maar in een Koerdisch huishouden. Ik voel me Nederlands en Koerdisch en ben trots op beide kanten van mijn leven. Mijn moeder komt uit Bagdad en mijn vader uit Suleymania in Iraaks Koerdistan. Ze zijn 29 jaar geleden naar Nederland gekomen, gevlucht tijdens de Golfoorlog. Mijn ouders hebben allebei enkele broers en zussen verloren.

'Ik kom uit een familie waarin muziek ongepast was. Het is in de Koerdische cultuur niet zo gebruikelijk dat meisjes muziek maken en de kant van de kunsten opgaan. Als ik tegen mijn ouders had gezegd dat ik me volledig op muziek wilde richten, zouden ze dat verbieden. Meedoen aan een talentenjacht die mijn ouders kenden van tv, dat kon nog net. Ze hadden eerder gezien hoe het andere deelnemers van Holland's Got Talent was vergaan en dat gaf ze meer zekerheid dat ik goed terecht zou komen. Tijdens de shows zaten ze op de tribune om me te steunen. Daar hebben ze gezien hoe hard ik werkte en dat ik wat kon bereiken met de liedjes die ik zelf had gemaakt.

'Als ik trots zeg: ja, ik ben een Koerd, ja, ik maak muziek en nee, ik ben niet verder gaan studeren, kan dat misschien deuren openen voor andere mensen.'

Achter de schermen of op de voorgrond?

'Vlak voor mijn auditie bij Holland's Got Talent had ik een liedje op YouTube gezet dat werd bekeken door Arjan Bedawi van producerscollectief Soulsearchin', ook een Koerd. Hij heeft onder meer hits van The Opposites geproduceerd en was onder de indruk van mijn stijl. We hebben gewacht tot de talentenjacht voorbij was en zijn toen twee jaar achter de schermen keihard aan de slag gegaan om mijn sound te polijsten.

'Voor fans leek het alsof ik van de aardbodem was verdwenen. Mensen zeiden: je hebt nu momentum en volgers, waarom doe je daar niks mee? Maar ik wilde geen commercieel succes behalen of op de radio komen. Ik wilde pas muziek uitbrengen als ik wist wat mijn eigen stijl was. Nadat ik Words had gemaakt, wist ik: dit is het. Een maand later had ik getekend bij platenmaat- schappij Universal.'

Naaz Mohammad

1998 Geboren in Gorinchem
2010-2016 Vwo op het Farel Lyceum in Ridderkerk. Switcht van vwo 5 naar havo 5
2014 Staat in de finale van Holland's Got Talent. Ze eindigt niet bij de laatste drie.
2015 Werkt samen met Yellow Claw voor hun album Blood for Mercy
2016 Single Sadboy verschijnt online
2017 Single Words wordt uitgebracht en 4,5 miljoen keer gestreamd op Spotify

Naaz woont bij haar ouders in Rotterdam.

Arts of artiest?

'Mijn vader is huisarts en mijn moeder is zijn assistent. Ze wilden eigenlijk dat ik arts of advocaat zou worden. Waar zij vandaan komen, beland je op straat als je geen vaste baan hebt die zekerheid biedt. Ze wilden liever niet dat ik muziek maakte en vonden het belangrijker dat ik mijn best deed op school. Maar ik bleef bezig met muziek op mijn slaapkamertje. Dat veroorzaakte ruzies en botsingen.

'Vanaf het moment dat Arjan in mijn leven kwam, draaiden mijn ouders bij. Ze zagen iemand die in de muziek zat en platina platen produceerde. Daarnaast dachten ze: deze man is ook Koerdisch en zal onze dochter niet in een bikini in een videoclip zetten. Door hem zijn veel deuren opgegaan en is de visie van mijn ouders verbreed.

'Drie jaar geleden zei mijn beste vriendin dat ik de muziek beter kon loslaten, omdat mijn ouders het nooit zouden accepteren. Nu luisteren ze non stop naar mijn liedjes en vertellen ze iedereen dat hun dochter muziek maakt en dat ze trots op haar zijn. Dat is een bizarre evolutie, niet normaal.'

Gepest worden: vloek of zegen?

'Vloek én zegen. Natuurlijk is het leuk als mensen je liedje hebben gehoord. Maar uiteindelijk had ik liever dat ik niet de pijn had gevoeld die nodig was om Nobody Said te maken. Het begon in de eerste klas van de middelbare school toen ik opkwam voor een meisje dat werd gepest. Ik stapte ook naar een docent. Dat meisje ging naar een andere school, ik was de snitch en vanaf dat moment was mijn leven een hel.

'Ik zat in een nare klas met een groep meisjes die erg onaardig waren. Ze plaatsten berichten op mijn Hyvesprofiel over hoe erg ze me haatten. Ook werden foto's van me bewerkt en rondgestuurd. In de periode voor mijn auditie bij Holland's Got Talent was er een 'We Hate Naaz'-Twitteraccount aangemaakt.

'In de derde heb ik het mijn ouders verteld. Ik zat op het tweetalig vwo en heb ze gesmeekt om naar een normale vwo-klas te mogen. Daar ben ik met open armen ontvangen. Mijn nieuwe klasgenoten wisten wat er was gebeurd en hebben er nooit naar gevraagd. Eens in de drie weken ging ik naar mijn docent Engels om te praten en eroverheen te komen. Ik dacht oprecht dat die periode nooit voorbij zou gaan, maar nu gaat het goed met me en heb ik fijne vrienden. Door erover te praten wil ik mensen die hetzelfde meemaken laten weten dat het tijdelijk is.'

Lorde of OneRepublic?

'Vroeger luisterde ik veel naar Will Smith. Op een dag vertelde mijn broer dat hij niet zelf zijn liedjes schreef. Ik was een kind en naïef en dat brak echt mijn hart. Daarom was ik zo onder de indruk van Ryan Tedder, de zanger van OneRepublic. Hij maakte zijn eigen muziek en schreef ook voor Beyoncé. Dat inspireerde me om zelf te beginnen met liedjes schrijven.

'Maar ik ga toch voor Lorde. Door haar en door de Zweedse singer-songwriter Tove Lo kwam ik erachter wie ik ben als artiest. Ze zijn zo zichzelf en maken zich nergens druk om. Ik wil ook helemaal mezelf kunnen zijn en precies maken wat ik wil. In de periode dat hun albums Pure Heroine en Queen of the Clouds uitkwamen, zat ik net in mijn nieuwe klas. Toen ik hun muziek hoorde, dacht ik: dit is wat ik wil maken. Daarna schreef ik het nummer waardoor ik Arjan ontmoette, de persoon die mijn leven veranderde. Dat is allemaal terug te voeren tot die twee artiesten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden