Ik ga nooit meer met mijn hele familie in een vakantiehuisje

Lezersrubriek over hoogte-, diepte- en knelpunten in het familieleven...

'Namens alle kleinkinderen van opa Jasper en oma Corrie wil ik zeggen dat we het altijd ontzettend leuk vinden om een weekend met elkaar in een huisje te zitten', mailt Marieke Bosch (19) uit Groningen. 'Of dat nou op Vlieland is, zoals vorig jaar, of zoals jaren geleden in Zuid-Limburg, we hebben altijd de grootste lol. Omdat de hele familie verspreid over het land woont, zien we elkaar niet zo vaak. In zo'n weekend worden nieuwtjes uitgewisseld en herinneringen opgehaald en dat is altijd heel erg leuk. En een weekend is niet lang genoeg om elkaar spuugzat te worden: ideaal! Ik hoop dan ook dat we dit soort familieweekenden nog vele jaren gaan volhouden, met alle familieleden in een gezonde toestand!'

Heel fijn, dat het er in de familie van Marieke zo harmonieus aan toe gaat, maar de stelling is en blijft: ik ga nooit meer met mijn hele familie in een vakantiehuisje. En niet: ik ga met veel plezier met mijn hele familie in een vakantiehuisje. Want dan zijn we snel klaar. Interessanter is: hoeveel pogingen heeft u gedaan voordat u zei: dit nooit weer? Wie of wat veroorzaakt de spanningen in en rond het huisje? Wie stelt toch elke keer weer voor om gezellig een familieweekendje te organiseren? Is het steeds stil lijden of worden de irritaties uitgepraat? En is het met uw eigen familie gemakkelijker dan met uw schoonfamilie?

De 25-jarige Suzanne vreest met die 'koude kant' het ergste. Ze mailt: 'Ik zie al het hele jaar op tegen een weekend met mijn schoonfamilie in een huisje op Terschelling. Ik kan nog wel wat argumenten gebruiken om aan dit opgelegde avontuur te ontsnappen. Als dit mijn eigen ouders waren, had ik ze al lang aan de dijk gezet, maar ja, bij schoonouders heb je toch ook met gevoelens van je partner te maken. Lastig hoor.'

Odile Bosch (50) uit Haarlem is al wat verder. Zij weet uit ervaring dat ze beter niet met haar schoonfamilie in een huisje kan gaan zitten. Vermoedelijk vanwege verschillende verwachtingen. Odile mailt: 'Voor mij begint de voorpret bij het woord VAKANTIEhuisje met het uitzoeken van allerlei leuke zaken die de omgeving van het huisje biedt. De voorpret van mijn familie bestaat uit het samenstellen van boodschappenlijstjes, wie wat koopt, kookt en meeneemt voor het vakantieHUISJE. Met kratten vol etenswaar arriveren wij om vervolgens het hele weekend van ontbijt naar koffie via lunch en borrel naar het avondeten te redderen.' Odile stelde daarom voor om eens een pension te nemen, zodat er wat meer tijd zou overblijven, maar tot haar spijt vond de familie dat te duur. O ja, niet onbelangrijk: Odile begint haar mail met te vermelden dat haar schoonfamilie bestaat uit 'stuk voor stuk schatten van mensen'. Je moet elkaar tenslotte wel kunnen blijven zien op verjaardagen en andere hoogtijdagen.

Dat je het geen weekend lang met elkaar uithoudt, is toch geen ramp? Moet je gewoon eerlijk over kunnen zijn. Of zit er bij uw (schoon)- familie zoveel druk op dat u met geen mogelijkheid aan de huisjesverplichting kunt ontkomen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden