Ik ga helemaal los, ik verbeter iedereen!

Mijn ergernis over foute spelling is u wellicht bekend. Omdat ik pretendeer geen vakidioot te wezen, heb ik mij tot nu toe wat ingehouden....

Maar! Het taalniveau van de gemiddelde leerling blijft achter bij de gewenste norm en met ingang van afgelopen week mag dat officieel een naam hebben. Onder leiding van voormalig hoofdinspecteur voortgezet onderwijs, Meijerink geheten, worden de beweringen van voormalig minister Maria (van der Hoeven), Jo (Ritzen) en Tineke (Netelenbos) ontkracht. Het valt helemaal niet mee met de spelling van de Nederlandse scholier!

Wát nou, alle fouten met de mantel der liefde bedekken* Niks ervan! Vanaf nu ga ik helemaal los. Ik verbeter iedereen! Wat zal het ongekend rustig worden in mijn mailbox. Een heerlijk neveneffect.

Lang leve minister Plasterk en het ‘zeg waar het op staat’-tijdperk. Jammer overigens dat hetzelfde tijdperk ruimte geeft aan een Wilders, maar dit terzijde. Van de week zei een vriend van me: het leukste zou zijn, wanneer de goede man uiteindelijk zou melden dat er nooit een film is geweest. Hmm. Wilders’ Grote Donorshow? Helaas. Ik zie de grap niet en veel moslims denk ik ook niet.

Maar! Laten we de vage kerndoelen voor het vak Nederlands uit het huidige voortgezet onderwijs concreet maken. Ik stel voor: beheers je na de brugklas de werkwoordsspelling nog niet, dan mag je niet naar de tweede. Weet je niet waar je punten, komma’s en hoofdletters moet plaatsen: dagelijks nablijven en kauwgom van de tafels krabben, net zolang tot je het weet. Wat zal het schoon worden! Nog zo’n heerlijk neveneffect.

Oké, even serieus. Op de kast in lokaal 010 van mijn docent Nederlands zat een sticker: ‘spelfouten vallen meer op dan denkfouten’. Prachtig vond ik dat en helaas is het waar. Iemand die niet kan spellen moet dus degelijk les krijgen en zonodig worden bijgespijkerd.

Mijn leraar had dat heel goed gekund: desnoods pakte hij daar z’n gitaar bij. Mag ik pleiten voor goed spellingonderwijs? Dan vallen die denkfouten van Wilders over een jaar of wat in elk geval wél op. Een heerlijk neveneffect.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden