'Ik eet mijn pikhouweel op als dat een nazitrein is'

Zit er in de Poolse bodem echt een nazitrein vol goud? Dacht het niet.

De mijn in Polen waar ergens een Nazi-trein vol met goud zou liggen.Beeld anp

Het is een verhaal waarvoor Hollywood-regisseurs vast al in de rij staan. Een oude Duitser verklapt op zijn sterfbed de locatie van de zloty pociag, een trein vol goud die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog onder de grond verstopt zou zijn door de nazi's. De twee schatzoekers die het verhaal aanhoren, trekken er met een grondradar op uit om het 150 meter lange gepantserde gevaarte in de Poolse bodem te spotten.

Resultaat: het kleurrijke plaatje dat u hiernaast ziet afgebeeld.

Piotr Zuchowski, de Poolse staatssecretaris van Cultuur, verklaarde 99 procent zeker te zijn dat de trein gevonden was. Op de radarbeelden ontwaarde hij zelfs al kanonnen. Het leger grendelde het gebied af en er is inmiddels een grootscheepse zoekactie in gang gezet. Kranten speculeren over een buit van 36 miljard zloty (8,5 miljard euro).

Grondradarbeelden Nazi-trein

Nu is het in Polen vast onbeleefd om een gegeven nazitrein in de bek te kijken, maar ik doe het toch even. Piet van Genderen, emeritus hoogleraar aan de TU Delft en radarexpert, vindt de beelden van de schatgravers namelijk hoogst curieus.

Om te beginnen: radars leveren geen kleurinformatie. Dus al dat regenbooggeweld op het plaatje is er in de computer aan toegevoegd. Ook ongebruikelijk voor dergelijke apparatuur is de variatie in detail: de grote groene en blauwe vlakken, versus de gedetailleerde gouden lijnen die de contouren van de trein zouden weergeven. Ook dat geeft aan dat het radarbeeld - als het al een radarbeeld is - flink is bewerkt.

'Fantasie kan met dit plaatje veel doen', concludert Van Genderen.

Steun

Experts in het buitenland vallen hem nu bij. 'Mensen moeten dit plaatje met grote voorzichtigheid behandelen', zei een mijnbouwprof tegen een Britse krant. Dat is wetenschapsjargon voor 'ik eet mijn pikhouweel op als dat een nazitrein is'.

Want laten we wel wezen: als de nazi's werkelijk een tunnel groeven om een trein van 150 meter in te verbergen, dan moeten daar gedurende lange tijd honderden mensen aan hebben meegewerkt. Zouden die na de oorlog allemaal 70 jaar lang de kiezen op elkaar hebben gehouden totdat nu een van hen gorgelend met zijn laatste levensadem de locatie verklapt?

Volkskrantcorrespondent Jan Hunin liet deze week in een fraaie reportage zien hoe de stad Walbrzych opleeft van de aandacht voor de nazitrein. De goudkoorts lokt toeristen uit alle windstreken.

Ik vermoed dan ook dat het met de mysterieuze nazitrein net zo afloopt als met het Monster van Loch Ness. Dagelijks te bezichtigen, maar alleen op T-shirts en koffiemokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden