'Ik denk niet dat dit bedrijf ook één miljard waard is' Mogen begint onderhandelingen over verkoop

Het biotechnologiebedrijf Mogen wordt mogelijk overgenomen door een groot concern. Directeur A. Breure heeft woensdag bekend gemaakt dat er onderhandelingen met industriële partijen gestart worden over de verkoop van het bedrijf....

Van onze verslaggever

LEIDEN

In de afgelopen periode heeft Mogen getracht strategische allianties met andere bedrijven te sluiten. 'De overnamesom die betaald werd voor het Belgisch buitechnologiebedrijfje PGS, heeft de tongen echter losgemaakt. In de financiële wereld wordt nu nagedacht over de mogelijkheden van de biotechnologie.' Agrevo, een joint-venture van de Duitse chemiebedrijven Hoechst en Schering, legde liefst een miljard gulden neer voor PGS.

De miljardenovername van PGS 'veranderde het speelveld'. Mogen zette de gesprekken over een mogelijke strategische alliantie onmiddellijk stop. 'We kregen prikkels van onze aandeelhouders. Ook onder hen gaan er nu ook stemmen op om hun belangen te gelde te maken. En het lijkt ons dan in het belang van het bedrijf dat directie en commissarissen dat dan ook gaan onderzoeken. Breure ontkent niet dat met name buitenlandse concerns die eerder op PGS aasden maar achter het net visten, nu in de race zijn voor Mogen. Hierbij worden onder meer de namen genoemd van Bayer, Novartis en Dupont.

Mogen ontwikkelt evenals PGS met behulp van genetische modificatie gewassen met verbeterde eigenschappen. Deze technologie wordt vervolgens wereldwijd uitgelicenseerd. Volgens Breure zou door aansluiting bij een financieel krachtige partij de financiering van de productontwikkeling op langere termijn veilig kunnen worden gesteld. Mogen lijdt nu nog verlies.

Opvallend was dat de koers van het op de incourante markt genoteerde aandeel Mogen gisteren met ruim 3,40 gulden steeg tot 15 gulden. Voor de overname van PGS waren de aandelen Mogen nog maar 7 gulden per stuk waard. Begin dit jaar kostte een aandeel slechts 3,50 gulden.

Mogen, die zich in 1987 losmaakte van het Amerikaanse biotechnologieconcern MCI, zou wel eens meer waard kunnen zijn dan het op Nasdaq genoteerde MCI, zo filosofeert Breure.

Breure denkt niet dat zijn bedrijf een miljard gulden waard is, maar 'wij weten wel wat we willen'. Mogen heeft nog nooit winst gemaakt. Volgens de oorspronkelijke plannen zou het acht miljoen gulden omzet tellende bedrijf ergens in 1997 quitte moeten spelen. Er werken 46 medewerkers bij het in Leiden gevestigde bedrijf.

Mogen werkt al samen met Gist-brocades, die onlangs het Groningse bedrijf Bio Intermediair overnam. Daarnaast werkt het samen met het zaadveredelingsconcerns Van der Have, Sandoz Seeds, Avebe en Bejo Zaden. Zo worden schimmelresistente tomaten, aardappelen en maïs ontwikkeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden