Ik denk aan de vogels

Er was eens een Indische papegaai bij een Perzische koopman in de kooi. De koopman wilde voor de handel naar India....

'Doe mijn groeten aan een Indische papegaai als je er één tegenkomt.'

Toen de koopman in India op zijn paard door een bos reed, zag hij hoog in de boom een papegaai.

'De groeten van mijn papegaai', riep hij blij.

Maar de papegaai viel ter plekke uit de boom. Dood!

Toen de koopman naar huis terugkeerde, vroeg zijn papegaai: 'En? Heb je het gedaan?'

'Ja, ik kwam er één tegen. Ik deed de groeten aan hem, maar hij viel opeens dood.'

Toen de papegaai dat hoorde, viel ook hij dood. De koopman kreeg er ontzettende spijt van. Maar er was niets aan te doen. Hij haalde zijn dode papegaai uit de kooi en gooide hem weg. Plotseling kwam de papegaai in beweging en hij vloog weg. Naar India.

Ik moest denken aan die papegaai toen ik die zonnige woensdag, op het stationsplein van Gent op de trein zat te wachten. Het was een mooie dag en de meisjes en de jongens zaten allemaal op de grond. Ze rookten, ze praatten in hun mobieltjes, ze aten hun ijsjes en ik dacht aan de papegaai en aan de kippen.

Ook dacht ik aan ze toen ik naar CNN keek waar president Bush zijn overwinningsspeech hield.

Zijn kippen nog altijd vogels? Ze hebben toch ooit een afstand gevlogen. Ik denk aan die oerkippen. Hoe kwam het dat ze met vliegen zijn gestopt?

Honden en kippen voelden instinctief dat hun toekomst bij de mens lag. Ze kozen voor een thuis.

Maar hoe zijn de kippen met de mens in aanraking gekomen? Ik heb wel wat in de boeken gelezen, maar ik heb zo mijn eigen fantasie. Misschien heeft een vlucht kippen aan het begin van het prille leven van de mens opeens iets merkwaardigs gezien. Iets dat nog geen naam had. Ze zagen dat de mens bezig was om iets boven zijn hoofd te maken. Een dak.

De kippen waren nog vogel, ze voelden dat de mens zich onderscheidde van het beest. Daar werden ze door betoverd. Ze daalden. Ze gingen voor de deur van de mens staan. En ze hielden op met vliegen. Is het zo gegaan? Ik weet het niet. Het gaat goed met honden en katten. Honden worden tegenwoordig in het Westen zelfs beter behandeld dan miljoenen en miljoenen mensen op de andere kant van de aarde. Ze hebben recht op een arts, hun tanden worden gecontroleerd. Ze hebben een eigen kapper en ze krijgen voedsel dat rijk aan vitamines is.

De oorlog tegen Irak hield ons bezig, de kippen waren we vergeten. Ze werden met miljoenen geruimd, vernietigd.

Zouden de kippen na al die duizenden jaren nooit besef hebben om weg te gaan? De mens veranderde ze in machientjes. De mens zoog hun 'zijn' leeg. Ze weten niet meer wie ze zijn zodat ze zelfs geen herinnering aan een boom hebben. Hun geheugen is beangstigend leeg. Ze weten niet wat regen is. Ze doen hun ogen open en ze bevinden zich in een kooi. En ze moeten onophoudelijk eten. Er is geen raam om naar de tuin te kijken.

Ze horen geluiden van buiten. Wat is dat voor een geluid? Een koe? Wat is dat?

De kippen zijn met duizenden ziek geworden, dood. Waarom? Van verdriet? Ik weet het niet. Ik denk aan die papegaai.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden