'Ik dacht ik doe dit een jaartje, maar ik sta nu al 7 jaar in het tankstation'

IWAN TOL

Aron Winter tankt hier regelmatig, Patrick Kluivert heb ik een paar keer gezien, en eind vorig jaar liep Clarence Seedorf ineens binnen. Dan kletsen we even met elkaar, maar ik stond alleen, dus al te lang kon dat niet. Ze vragen nooit waarom ik dit werk ben gaan doen. Eerder of ik nog ergens voetbal. Zo gaat dat met voetballers onder elkaar.

Toen ik klaar was met mijn carrière, heb ik eerst twee jaar niets gedaan. Ik had bij Fortuna Sittard gespeeld en woonde op een bungalowpark. Dat hebben we nog tien maanden volgehouden. Onze zoon is er zelfs geboren. Maar op een gegeven moment heb je alle dvd's wel gezien. Ik heb als postbezorger gewerkt, als gastheer bij een gokhal in Amsterdam totdat een vriend me wees op een vacature bij een tankstation. Ik dacht: dat ga ik een jaartje doen. Maar nu zit ik er alweer zeven jaar.

Mensen zo snel mogelijk op weg helpen, daar komt het op neer. Net als vroeger is het een teamgebeuren, alleen ging het er in het voetbal veel harder aan toe. Als ik bij NAC een kans had gemist, werd ik uitgekafferd door de oudere jongens. Als een collega nu een lege doos laat slingeren, spreek ik hem daar op aan, maar niet zoals het in de kleedkamer ging. Die aanpak werkt hier niet, heb ik gemerkt.

Ik kan m'n kinderen alles geven wat ik wil, maar binnen ben ik niet. Bij NAC verdiende ik 30 duizend per jaar. Guldens hè. Om een klapper te maken had ik moeten ingaan op een aanbieding uit de Verenigde Arabische Emiraten. Daar kon ik 800 duizend dollar per jaar verdienen. Maar mijn vrouw was zwanger van ons tweede kind. Ik zag het niet zitten om daar in m'n eentje te zitten, terwijl in Nederland mijn kind werd geboren. Dat is dus een dure bevalling geweest haha. Anders had ik nu in een vrijstaand huis gewoond in plaats van een rijtjeshuis in Almere. Maar zou ik ook gelukkiger zijn geweest, denk je?

We hebben een hele takenlijst: gekoelde dranken bijvullen, wc's schoonmaken, zorgen dat de shop er netjes uitziet en de APP-vraag stellen hè... Vraag me niet wat die afkorting betekent. Iets met product promotie. Het betekent dat je mensen bij het afrekenen moet wijzen op een aanbieding. Ik hou er niet van mensen dingen op te dringen, maar Shell heeft zogeheten mystery motorists rondrijden. Die controleren of medewerkers de aanbieding aanprijzen. Doe je dat niet, kun je bij het management op het matje komen.

Soms zijn er lastige klanten. Ik heb eens bijna slaande ruzie gehad over een wc-bonnetje van 50 cent. Die man wilde dat achteraf nog verrekenen, maar dat kan niet. Ik zei: 'U moet nog even iets in de winkel kopen.' Kwam hij met een krant aan, terwijl die korting niet geldt voor lectuur. Hij begon me uit te schelden, met k-dit, k-dat. Mijn vader is in 1985 overleden aan die ziekte. Ik kreeg een waas voor mijn ogen en gaf hem een flinke duw. Gelukkig kwam zijn vrouw ertussen, anders was het echt uit de hand gelopen. Sindsdien geef ik mensen die moeilijk doen over zo'n bonnetje gewoon 50 cent.

NAAM

Dennis Gerritsen

LEEFTIJD

42 jaar

SPEELDE BIJ

Ajax (amateurs), NAC, Helmond Sport, De Graafschap, Fortuna Sittard

BEROEP

medewerker tankstation De Hackelaar in Muiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden