'Ik dacht dat lintjes voor helden waren'

Marco Borsato reageerde verlegen en beduusd op zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Meer dan drieduizend mensen kregen donderdag een lintje...

ANP

Borsato krijgt de hoge onderscheiding niet alleen voor zijn succesvolle carrière. De 'zanger des vaderlands' wordt ook vooral gewaardeerd om het werk dat hij al zes jaar doet als ambassadeur voor War Child.

Frans Bauer, de populaire zanger uit het Brabantse Fijnaart, is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook hij was compleet verrast. Bauer kreeg zijn onderscheiding niet alleen voor zijn verdiensten als zanger, maar ook voor zijn ambassadeurschap van Villa Pardoes, een vakantiewoning bij de Efteling voor kinderen met een levensbedreigende ziekte en hun familie.

De Lintjesregen is dit jaar op 3150 mensen neergedaald. De meeste mensen (3123) werden onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau. In de veel exclusievere Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 27 personen gedecoreerd. De allerhoogste onderscheiding is voor professor R. Krom, levertransplantatiechirurg. Hij wordt, als enige ter gelegenheid van deze Koninginnedag, Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In de culturele sfeer werden onder anderen onderscheiden de beeldend kunstenaar Herman Gordijn en dichter Jean Pierre Rawie (allebei Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw), beeldend kunstenaar Jeroen Henneman, acteur en presentator Joost Prinsen, dirigent Peter Serpenti en striptekenaar en vormgever Joost Swarte (allemaal Officier in de Orde van Oranje-Nassau).

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau worden ook Saskia en Serge (zangduo), kunsthandelaar Mieke Zilverberg en sportverslaggever en publicist Mart Smeets.

Sporters worden meestal meteen na een belangrijke prestatie beloond, maar bondscoach herenjudo Cor van der Geest en alpinist Frits Vrijlandt worden ter gelegenheid van Koninginnedag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit jaar zijn er 27 lintjes minder uitgedeeld dan vorig jaar. De vrouwen zijn met 858 onderscheidingen nog altijd flink in de minderheid. Toch rukken de vrouwen langzaam op met veertig decoraties meer dan vorig jaar.

Het grootste gedeelte van de lintjes gaat naar vrijwilligers, dit jaar 2699 in getal, 287 minder overigens dan in 2003.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden