'Ik dacht dat ik in de grond zou wegzakken'

De straten van Kathmandu zijn zondag vol mensen: huilend, zoekend naar overlevenden. De huizen die nog staan, durven ze niet binnen te gaan uit angst voor naschokken.

Inwoners van de Nepalese hoofdstad bezig met het ruim van puin.Beeld AFP

'De grond onder mijn voeten beefde. Ik dacht dat ik erin weg zou zakken.' Hari Adhikari, een groentehandelaar in de Nepalese hoofdstad Kathmandu, stond uren later nog trillend op straat. Net als veel stadgenoten durfde hij zaterdag zijn woning niet binnen te gaan, uit angst dat die het zou begeven onder de reeks naschokken.

'Het was alsof we op een schip zaten dat in zwaar weer was beland', zei Kanak Mani Dixit, politiek commentator bij een Nepalese krant. Hij hielp zijn ouders en een oudere buurman naar een tuin waar de kans op neervallende brokstukken klein was.

Brokstukken

Een derde hoofdstedeling, Sandesh Kaji Shrestah, vertelde hoe hij probeerde mensen te redden uit een hotel waarin zich zo'n vijftig personen zouden bevinden. Met een vriend had hij een vrouw met haar kleindochter onder de brokstukken vandaag gehaald. 'Ze hebben het niet overleefd.'

Inwoners en bezoekers van Kathmandu schetsten dit weekend in internationale en lokale media de verwarring en paniek, nadat de ruim een miljoen inwoners tellende stad zaterdag was getroffen door de zwaarste aardbeving sinds meer dan tachtig jaar. Overal mensen op straat: huilend, elkaar troostend, zoekend naar overlevenden onder het puin, verdwaasd rondlopend.

Inwoners van de Nepalese hoofdstad bezig met het ruim van puin.Beeld EPA

Dharaharatoren

Bij het bekendste monument van de stad, de Dharaharatoren, verzamelden zich honderden mensen. Het uit 1832 daterende gebouw was onlangs heropend voor het publiek. Van de toren bleef slechts een ruïne over. Volgens de politie werden zaterdag ongeveer zestig mensen onder het puin vandaan gehaald.

Inwoners van Kathmandu vertelden elkaar op straat verhalen over omvallende meubels, schilderijen die van de muur vielen, bomen die op auto's terechtkwamen. En, uiteraard, over vermiste en omgekomen dierbaren. Uit afgelegen gebieden rondom de hoofdstad kwamen alarmerende berichten, voor zover de haperende communicatie dat toeliet. Yira Lama, die een appartement huurt in Kathmandu, kreeg vanuit zijn dorp nabij het epicentrum het advies om niet terug te komen. 'Ik heb met mijn familie gesproken, van ons huis is niets meer over.'

In de loop van zaterdag kwamen ook de eerste ooggetuigenverslagen vanaf de Mount Everest, 's werelds hoogste berg. De ervaren Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold voelde de grond beven onder zijn tent in het basiskamp. 'Ik kwam naar buiten en zag lawines komen aanrollen van alle kanten. Zulke lawines had ik nog nooit gezien,' zei hij per satelliettelefoon tegen de Volkskrant. Samen met andere alpinisten begon hij een speurtocht naar overlevenden. Hun werk werd gehinderd door dichte mist. Wel zagen ze hoe 'minimaal tien lichamen' geborgen werden. 'Het middendeel van het basiskamp is compleet weggevaagd'.

De lichamen van slachtoffers van de aardbeving worden zondag in Kathmandu verbrand.Beeld Foto AFP

Ravage

Op zijn blog beschreef Arnold de ravage van weggeslagen tenten, persoonlijke spullen en klimmateriaal. Gewonden werden opvangen in een eerste hulppost, in een relatief ongeschonden deel van het basiskamp.

Zondag kwamen de eerste overlevenden aan in Kathmandu, per helikopter en vliegtuig. Hun relaas was huiveringwekkend. Pema Sherpa, begeleider van toeristen, vertelde hoe hij honderden meters werd meegesleurd door de sneeuw. 'Daarna raakte ik bewusteloos.' Toen hij bijkwam, wist hij zeker: het dodental loopt op, er liggen nog veel mensen onder de sneeuw.

Vrienden verloren

Bhim Bahadur Khatri, een kok voor klimmers in het basiskamp, dacht dat de lawines hem zijn leven zouden kosten. Hij wist met zijn handen 'als klauwen' onder de sneeuwlaag vandaan te komen. Hij keek om zich heen, en wist: 'Ik heb het gered, maar heb veel vrienden verloren.'

De teruggekeerden uit de Himalaya vormden zondag een extra belasting voor de ziekenhuizen in Kathmandu, waar artsen en verpleegkundigen toch al handen, medicijnen en hulpmiddelen tekortkwamen. In het grootste ziekenhuis van de stad waren, volgens de Nepalese pers, de gangen bezaaid met lichamen die niet geïdentificeerd konden worden. Ziekenhuisdirecteur Swoyam Prakash Pandit zei zondagmiddag dat er ongeveer honderd mensen na aankomst overleden.

Nabeving

Vrijwilligers richtten zondag nieuwe tentenkampen in, waar honderdduizenden de nacht zouden doorbrengen bij temperaturen van zo'n 10 graden. Veel mensen hadden de vorige nacht al in de buitenlucht doorgebracht. Wie geen tent had, hulde zich in dekens of sliep in auto's en stadsbussen.

De zware nabeving van zondag wakkerde de angst aan. 'De mensen zijn bang om terug te gaan naar hun huizen, die oud en zwaar beschadigd zijn', zei Sanu Maharjan, een jonge vrijwilliger. Vertwijfeld vroeg een oudere inwoner, Sundar Sah, zich af: 'Er waren zeker drie of vier naschokken. Hoe kunnen we ons veilig voelen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden