‘Ik dacht dat het dak op me zou vallen’

Een van de gewonde gasten van het zwaar getroffen Pearl Continental Hotel, Jawad Chaudhry, zegt dat hij op zijn kamer was toen hij de schoten hoorde en daarna een enorme explosie.

AP en Reuters

‘De vloer trilde’, aldus Chaudhry. ‘Ik dacht dat het dak op me zou vallen. Ik rende naar buiten en ik zag overal bloed en glas.’ Hij vertelt hoe hij ook gasten en personeel gewond op de grond zag liggen, sommigen waren bewusteloos.

Jamal Khan, een chef in het hotel dat door veel bewoners van Peshawar liefkozend de ‘PC’ wordt genoemd, rende, bedekt met stof en bloed, naar buiten. ‘Ik was aan het koken toen ik een oorverdovende knal hoorde’, aldus de kok. ‘Ik viel en kwam tegen de muur. Ik weet niet hoe ik naar buiten ben te komen, maar ik hoorde overal mensen schreeuwen om hulp.’

Het Pearl Continental, populair bij zowel buitenlanders als de Pakistaanse elite, wordt relatief goed bewaakt. Het ligt tamelijk ver van de hoofdstraat en ziet uit over een golfbaan en een historisch fort. ‘Ze reden het voertuig door de hotelpoort en bliezen het op toen zij dicht bij het gebouw waren’, zegt politiewoordvoerder Liaqat Ali over de actie van de drie aanvallers die zich schietend een weg baanden naar het hotel.

Volgens een hoge politieofficier, Shafqatullah Malik, zouden de daders een 500 kilo zware bom tot ontploffing hebben gebracht. Het zou gaan om RDX, een explosief dat zowel door het leger als in de industrie wordt gebruikt.

Een verslaggever van het persbureau AP zag zeker zes gewonde buitenlanders naar buiten worden geleid. Een van de gewonden zei dat hij voor de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, werkte. Volgens hem verbleven ook medewerkers van het Wereldvoedselprogramma van de VN in het hotel.

Buiten het hotel was een diepe krater in de grond zichtbaar. In het gebouw brak meteen brand uit. Ook gebouwen in de omgeving raakten beschadigd en tal van voertuigen werden verwoest. De zware explosie was kilometers ver te horen.

De aanslag werd veroordeeld door president Ali Zardari. ‘We zullen niet toegeven aan deze figuren’, zei zijn woordvoerder. ‘Pakistans eenheid staat op het spel.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden