'Ik besloot dat spelen mijn hobby moet blijven'

Merijn van de Reep (22)

Ianthe Sahadat

'Ik speel al heel lang theater en vanaf mijn 16de begon ik te denken dat ik er mijn vak van wilde maken. Ik wilde naar de theaterschool. Ik kende mensen die in Amsterdam de opleiding tot acteur of theaterdocent deden en ik had zelf ook al eens meegespeeld in een stuk van de opleiding.


'Een aantal mensen zei: die auditie is een goede cursus van meerdere dagen, voor weinig geld, daar heb je sowieso iets aan. Tegelijkertijd deed ik ook nog auditie voor de acteursopleiding in Arnhem. Daar viel ik helaas in de tweede ronde af, maar in Amsterdam werd ik aangenomen voor de docentenopleiding.


'Maar het ging niet zoals gehoopt. Vanaf het begin twijfelde ik. Ik merkte dat ik alle vakken waarbij ik mocht spelen fijn vond. Die gingen goed, daar haalde ik een kick uit. Maar alle vakken waarbij ik dingen moest maken, zoals regisseren of schrijven, daar haalde ik veel minder voldoening uit.


'Het is een heel intensieve opleiding. Je hebt elke dag van 9 tot 5 les, met een klein groepje van vijf mensen en een docent die erbovenop zit. De lessen gaan echt tot op het bot. Je moet jezelf uitpluizen, je emoties opzoeken en onderzoeken. Ik vond dat behoorlijk zwaar. En ik miste bewegingsvrijheid. Zo'n klein groepje mensen, elke dag weer, alsof dat mijn hele leven was.


'Ook werd je geacht theater te maken vanuit een bepaalde visie. Natuurlijk moest je je eigen visie ontwikkelen, maar die moest wel binnen de opleiding passen.


'Het heeft anderhalf jaar geduurd, maar toen besefte ik: ik zit hier echt verkeerd. Toen ik stopte, besloot ik dat ik gewoon zou gaan acteren. Dat ben ik gaan doen. Ik stond meteen in een voorstelling op het Over 't IJ festival en ik deed een auditie bij een groep in Rotterdam. Maar eigenlijk beviel dat ook niet. Jezelf telkens weer binnenstebuiten keren bij al die audities en dat ook nog eens vier jaar doen op een opleiding? Nee, ik besloot dat spelen mijn hobby moet blijven. Nu geniet ik er enorm van, dat plezier wil ik niet kwijtraken. Het is iets dat ik erbij blijf doen. Ik zal altijd blijven spelen.


Cultuurmarketing

'Op mijn nieuwe opleiding kan ik ook met theater aan de slag, maar wel op een heel andere manier. Minder artistiek verantwoord. Ik leer eerder om mezelf als theaterdocent te verkopen. Ik heb nu bijvoorbeeld een vak 'cultuurmarketing'. Hartstikke interessant. Ik heb marketing en reclame altijd al interessant gevonden. Ik vind ook dat je mag nadenken over hoe de culturele sector zich moet verkopen. Maar ik zal niet snel echt de commerciële kant op gaan.


'Ik zou graag theater willen maken, waarbij niet, zoals bij mijn vorige opleiding, het artistieke eindproduct centraal staat, maar de mensen met wie je het maakt en wat het hun brengt. Je kunt bijvoorbeeld werken met jongeren met een laag zelfbeeld. Die denken dat ze niets kunnen. Vervolgens maak je decors met hen, ze maken zelf de muziek bij het stuk en ze acteren. Zo ontdekken ze dat ze wel iets kunnen. Dat lijkt me mooi.


'Met deze opleiding ga ik terug naar de basis. Naar mijn eigen liefde voor toneel, die ook voortkomt uit het samen met mensen werken, het samen iets neerzetten. Ik heb het idee dat ik dat bij deze opleiding weer in alle vrijheid kan doen.


'Het is allemaal nog pril, ik ben net begonnen. Maar de twee hoorcolleges die ik nu gehad heb, bevielen goed. Het is minder intensief, niet zo allesoverheersend. Dat bevalt me nu al. Nu is mijn opleiding een facet van mijn leven, niet mijn leven. Op de vorige opleiding zeiden ze: je moet een venster op de wereld houden. Ik dacht dan altijd: wanneer dan? Nu kan ik de krant tenminste weer lezen en andere mensen ontmoeten en spreken.'


Ianthe Sahadat


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden