Opinie

Ik bepaal zelf wel of ik de zomer zo 'heerlijk' vind

De ingezonden lezersbrieven van maandag 25 juli.

null Beeld null

Het weer

Het weer raakt ons allemaal en het weerbericht is dan ook een belangrijke rubriek. Mensen hebben verschillende redenen om naar het weer uit te kijken. Het gezin dat een dagje uit wil hoopt dat het droog blijft en de zon gaat schijnen, veel ouderen willen juist dat het niet te warm wordt en veel boeren hopen vaak weer op regen. Het weerbericht moet die gevraagde informatie zo goed mogelijk geven. Het moet zich echter onthouden van oordelen of het verwachte weer 'lekker', 'mooi', of 'slecht' is. Ik erger me dan ook aan een kop in het weerbericht van de Volkskrant van 23 juli: 'Het blijft heerlijk zomers'. Dat maak ik zelf wel uit.

Kees Volkers, Houten

Maria Magdalena-dag bestaat al eeuwen

Uit het artikel van Sander van Walsum (Ten Eerste, 22 juli) zou je de indruk kunnen krijgen dat Maria Magdalena nu pas vereerd mag worden dankzij paus Franciscus. De kerkelijke dag van Maria Magdalena is echter al eeuwenlang op 22 juli. De ingreep van de paus betreft een opwaardering van deze dag van 'Memoriam' naar 'Festum'. Ze gaat als het ware van een twee naar een drie sterren-verering en zou nog één ster verder kunnen ('Solemnitas'). De Amerikaanse theoloog en filosoof William E. Phipps beweerde overigens in 1970 in zijn boek The Sexuality of Jesus dat Jezus en Maria Magdalena met elkaar waren getrouwd, een opvatting waar Dan Brown in De Da Vinci Code dankbaar gebruik van heeft gemaakt. De figuur van Maria Magdalena heeft altijd sterk tot de vaak letterlijke verbeelding gesproken. Wat is er mooier dan in schilderijen te refereren aan haar verleden als prostituee? Heilige naaktheid mag gezien worden. Het wachten is nu op die vierde ster.

Paul Verheijen, Nijmegen

null Beeld null

Zomerspeurtocht

Fascinerend en superleuk, die zomerspeurtocht in de Volkskrant. Daar mogen jullie van mij best een jaarlijkse traditie van maken. De schat hoeft niet zo waardevol te zijn; de jacht is het leukst. Een piepklein minpuntje slechts: voor die laatste twee kranten heb ik alle boekwinkels in Vichy moeten afstruinen. Voordat mijn zomerspeurtocht naar de allerlaatste krant resultaat had, was de schat al gevonden. Om het gras aan elkaar te plakken, had ik echte kranten nodig, op internet waren ze te vaag. Als jullie nog eens zoiets fantastisch organiseren, kunnen jullie er dan een paar weken eerder mee beginnen?

A. Jacobsen, Dordrecht (momenteel in de Allier)

Ego

Graag wijs ik erop dat de 'ego' in 'Et in Arcadia ego' ('Extase in de teen van de laars', V Zomer, 23 juli) naar de dood verwijst. De strekking is: zelfs in dit pastorale landschap ontkom je niet aan de dood. Dat past niet bij de strekking van het artikel.

Ton Franken, Doetinchem

Leefwereld

In haar interessante column (Ten eerste, 23 juli) haalt Aleid Truijens een uitspraak aan van Iliass el Hadioui, waarin deze ervoor pleit dat docenten niet meegaan in de leefwereld van hun leerlingen wanneer ze uitleg geven over onderwerpen die haaks kunnen staan op de visie van ouders of leerlingen. Zij moeten kennis aanreiken en duidelijk maken dat zij net als ieder ander persoon recht hebben op alle kansen in de samenleving.

In de praktijk ervaar ik dat je als docent juist wel moet proberen om je te verplaatsen in hun leefwereld. Een docent die als een staatsman uitlegt wat wij zien als democratie of seksualiteit of religieuze keuzes bespreekt, zal weinig leerlingen bereiken.

Soms moet je er als docent met gestrekt been in durven komen. Ikzelf zeg weleens eens tegen een leerling dat zijn of haar mening over een onderwerp idioot is en probeer dan dieper in te gaan op waar die mening vandaan komt. Pedagogisch onverantwoord? Geen idee, maar je bereikt meer als je je durft te bewegen op het niveau van je leerlingen.

Dat ouders van leerlingen je hierdoor vaak willen spreken is een prijs die je moet betalen.

Mark Tangen, docent, Nijmegen

Israëlisering

Voilgens Peter Giesen is de Israëlisering van Frankrijk in volle gang (Ten eerste, 22 juli). Blijkbaar is Giesen nooit in Israël geweest of heeft hij niet echt goed om zich heen gekeken. Nergens staan om de stranden van bijvoorbeeld Tel Aviv 'muren, uitkijkposten en bewapende bewakers'. De Israëlische strandwachters zijn er primair voor mogelijke drenkelingen. De strandbezoekers lopen zonder enige hinder in hun badkleding de stad in, niemand die op of omkijkt. Er is in Israël wel veel beveiliging, maar deze is zo ontwikkeld dat de gewone burger, die zich over het algemeen veiliger voelt dan een doorsnee Fransman, er weinig van ondervindt.

Jeroen Veenema, Utrecht

Politieagenten patrouilleren in Parijs. Beeld null
Politieagenten patrouilleren in Parijs.

AOW- en pensioengat

Fijn voor Kees Gravemaker (U, 23 juli) dat hij als oud-defensiemedewerker maar 1 maand last had van een AOW-gat. De gevolgen voor een werknemer uit het bedrijfsleven die na de zoveelste reorganisatie ontslagen wordt, zijn erger. Tot 1 januari 2016 kreeg je een uitkering van maximaal 38 maanden. Bij een ontslag op 61-jarige leeftijd liep die uitkering door tot 64 jaar en 2 maanden. Als het niet lukte (bijna kansloos op die leeftijd) om een baan te vinden, stroomde je door naar de bijstand, voor zover je daar recht op had (geen vermogen, niet te veel overwaarde op de eigen woning). Nou, dan heb je eerst nog wel een ander gat voor er van een AOW-gat sprake is.

Per 1 januari 2016 is de WW-uitkering kwartaalgewijs teruggeschroefd naar maximaal 24 maanden in 2019. Het gat wordt groter. En dan hebben we het nog niet over het pensioengat. Gedurende de WW-periode wordt geen pensioen opgebouwd, terwijl gedurende de wachtgeldperiode wel - weliswaar minder - pensioen wordt opgebouwd.

Greet de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden