'Ik ben zuinig met het tonen van die andere Laetitia'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week Laetitia Griffith (41), VVD-Kamerlid en sinds deze maand in haar woonplaats Amsterdam beëdigd als trouwambtenaar....

TEKST WIM DE JONG

Waarom heeft u zichzelf zo getekend?

De afgelopen jaren merk ik dat ik steeds meer naar een evenwicht op zoek ben tussen mijn vrolijke ik en die zakelijke kant van mij. Ik kan heel goed genieten, maar er is ook altijd een stem in mij die zegt dat er weer moet worden gewerkt. De studieboeken in mijn zelfportret symboliseren die nijverheid. De weegschaal staat voor gerechtigheid - ik ben van huis uit jurist - en voor het feit dat ik altijd aan het balanceren ben. En de noten symboliseren mijn liefde voor muziek en voor dansen.

Zet u zich hier ook nog even met een paar steekwoorden neer. Zelfbewust. Daadkrachtig. Charmant, denk ik. Ook wel humoristisch. En altijd nuchter.

Wie bent u voor uw voorkeurstemmers? Zij zien mij als iemand die respectvol met anderen omgaat, die evenwichtig belangen afweegt, die eerlijk is en verstand van zaken heeft. Daarnaast vinden zij mij toegankelijk, laagdrempelig en een leuk, prettig mens.

Wat is het grootste misverstand over u?

Dat ik alleen maar aardig gevonden wil worden. Wanneer ik aan het werk ben, ga ik voor kwaliteit en doeltreffendheid. Ik ben professioneel en efficiënt. Op het moment dat mensen daardoorheen fietsen, kan ik hard uit de hoek komen.

Wat is de grootste belediging die men u kan toevoegen?

Ik moet soms nog tegen een vooroordeel over de VVD en daarmee over mezelf opboksen. Het vooroordeel dat het mij alleen maar om zakkenvullen zou gaan, zonder oog te hebben voor zwakkeren. Terwijl ik juist sociaal ben. Ik zal altijd proberen mensen uit de armoede te krijgen, ze te laten zien hoe ze verder kunnen komen in het leven. Als daaraan wordt getwijfeld, kan ik echt héél boos worden.

Wat is een terugkerende reactie van uw collega's in de Tweede Kamer?

Mensen met wie ik nauw samenwerk, zullen me rekenen tot het goede kamp. En ze kennen mijn kwetsbare en vrolijke momenten. Collega's met wie ik minder contact heb, zullen misschien denken dat ik afstand houd.

Ook een misverstand?

Nee, ik kijk inderdaad wel de kat uit de boom. Ik kan me niet zomaar openstellen voor iedereen. Mijn gekke humorkant komt dan naar boven, en in een werksfeer kan dat voor vreemde verrassingen zorgen. Ik wil zuinig zijn met het tonen van die andere Laetitia. In mijn werk moet ik me toch van een zakelijke kant laten zien. Ik wil niet als de laconieke lolbroek worden weggezet - 'Ach, die praten we wel om, met haar hoeven we geen rekening te houden'.

Wat vindt uw partner uw beste eigenschap?

Mijn opgewektheid en speelsheid. Het dansen, het lachen. Hij vindt mijn veelzijdigheid en het feit dat ik wel tien dingen tegelijk kan doen ook mooie eigenschappen. Mijn serieuze kant voert de laatste tijd wel net iets te vaak de boventoon.

Waaraan moet u nog meer blijven werken, vindt u zelf?

Aan mijn ongeduld. Dat maakt dat ik soms kribbig word. Ik heb een Zuid-Amerikaans temperament.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven?

Ik wil herinnerd worden als een vrouw met een krachtige persoonlijkheid. En tegelijk ook als iemand die je zó kon omhelzen. Daar heb je het weer: dat harde en dat zachte, ik wil het echt kunnen combineren, want ik kan niet zonder menselijke warmte. In mijn privéleven kan ik die zachte kant makkelijker kwijt. De Surinaamse omhelzing, dat eindeloze op elkaars rug kloppen - ach jongen, zó heerlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden