‘Ik ben uw vriend’ kirt Terpstra

Luid applaus klinkt als Terpstra de ambassadeur in het Chinees begroet. En de prins? Die zwijgt in alle talen, in Lisse....

De Chinese ambassadeur en de locoburgemeester van Peking worden niet ontriefd door Tibetaanse demonstranten in de Keukenhof: die zijn er gewoon niet deze woensdagmiddag. Samen met Willem-Alexander openen ze dadelijk de bloemententoonstelling, die in het teken van China en de Olympische Spelen staan.

Maar eerst komt NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra het podium op, abusievelijk geïntroduceerd als winnares van een gouden zwemmedaille (zilver en brons – red.). Ze zegt dat ze een paar jaar Chinees heeft gestudeerd en vervolgt in die taal: ‘Ik ben uw vriend.’ De Chinese media, in groten getale uitgerukt, applaudisseren enthousiast.

In een ademtocht vervolgt Terpstra in het Engels over de kwestie Tibet: ‘We hopen dat er een vreedzame oplossing komt, zo snel als mogelijk is.’ Nu zwijgt de Chinese pers en klappen de Nederlanders in de zaal.

Het lijkt alsof ze als oud-staatssecretaris de ministeriële verantwoordelijkheid neemt voor de prins. De politiek moet in de slag met de Chinezen, zo stelt Terpstra, en daarvan mogen de sporters niet de dupe worden.

Willem-Alexander wordt net voor aankomst nog bevraagd door reporters van De Wereld Draait Door over zijn Tibet-standpunt, maar loopt snel door. Ter voorkoming van dergelijke confrontaties heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) enkele uren eerder op de site www.koninklijkhuis.nl onder het kopje ‘Veelgestelde vragen’ een verklaring van de prins gepubliceerd.

‘De prins van Oranje maakt zich, net als iedereen, zorgen over de situatie in Tibet. Hij is van mening dat moet worden gestreefd naar een vreedzame oplossing, met respect voor mensenrechten, waarbij rekening moet worden gehouden met de positie van alle bevolkingsgroepen.’

Op dezelfde pagina wordt begrip gevraagd voor de positie van de prins en het feit dat hij onder de ministeriële verantwoordelijkheid valt. Dat impliceert, zo schrijft de RVD, dat vragen over het boycotten van de Olympische Spelen niet aan de prins, maar aan het kabinet moeten worden gesteld. ‘De prins kan op deze vragen geen antwoord geven.’

De RVD zet in samenwerking met het Koninklijk Huis de ‘Veelgestelde vragen’ vaker in om de actualiteit te pareren. Zoals bij de discussie die ontbrandde over de toespraak van prinses Máxima inzake de nationale identiteit. Het Huis raakte in het defensief, en omdat de politiek het niet snel opnam voor de prinses werd naar dit publicitaire wapen gegrepen. Hetzelfde gebeurde bij de publicatie van het boek van Hermans en Hooghiemstra over de koningen Willem I, II en III. Koningin Beatrix distantieerde zich daarvan omdat er de suggestie van uitging dat het ‘koninklijk goedgekeurd’ was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden