Ik ben op 8 mei bevrijd in Theresienstadt door de Russen

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 4 mei 2017.

Redactie
Joodse vrouwen, door het Rode Leger bevrijd, verlaten het concentratiekamp Theresienstadt. Beeld getty
Joodse vrouwen, door het Rode Leger bevrijd, verlaten het concentratiekamp Theresienstadt.Beeld getty

Brief van de dag: Mijn bevrijding uit Theresienstadt

Dat de moeder van Marijke van den Berg-Leydesdorff deels lopend naar Nederland is teruggegaan (O&D, 3 mei) komt omdat zij op 8 mei 1945 bevrijd is door de Russen en zij terug wilde naar het door de geallieerden bevrijde Nederland. Dat was een probleem.

Een oom van mij was in Auschwitz al wat eerder door de Russen bevrijd, kon toen alleen maar oostwaarts en is met een vriend lopend, en stukjes met de trein uiteindelijk in Odessa beland, vanaf daar met een vrachtboot naar Marseille gegaan en toen liftend terug naar Nederland; al met al een reis van drie maanden.

Ik ben zelf ook op 8 mei bevrijd, in Theresienstadt, door de Russen na hevige gevechten, waarbij Duitse tanks dagenlang heen en weer gingen; aan de ene kant opgejaagd door de geallieerden en aan de andere kant door de Russen.

Deze hebben het kamp op een gegeven moment opgeruimd en ons ondergebracht in een door de Duitsers 'leeg' gemaakte psychiatrische inrichting in Dobjany, in de buurt van Praag. Uiteindelijk hebben de Amerikanen een legervliegtuig gestuurd en ons daarmee op 4 juli gerepatrieerd naar Eindhoven, waar wij ondergebracht werden in een fabriekshal van Philips en de gelegenheid kregen onderdak te regelen. Deze terugreis duurde maar een paar uur. De heenreis in de veewagens drie dagen en drie nachten.

Jacqueline Soetenhorst-Lindeman, Bilthoven

5 mei vrij

Als 5 mei een jaarlijkse vrije dag zou worden dan ontstaan binnen slechts twee maanden wel erg veel vrije dagen, we hebben Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag. Vervolgens hebben we dan tot 25 december geen enkele vrije dag meer. Zouden we het niet een beetje beter kunnen verdelen door bijvoorbeeld Hemelvaartsdag of Tweede Pinksterdag in te ruilen voor Allerheiligen op 1 november? Dat is ook in veel andere landen al een feestdag.

Eric Hes, Hoorn

Sleurhut

Nou nou. Als één ding mij duidelijk is geworden na het lezen van het artikel over de caravan (V, 3 mei) dan is het wel dat stigmatiseren en discrimineren niet voorbehouden is aan, ik citeer: 'Plat, laagopgeleid SBS6-publiek.' (Zihni Özdil) Zo kan je ook maar beter niet in een vinexwijk wonen én witte sokken dragen als je mocht overwegen een caravan aan te schaffen. Stel je voor dat je in Frankrijk moet tanken! (Youp van 't Hek)

En nee, ben zelf niet in het bezit van een caravan. Wel van een oud rood Volkswagenbusje. Waar ook weer van alles van gevonden kan worden.

Silvia Lievaart, Goedereede

Obama's rijkeluisziekte

Obama int 400 duizend dollar voor een toespraak voor de bimbo's van Wall Street en het gesis van verontwaardiging is niet van de lucht (Zwicht Obama voor het grote geld?, Ten eerste 3 mei). Je ben president geweest en hebt een trackrecord afgegeven waar menig oud-president een puntje aan kan zuigen als het gaat om moreel leiderschap, rechtschapenheid, emancipatie en voorbeeldgedrag.

En zoals het in de politiek gebruikelijk is, zitten er ook smerige rafelranden aan zijn presidentschap: de 'rode lijn' in het zand in Syrië en de hete aardappel van Noord-Korea die hij heeft doorgeschoven, om er twee te noemen.

Maar nu is hij dan president af en vraagt iedereen van hem om heilig te worden: hij moet zich niet inlaten met Wall Street en voor de armen gaan preken. Geld opstrijken is hypocriet, zeggen senatoren Sanders en Warren eensgezind. Eenmaal links, is altijd links en geld opstrijken hoort niet bij links-progressief. Ik juich toespraken voor Wall Street toe omdat daar meer resultaat te halen is voor een man van zijn statuur dan voedsel uitdelen in de gaarkeukens.

Laat hem maar preken voor Wall Street en zijn tarief nog verder omhoog schroeven. Iedere cent die hij daar weg weet te sluizen heeft mijn zegen.

Janine Peek, Harmelen

Barack Obama en Michelle Obama Beeld ap
Barack Obama en Michelle ObamaBeeld ap

Toeristenpolitie?

De beste stuurlui staan altijd aan wal. Peter Tarlow, Amerikaans deskundige op het terrein van toerisme, terrorisme en misdaad zegt in een interview dat Nederland behoefte heeft aan een toeristenpolitie (Ten eerste, 3 mei).

Want 'aanslagen kunnen niet voorkomen worden', maar een toeristenpolitie 'kan een oogje in het zeil houden' en 'vriendelijk en met een glimlach' met toeristen omgaan.

Maar hoe moet je met toeristen omgaan? Alsof het een hele aparte groep mensen is, met andere behoeftes, gebruiken en manieren?

De vergelijking tussen Nederland en de VS gaat verder mank op een aantal punten. Enerzijds is het beste wapen van de Nederlandse agent zijn mond. Nederland kent een lange traditie van community policing, oftewel het door wijkgericht werken contact maken met mensen, iets wat in de VS niet direct het geval is. Dus ook contact maken met toeristen.

Hulpvaardig zijn, 'hulp aan hen die dat behoeven', oftewel 'waakzaam en dienstbaar', zoals de missie van de Nederlandse politie luidt.

Anderzijds kent Nederland ook niet die mate van publiek wapenbezit zoals in de VS, waardoor wapengebruik (en de wapenwedloop) hier niet zo sterk tellen. Peter Tarlow vergeet daarnaast dat er jaarlijks in de VS meer dan 30.000 mensen sterven door geweld met vuurwapens, tegenover circa 32 door terrorisme (bron: US State Department 2014).

Dat men in Amerika wellicht nog wat kan leren van de aanpak van de Nederlandse politie, dat had meneer Tarlow nooit bedacht.

Bram Kampschreur, Amersfoort

Toeristenpolitie is er al

In Amsterdam is de toeristenpolitie al volop aanwezig . Onlangs stopte tramlijn 17 speciaal bij het politiebureau op de Nieuwezijds Voorburgwal om een door een toeriste vergeten tas af te geven met al haar belangrijke spullen erin: paspoort, geld, pasjes etc. Wat een service!

Ook heb ik oom en tante agent meerdere malen zeer gedrogeerde toeristen zien oprapen die niet meer op hun benen konden staan.

Agenten zijn nooit te belabberd om hulp te bieden, ook niet aan toeristen die de weg vragen.

Marike Lindhout, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden