'Ik ben ook een ettertje geweest'

Voor het eerst geeft de Marokkaans-Nederlandse jeugd in Oosterwei haar visie op de probleemwijk, vier jaar nadat Geert Wilders het leger eropaf wilde sturen.

GOUDA - Mohammed (20) uit Gouda- Oost grijpt de microfoon. 'Hangjongeren vinden zichzelf geen probleem. Dus kunnen we het ook niet oplossen.' Hij is net in gesprek geweest met oudere autochtone bewoners van de beruchte wijk Oosterwei en heeft gehoord dat sommigen zich onveilig voelen, geen boodschappen durven doen, een blokje omlopen als ze zo'n groepje jongeren zien staan.

Een man vertelde dat hij was uitgescholden en dat er voorwerpen naar hem waren gegooid. Mohammed, die niet met zijn achternaam in de krant wil: 'Ik ben ook een ettertje geweest. Ik wil mezelf niet vrij praten, maar ik zal de bewoners echt niks doen.'

In het gloednieuwe Nelson Mandela Centrum praten zaterdag Marokkaans-Nederlandse jongeren aan vijf tafels met lokale politici, journalisten en wijkbewoners over een keur aan onderwerpen: hangjongeren, stigmatiseren, schaamte, het hart van de wijk. Vier jaar geleden, toen PVV-leider Geert Wilders de jongeren uit Oosterwei uitmaakte voor 'straatterroristen' waar het leger op moest worden afgestuurd, was de wijk een gesloten bastion voor buitenstaanders.

Nu zijn de jongeren eindelijk zo ver dat ze hun visie op hun wijk durven delen met de buitenwacht. Die wijkt nogal af van de beeldvorming. De jongeren zijn bijeengebracht door een initiatief van een autochtone wijkbewoonster, Henriëtte Heuvelman, die de slechte reputatie van haar woonomgeving onterecht vindt. 'Oosterwei is een dorp in de stad. Ik woon hier met veel plezier, juist vanwege de diverse samenstelling', zegt Heuvelman. De wijk heeft vierduizend inwoners, waarvan 35 procent van Marokkaanse komaf is. Heuvelman vangt al jaren probleemjongeren op. Haar huis staat open voor daklozen, scholieren die thuis geen computer hebben en andere achterstandskinderen.

Samen met haar zus Marianne Beelaerts, die grote ervaring heeft met vmbo- en mbo-jongeren, begon ze het project 'Goud in Oost'. Aanvankelijk zonder budget. 'We werden gewaarschuwd. Cultuur zou niet aanslaan bij deze jongeren, niemand zou voor de camera willen', zegt Beelaerts.

'Ons uitgangspunt is dat jongeren zelf aan de slag moeten. Dat is gelukt. Vanmiddag is de première van Kijk in de Wijk. In zes filmpjes laten de jongeren zien wat zij belangrijk vinden.' De filmpjes gaan over huiswerkbegeleiding, trommelles, veranderingen in de wijk, sport, school en over 'portiekportiers'. Dat zijn jongens van onder de 12 die hun eigen portiek proberen schoon te houden. Of zoals een van hen het zegt: 'Ik wil de buurt opleuken. Dus geen brood meer op straat gooien, want dan krijg je ratten en muizen.'

Aan de tafels worden gesprekken over de soms moeizame communicatie en het onderlinge wantrouwen niet geschuwd. Een autochtone man wil van een moslima weten of zij met een Hollandse jongen mag thuiskomen. Waarop zij riposteert: 'Hoe zit het met uw dochter en een Marokkaanse jongen?' Kritiek is er van de jongeren op de gebrekkige communicatie van het stadsbestuur over de wijkrenovatie. 'We weten niet waar we aan toe zijn. Komt die beloofde nieuwe moskee, waarvoor al 2 miljoen is ingezameld, er wel echt?'

De harde kern van de probleemjongeren is niet aanwezig in het Nelson Mandela Centrum. PvdA-raadslid Mohammed Mohandis (26) vindt dat terecht en ziet het niet als preken voor eigen parochie. 'We hebben de neiging te zeer te focussen op de rotte appels. Die zitten, als het goed is, in de tang bij politie en justitie. Tegen hen moet keihard worden opgetreden.' 90 procent van de jongeren wil wel wat maken van zijn leven, zegt Mohandis. 'Die balen ook van de etters die het voor hen verpesten.'

'Media droegen bij aan maatregelen in Gouda'

Voor haar promotieonderzoek naar de invloed van de media op de politieke besluitvorming, bestudeerde Iris Korthagen de casus Oosterwei. Zij concludeert dat de 'mediahype' over incidenten in september 2008 het beleid heeft beïnvloed. Aanleiding voor de hype was het besluit van busmaatschappij Connexxion een buslijn om te leiden, na een beroving gepleegd door een 30-jarige man in de Goudse wijk Goverwelle. Het nieuws over de beroving werd snel opgevolgd door berichten over onrust in Oosterwei, de buurt die aan Goverwelle grenst.

Doordat journalisten zich verdrongen in Oosterwei, liepen de spanningen hoog op. Een ploeg van EenVandaag werd bedreigd. De Telegraaf kopte 'Reljeugd is de baas op straat'. VVD-Kamerlid Laetitia Griffith (VVD) verweet toenmalig minister Ter Horst: 'Terwijl het land in brand staat, faciliteert u alleen maar.'

Korthagen noemt de berichtgeving een vorm van pack journalism, (veel journalisten houden zich met een item bezig en nemen berichten van elkaar over). Zo wordt het drama-effect vergroot.

Anderhalve maand na de beroving volgde een spoeddebat in de Tweede Kamer en werd extra geld voor het 'Marokkanenprobleem' uitgetrokken. Gouda, dat een nieuw beleidsplan schreef met de nadruk op repressie, kreeg 5 miljoen van het Rijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden