'Ik ben nogal een direct iemand, heb af en toe een béétje een te grote bek'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week zangeres en actrice Lucretia van der Vloot (37), zondag te zien in een openluchtvoorstelling van Alles wat telt op de Dam in Amsterdam....

Waarom heeft u zichzelf zo getekend?

Ik heb hem zelf getekend, maar ik blijf me erover verbazen dat mijn mond zo groot is. Als je hem hier weer terugziet: godskolere.

Is ie ook in figuurlijke zin groot?

Toch wel, ja. Ik ben nogal een direct iemand, heb af en toe een béétje een te grote bek. Ik wacht soms best nog wel tien tellen, dan denk ik ook echt dat ik hem niet ga opentrekken, en dan toch: b*f! Komt het er toch uit. Het gebeurt vaak als ik het gevoel heb dat mij onrecht wordt aangedaan.

Keert die mond zich vaak tegen u?

Ja, nou!

U heeft uw ogen dicht op uw zelfportret.

Ja, ik heb vaak dat ik het nét even te lekker heb wanneer ik zing; is het helemaal een moment voor mezelf. Dan moet het publiek dus maar even wachten totdat ik het weer wil aankijken.

U heeft uzelf even kort beschreven; hoe kijken anderen tegen u aan, denkt u?

Voor sommige mensen ben ik leuk, denk ik, maar ik kan ook heel bitchy overkomen. Dat weet ik best. Mijn gezicht spreekt vaak boekdelen. Alles wat ik denk en voel is er direct op af te lezen.

Wat is het grootste misverstand dat over u de ronde doet?

Misschien dat ik lui ben. Vroeger stond ik in ieder geval bekend als een luie donder. Ik ben het er nog steeds niet mee eens. Het lijkt soms makkelijk wat ik doe. Als ik zing ziet het er allemaal wel héél relaxed uit, hoor ik wel eens, maar dat is natuurlijk niet zo: ik sta keihard te werken. Als mensen dat uitleggen als lui, dan raak ik ontzettend pissed off.

Wat is een terugkerende reacties van collega's

Dat ik een aardige meid ben.

Wat vinden vrienden uw beste eigenschap?

Brrrrrrrrr, ik ben een moeilijk tiepje. Ik weet niet of dat nou zo op prijs wordt gesteld. Ik denk dat ze vinden dat er met mij heel erg kan worden gelachen. Als je met me uitgaat, heb je wel een leuke tijd, geloof ik.

Waar ergert uw partner zich aan?

Zal ik het hem vragen? Jantje, waar erger jij je aan? ... Hij wil het niet zeggen, want hij is bang voor ruzie. Dat komt heel slecht over, hoor Jantje. Het is nu net of ik een hork ben.

Wanneer zag iemand u voor het laatst blozen?

God, kan dat bij een zwarte vrouw? Het kan wel, hè? Het zal gisteren zijn geweest tijdens een repetitie, dat ik het weer overal voelde prikken.

Wat voor vriendin bent u?

Ik kan goed luisteren, en ik laat mensen uitpraten. En sommige vriendinnen laten mij af en toe ook eens iets zeggen.

Bent u thuis anders dan op uw werk?

Ik heb wel werkplekken waar ik - 'Luuc de onvolwassene' - kan uithangen. En mijn collega's van Big Black & Beautiful zie ik bijna elke dag, dus onder hen durf ik ook nog lekker chagrijnig te zijn. Thuis ben ik in de eerste plaats moeder, dus dat stelt andere eisen aan me.

Wat gebeurt er als u dronken bent?

Mijn grote mond komt in volle omvang tot actie, mijn hersenen doen tegelijkertijd helemaal niets meer. Vreselijk, ik zeg ook alles wat ik op dat moment denk en voel. Maar het blijft desondanks meestal toch wel érg gezellig. In het ergste geval bied ik de volgende dag natuurlijk gewoon mijn excuses aan.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven?

Toch als een heel leuke vrouw. En een goede zangeres. Een goede moeder. Een lieve dochter. Een ideaal mens.

Moet u nog steekjes ophalen om die prachtindruk straks achter te kunnen laten?

Nou nee, ik ben best wel tevreden over hoe ik in elkaar zit. Oké, ik zou wel wat liever willen zijn. Nóg liever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden