INTERVIEW

'Ik ben nog nooit zo bang geweest'

De 27-jarige sociologe werd gisternacht opgeschrikt door de Saoedische bombardementen op de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Vluchten kan niet; het is wachten op de volgende bom.

Een Jemenitische man in legeruniform zit donderdag op het puin dat de Saoedische luchtaanvallen hebben veroorzaakt bij het vliegveld van Sanaa. Bij de bombardementen, gericht op de Houthi-milities, zouden achttien burgerdoden zijn gevallen.Beeld AFP

'Normaal ben ik een vaste slaper, maar om 1.00 uur 's nachts werd ik vannacht wakker van een enorme klap en een lichtflits. In het verleden sliep ik gewoon door terwijl autobommen in mijn buurt afgingen. Ik heb intens gewapend conflict meegemaakt in 1994, en ook vanaf 2011. Zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt, zo'n angst.

'We gingen slapen met gedachten aan het zuiden, aan de opmars van de Houthi's naar Aden. Toen begonnen de bombardementen hier in Sanaa. In ieder huis zaten de mensen in angst, vooral nabij het vliegveld, dat onder vuur lag.

Sarah Ahmad

Arme boeren

'Overdag is het kalmer. Ik voel me iets beter dan vannacht. Iedereen denk ik. Eens in de negentig minuten horen we luchtafweer, maar het is niet duidelijk of er echt straaljagers zijn.

'Op televisie zeggen ze dat er achttien burgerdoden zijn gevallen, maar ik kan daar zelf niets over zeggen. Wat is de definitie van burgers? De strijders van de Houthi's zijn ook maar arme boeren die op de frontlijn zijn neergezet. Op de plaatsen waar vannacht de bommen zijn neergekomen, organiseren de Houthi's nu betogingen van sympathisanten. Veel mannen met geweren.

'Op de plaatsen waar vannacht de bommen zijn neergekomen, organiseren de Houthi's nu betogingen van sympathisanten. Veel mannen met geweren'Beeld ap

'Op straat staan lange rijen bij benzinestations en supermarkten. We horen op het nieuws dat de havens gesloten zijn en iedereen slaat eten in. Ingeblikt voedsel, bloem, water en brandstof. Mensen proberen hun auto's of generatoren te vullen. Er is niet genoeg stroom.

'Het is regenseizoen. Mensen grappen dat de knallen van de donder komen. We proberen maar te lachen.

'De bommen kunnen iedereen treffen. In de woonwijken van Sanaa bevinden zich veel legerkampementen. In het verleden hebben we daartegen zelfs gedemonstreerd. Letterlijk 5 meter van de ingang van mijn gebouw zit een logistieke basis van het leger.

'De Houthi's schieten met luchtafweer vanuit de straten. Ze trekken zo het vuur aan. De dreiging komt dus van twee kanten. Er is geen enkele veilige plek.

Checkpoints

'Sommige mensen proberen de stad te verlaten, maar de vliegvelden zijn gesloten en de wegen zijn niet veilig. Je kunt in de problemen komen bij checkpoints van de Houthi's. De checkpoints zijn overal op de snelweg en de Saoedische vliegtuigen beschieten ze ook. Veel mensen in mijn buurt kiezen ervoor thuis te blijven.

'Ik ben kwaad op de media, die alles beschrijven in termen van 'pro-Iran' of 'pro-Saoedisch'. Er zijn mensen die de pro-Iraanse Houthi's onvoorwaardelijk steunen. Er zijn mensen die iedereen steunen die de Houthi's aanvalt. Er zijn mensen die tegen de Houthi's waren maar ze nu steunen, omdat ze inmenging van buitenaf nog erger vinden.

En er zijn mensen zoals ik, tegen alle geweld en inmenging. Saoedi-Arabië vecht nu zijn oorlog met Iran uit in ons land. Tien landen bemoeien zich ermee. De Houthi's zijn een koppige militie met nul politieke ervaring. Ze zien niet waar ze het land heenslepen.

Verdeeld

Jemen is nog nooit zo verdeeld geweest als vandaag. Ik wil geen vergelijking maken met Irak of Syrië, maar het land is extreem gepolariseerd. We hebben het over een land dat door 1 procent van de bevolking is leeggezogen en waarvan de andere 99 procent niets heeft. Mensen willen geen oorlog, maar als je al niets hebt en dan ook nog je familie kwijtraakt, is er geen andere optie dan wraak.

Niet weten wat er gaat gebeuren, is vreselijk. Vannacht zien we hoe het verder gaat. Ik hoop dat het snel voorbij is. Iets anders durf ik niet te denken.'

Reus tegen dwerg

Het is een gevecht van de reus tegen de dwerg. Saoedi-Arabië, dat zich woensdag in de strijd wierp in Jemen, beschikt over een van de modernste krijgsmachten in de regio. Met name de luchtmacht is geavanceerd. Het hart daarvan vormen de ruim 300 Amerikaanse F-15's. Ook vertrouwt de luchtmacht op de Europese Tornado, om gronddoelen aan te vallen. Voorzien van Amerikaanse precisiewapens, zoals de JDAM-bom, vormen met name de F-15's een geducht gevaar voor de Houthi-milities. Omdat de luchtverdediging van Jemen niets voorstelt of is vernietigd, kunnen de Saoedische piloten vrij opereren in de lucht.

Als de luchtaanvallen de strijd in Jemen niet snel doen omslaan, zal Riyad zich de vraag stellen: wat nu te doen? 'Een grondoorlog is misschien nodig om de orde te herstellen', waarschuwde een Saoedische regeringsfunctionaris donderdag alvast. Volgens de Saoedi's zijn al 150 duizend militairen samengetrokken aan de grens. Het land beschikt ook over onder meer 300 Abrams-tanks.

Jemenieten houden een poster met daarop koning Salman van Saoedi-Arabië omhoog om steun te tonen voor de luchtaanvallen.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden