Opinie

'Ik ben niet jaloers op Francesca, alleen teleurgesteld in Silvio'

'Berlusconi is een empathievolle man. Vrouwen hoeven hem slechts aan te kijken, en hij weet wat er achter hun blik verborgen ligt', schrijft Ferdows Kazemi. 'Dus zo'n duidelijk signaal als dat van Francesca kon zelfs een eunuch ontvangen, laat staan onze passievolle Silvio.'

Silvio Berlusconi en Francesca Pascale tijdens de Champions League-wedstrijd AC Milan tegen FC Zenith op 3 december. Beeld afp
Silvio Berlusconi en Francesca Pascale tijdens de Champions League-wedstrijd AC Milan tegen FC Zenith op 3 december.Beeld afp

Ik heb niets tegen Silvio Berlusconi. Integendeel, ik bewonder zijn moed, zijn doorzettingsvermogen, zijn ijver, hoe hij vecht voor de macht, zijn invloed op de sleutelfuncties binnen het Italiaanse machtssysteem dat hem elke keer probeerde te redden van ondergang, zijn charme waarvoor steeds jongere vrouwen vallen. Dat zou je van onze politici niet kunnen zeggen.

Charmante man
Nee, ik heb echt niets tegen hem. Ik ben alleen teleurgesteld nu ik lees dat hij verloofd is met zijn 28-jarige aanstaande Francesca Pascale. U moet niet denken dat ik jaloers ben of zo. Nee, ik gun Francesca zo'n moedige man. Zij miste hem heel erg. Ik zou het ook gedaan hebben, als ik haar was. Zo'n daadkrachtige leider is eigenlijk onmisbaar in een politiek systeem. Hoe het kwam dat hij gemist werd, is me een raadsel gebleven. Maar Francesca miste hem ook als een charmante man, van wie zelfs de minderjarige meisjes niet af kunnen blijven. En omdat ze hem zo miste sloot ze zich aan bij de steungroep 'Silvio, we missen je'.

Het was aandoenlijk. Silvio is een empathievolle man. Vrouwen hoeven hem slechts aan te kijken, en hij weet wat er achter hun blik verborgen ligt. Dus zo'n duidelijk signaal als dat van Francesca kon zelfs een eunuch ontvangen, laat staan onze passievolle Silvio.

Hij ontfermde zich over zijn trouwe, wanhopige ex-onderdaan Francesca. Een grote daad van een grote afgetreden leider. Een klein probleem was hun bijna 50 jaar leeftijdsverschil. Wat moet zo'n rijpe man met een 28-jarige jonge bloem? Maar Berlusconi is de man van offers. U begrijpt nu waarom ik deze man zo bewonder.

Hokken
Ik heb nog niet gezegd waarom ik teleurgesteld ben dat hij verloofd is met zijn Francesca. Het is niet omdat ik van mening ben dat hij gewoon moet gaan hokken met haar. Zulk onzedelijk gedrag is echt niets voor de grote Berlusconi. Ik ben alleen bang dat hij zich gaat wijden aan zijn gezin en door 'huisje, boompje, beestje' niet toekomt aan andere relevante zaken die zijn vaderland ten goede komen. Sommige mensen zijn geboren om leiders te zijn, en het gezinsleven kan dat belemmeren.

Het is niet voor niets dat hij al twee keer de deur gewezen is door zijn vrouwen. Zijn offers op het politieke vlak werden zijn echtgenotes te veel. Burgerlijke vrouwen, bah! Maar door voor Francesca te kiezen neemt hij deze keer het Italiaanse volk een grote leider af. Dat maakt mij, als wereldburger, verdrietig.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden