'Ik ben niet iemand die let op zonedekking'

Fardau Wagenaar is een van de weinige vrouwelijke voetbalverslaggevers. 'Voetbal is leuk om naar te kijken, maar ik ben absoluut geen Jan van Halst.'

'In 2001 ging ik mee naar de bekerfinale: PSV - Twente. Het was de eerste grote wedstrijd na de vuurwerkramp in Enschede. Het eerste succes dat weer gevierd mocht worden. Duizenden Tukkers gingen naar de Kuip. Ik was net begonnen op de sportredactie van TC Tubantia. Die finale was zo groots en intens. Vanaf dat moment wist ik dat ik voetbalverslaggever wilde worden. Of beter gezegd: toen wist ik dat ik Twentewatcher wilde worden.

'Op een gegeven moment begon Twente groot te worden. Toen werd het een fulltimebaan. Dat gebeurde gewoon. Samen met collega Leon ten Voorde heb ik een boek geschreven voordat ze überhaupt kampioen waren. Ze werden tweede en gingen goed in Europa. It's a miracle, heet dat boek.

'Wij dachten: het kan niet mooier dan dit! Maar tot ieders verbazing stevenden ze het jaar daarop op de titel af. Iedereen dacht: dat is niet des Twentes. We zijn toch maar weer gaan schrijven. Bij NAC wonnen ze met 0-2 en werden ze kampioen. Steve McClaren, de trainer, zei: 'Last year they wrote a book called It's a miracle. This year the title of the book is: It's more than a miracle!' Ik belde meteen naar de redactie: we hebben een titel! Het boek kwam twee weken later uit.

'Tennis vind ik de allermooiste sport. Zelf doe ik het ook. Ik heb nooit gevoetbald, nee joh, één keer heb ik een kopbal gemaakt en toen lag ik een kwartier lang helemaal groggy naast het veld. Voetbal is leuk om naar te kijken, maar ik ben niet iemand die let op zonedekking, wie er tussen de linies loopt en al die toestanden. Ik ben absoluut geen Jan van Halst, geen analist. Ik omschrijf het circus eromheen. Eigenlijk kijk ik naar alles, behalve naar die bal op de paal.

'Ik zie de dingen misschien anders. Ik heb meer oog voor de menselijke kant. Wat dat betreft ben ik echt 'een wijf'. Ik vind het heel interessant te weten hoe het met mensen gaat en wat ze beweegt. Wie schuilt erachter die voetballer?

'Mensen vragen vaak aan me: hoe is het om als vrouw tussen die mannen te lopen? Maar ik zit al zolang in de voetbaljournalistiek, dat ik niet eens meer zou weten of het een verschil maakt. Ik ben ook maar een meubelstuk daar.

'Ik heb een keer een verhaal gemaakt over Collins John. Die ging van Twente naar Fullham. Ik ben naar Londen gegaan met een fotograaf. Hij bleek volledig te zijn veranderd in een verwend joch, dat alleen maar nieuwe kleding kocht, zeven mobieltjes had, een dikke auto. Dat verhaal heb ik opgeschreven, zonder na te denken. De volgende dag stond hij in de krant met een enorme zonnebril op zijn hoofd, zo op Piccadilly Circus. Hij wilde me nooit meer spreken.

'Later is dat wel mijn beroemdste verhaal geworden. Als je nu naar Collins John vraagt, zegt iedereen: 'O, die van die zeven mobiele telefoons?' Nu ben ik meer bewust van wat dat soort verhalen kunnen teweegbrengen, maar ik ben blij dat ik dat toen onbevangen opschreef. Ik ben eerlijk geweest. Ik heb hem uitgelegd wat een reportage is, wat ik kwam doen. Ik ga niet met hem shoppen omdat ik het leuk vind.'

PRIMEUR

Op Twitter heeft Fardau Wagenaar (@FardauW) 12.121 volgers. Dat is erg veel, zelfs vergeleken bij voetbalverslaggevers van landelijke kranten. Zo heeft Willem Vissers van de Volkskrant (@vkwillemvissers) er 7.131 en Sjoerd Mossou van AD (@sjoerdmossou) er 11.721. Volgens haar bio twittert Fardau voor 99 procent over FC Twente. Ze had de primeur van het ontslag van McClaren. 'Met dat twitteren wil ik laten zien dat Tubantia erbovenop zit. Daar kan ik echt op drijven, zo'n belachelijke primeur.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden