'Ik ben niet bezig met Sven. Ik ben bezig met mezelf'

Vandaag begint hij opnieuw. Weg bij TVM, niet langer in de schaduw van Sven Kramer, wil Jan Blokhuijsen dit olympisch jaar wel de beste zijn. Door

JOHN VOLKERS

Hij werkt volgens het oudste beginsel van de topsport. Jan Blokhuijsen wil graag de beste zijn. Hij zei het vorig jaar en gold vervolgens als de onverschrokken uitdager van Sven Kramer, zijn kopman bij TVM. Nu is hij, na de opvallendste transfer van deze zomer, de kopman van Corendon en zegt over dat heikele onderwerp dat we elkaar op het ijs weer spreken.

'Eerlijk is eerlijk. Ik was vorig jaar nog niet de beste. Als je de beste wilt zijn en je spreekt dat uit, maar je wordt het nog niet, dan is er natuurlijk kritiek. Maar goed, je staat er vrij in dat te zeggen. In topsport gaat het daarom, dat je de beste wilt zijn.

'Dat mensen er dan iets van menen te moeten zeggen, moeten zij zelf weten. Ik ben niet in mijn schulp gekropen hoor. Dat is onzin.'

Blokhuijsen, specialist op de 5 kilometer waarop vandaag de eerste medailles van de NK afstanden worden uitgereikt, is een uitgesproken mens. Hij kreeg vorig jaar veel aandacht met zijn aanval op Kramer, die dat offensief uit eigen ploeg succesvol afsloeg.

'Er was natuurlijk veel media-aandacht voor. Ook in negatieve zin. Dat leidt er toe dat je niet de rust in de kop hebt die je nodig hebt. Stress is funest. Het heeft altijd zijn uitwerking op het lichaam. Het doet afbreuk aan het lichaam. Dat kun je niet hebben, zeker niet als je topsporter bent.'

Dat hij uitdager van Sven Kramer zou zijn, tracht de Noord-Hollander genuanceerder te duiden. 'Ik heb het niet over Sven. Je moet iedereen verslaan en daar hoort ook Sven Kramer bij. Ik ben niet bezig met Sven. Ik ben bezig met mezelf.

'Als ik zelf de 5 kilometer onder de 6.10 kan rijden hier op Thialf, dan kom ik dichter bij de winst. Niet door te denken: hoe kan ik Sven verslaan? Alleen door zelf elke keer harder te rijden, ga je dichterbij komen.'

Weggaan bij het topgeorganiseerde, superbetalende TVM en overstappen naar een nieuwe fusieploeg, het Corendon van Jan van Veen en Renate Groenewold, het leek een waagstuk. Voor Blokhuijsen was er na vorig seizoen, dat eindigde in twist en een matig optreden op de WK allround van Hamar, geen andere optie.

'Voor mij was het breekpunt dat ik er gewoon geen vertrouwen in had dat ik nog dit jaar de volgende stap in mijn carrière zou gaan zetten. Ik heb niet gepokerd. Voor mij was het duidelijk dat ik dit jaar niet bij TVM wilde schaatsen. Ik was tot in mei bezig een andere ploeg te vinden. Ik kon inderdaad naar Bart Veldkamp en Bart Swings. Maar België kost veel reistijd en ze skeeleren daar heel veel. Ik had geen zin zulke radicale stappen te zetten in een olympisch seizoen.

'Wat Team Corendon me kon aanbieden, sloot uitstekend aan bij wat ik wilde. Ik heb behoefte aan een eigen programma, een eigen inbreng. Niet dat ik iets heel anders doe dan de rest van de ploeg. Mijn ideaal is trainen met de ploeg, maar de training zo doen dat ik me prima voel.'

Er was vorig jaar rumoer over zijn eigen lijn, inclusief hoogtetent, die hij bij TVM koos. Coach Gerard Kemkers riep zijn pupil ten slotte tot de orde. 'Dat was vooral een communicatieprobleem. Dan sluipen er dingetjes in. We zijn goed uiteengegaan. Waarom zou ik daarin blijven hangen?

'De eigen manier was dat ik een aantal nieuwe dingen wilde inbouwen. Ik denk dat je daar als topsporter beter van wordt. Kijk naar de shorttrackers van Jeroen Otter. Die zijn constant bezig zichzelf neurologisch en fysiek uit te dagen. Als je aldoor hetzelfde doet, blijf je stilstaan.

'Zie Ranomi Kromowidjojo, die ging roeien. Je kan wel duizend uur in het zwembad liggen, maar dan heb je de wet van de verminderde meerwaarde. Doe dingen anders. Ik heb geen afspraken met Jan van Veen voor een jaarprogramma. Dat zou dom zijn. Je moet periodiek evalueren. Hoe gaat het? Wat heb ik nodig? Hoe zijn de testen? Waar plaatsen we de accenten? Dat is slim trainen.

'Bij Corendon krijg ik de vrijheid de dingen te doen die ik wil doen. Wat is nu een hoogtetent? Dat is het simuleren van een hoogtestage. Dan kun je ook gewoon op hoogte gaan trainen. Als daar de ruimte voor is, doe ik dat liever dan in een tent te gaan liggen.

'Ik mag mijn dingen doen. Ik kan naar de zon als ik dat wil, voor een trainingskamp. Maar ik volg wel de lijnen van de ploeg. In training heb je je maten nodig en maak je elkaar sterker.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden