Ik ben mijn vrouw nog altijd dankbaar dat ze aandrong op een PSA-test

De ingezonden brieven van woensdag 14 maart.

Een patiënt wordt met behulp van een operatierobot geopereerd aan prostaatkanker. Beeld anp
Een patiënt wordt met behulp van een operatierobot geopereerd aan prostaatkanker.Beeld anp

Brief van de dag: Ik ben mijn vrouw nog altijd dankbaar

'Laat die PSA-test maar gewoon even zitten', schrijft huisarts Joost Zaat (Wetenschap, 12 maart). Dat dacht ik ook, met in mijn achterhoofd een soortgelijke redenering als die van dokter Zaat. 'Er gaan meer mannen op leeftijd dood mét dan aan prostaatkanker' wordt er dan gezegd.

Maar mijn vrouw drong er toch op aan na mijn zeventigste. Resultaat: een veel te hoge PSA-waarde en een agressieve tumor die zo spoedig mogelijk bestraald moest worden. Dat gebeurde in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Het is nu ruim drie jaar later en naar het zich laat aanzien is de behandeling succesvol geweest. Ik ben mijn vrouw nog altijd dankbaar.

Bert Fakkeldij, Almere

Houtkachels

Aan de kop in de Volkskrant van gisteren, 'Advies aan overheid: bestrijd houtkachels', zou ik als COPD-patiënt graag willen toevoegen: bestrijd ook barbecues en vuurkorven in de tuin.

Een mooie zomeravond wordt vergald door laatstgenoemde attributen. Als longpatiënt moet je ramen en deuren sluiten en zelf binnen gaan zitten in plaats van te kunnen genieten van de ondergaande zon op het terras. Ook hier wordt met de windrichting geen rekening gehouden.

E. Backers, Uithoorn

Stook een fikkie!

Dus wat er al lang aan zit te komen, gaat nu dan toch gebeuren. Houtvuur gaat op termijn verboden worden. De risico's van vuur zijn al bekend sinds de eerste homo erectus zijn vingers verbrandde. Vuur symboliseert niet voor niets zowel schepping als vernietiging. Maar nu zijn er schonere en veiliger alternatieven, rationeel gezien valt er weinig tegenin te brengen. Het is dan ook een kwestie van tijd voor kaarsen en gasbranders ook verboden worden.

Maar vuur biedt meer dan warmte, licht en behaaglijkheid. Vuur speelde een cruciale rol in onze evolutie, zonder vuur waren wij nooit veel verder gekomen dan de chimpansees. Dat is waar het stoken van houtvuur ons aan herinnert. Zonder vuur denken onze kinderen straks niet alleen dat vlees uit een plastic bakje komt, maar warmte uit een stalen buis en licht uit een ledje. Laten we ons contact met de natuur niet nog verder verliezen, wees irrationeel, stook een fikkie!

Raymond Salet, Maastricht

En vuurwerk?

Fijnstof zorgt voor problemen, dat is duidelijk. Maar open haarden aan banden leggen en vuurwerk niet? Is er gemeten hoeveel smerigheid er de lucht ingaat bij vreugdevuren en vuurwerk op oudejaarsavond?

Ada Schotting, Amstelveen

Beschamend

Met plaatsvervangende schaamte heb ik de poging tot gesprek gelezen van Margriet Oostveen met islamdeskundige Enis Odaci in de bibliotheek van onze woonplaats Hengelo (O&D, 13 maart). Los van de inhoud treft het mij zeer, dat zij zo is ontvangen. Odaci heeft zich niet alleen bij voorbaat afgeschermd, maar bovendien de basisregels voor een fatsoenlijk gesprek met voeten getreden. Hij heeft haar hier ter plekke onheus en ongelijkwaardig bejegend. Het is beschamend.

Isis Zengerink, Hengelo

Alleen maar geld

Mijn echtgenoot en ik hebben al jaren rekeningen en een hypotheek bij ING. We gaan niet overstappen naar een andere bank, te veel gedoe. Ergens maak ik me ook niet druk om wat de heer Hamers gaat verdienen.

Dagelijks loop ik vanaf station Haarlem door de Jansstraat naar mijn werk aan de Oude Groenmarkt. Vaak prijs ik mezelf gelukkig, een leuke baan in het prachtige stadscentrum van Haarlem, met veel plezier werk ik voor 11 euro bruto per uur. En steeds als ik door de Jansstraat loop, staat daar die graffitispreuk: 'Some people are so poor, all they have is money.'

Dus meneer Hamers, ik hoop dat u net zo gelukkig bent als ik!

Mathi de Jong-Purify, IJmuiden

Hamers

'ING trekt omstreden salarisverhoging topman Hamers in.' Da's balen voor de raad van commissarissen! Moeten ze op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Want Hamers vertrekt natuurlijk meteen naar het buitenland in plaats van hier betaald te worden in de Jupiler League.

Hugo de Vries, Soest

Stop productie zwerfvuil

De krant van dinsdag is gewijd aan de onmogelijkheid om het zwerfvuil, veroorzaakt door plastic flessen en blikjes, terug te dringen, onder andere door het introduceren van statiegeld. De meest logische manier om dit zwerfvuil te voorkomen wordt niet besproken: stop met de productie ervan. Verbied het. Bedenk andere verpakkingen die niet zo schadelijk zijn voor het milieu.

Wim van Kooten, Amsterdam

Tariq Ramadan

Uiteraard neem ik afstand van het recent bekend geworden wangedrag van Tariq Ramadan. Sterker nog, het is hoog tijd voor een grondig onderzoek naar #metoo in de wetenschap (O&D, 12 maart). Het kritische stuk dat ik 9 jaar (!) geleden samen met Mohamed Benzakour schreef, ging vooral over de columns van Amanda Kluveld - zij betoogde dat Ramadan geen goede wetenschapper zou kunnen zijn, omdat zijn geloof hem beperkingen oplegt - en over de verplichting om als hoogleraar nevenfuncties te melden en de rol die een gemeente mocht spelen bij aanstellingen in de wetenschap in een destijds tamelijk overspannen, islamofoob klimaat.

Geerten Waling en ik zijn het op één punt stevig met elkaar eens: Ramadan zal terecht moeten staan voor de beschuldiging van verkrachtingen. Dat ik excuses zou moeten aanbieden, omdat ik burgers en studenten zou hebben blootgesteld aan Ramadans wangedrag, gaat te ver.

Stine Jensen, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden