'Ik ben, ik blijf en ik word Christian Eriksen'

Hij geldt als een van de grootste talenten in de eredivisie, zo niet het grootste. Christian Eriksen (19), nummer 8 van Ajax, in acht hoofdstukjes, op de dag van Dinamo Zagreb - Ajax in de Champions League.

WILLEM VISSERS

Kritiek

'Ik heb wel eens eerder slechte wedstrijden gespeeld, maar ik ben vooral kritisch op mezelf. Ik lees ook slechte kritiek. Soms denk ik: onzin. Andere keren: hij heeft misschien gelijk. Ik zal kijken wat ik eraan kan doen. Ik ben niet perfect. Wat ik beter zou willen kunnen? Koken. Haha, nee, ik kan best goed koken. Mijn voetbal als geheel kan beter. Alles.'

Je handelsmerk: de steekpass op De Jong in de kampioenswedstrijd op 15 mei tegen FC Twente.

'Het ging snel. Ik kreeg de bal, kon niet schieten en zag niemand vrijstaan. Opeens zag ik Siem de Jong. Je moet het gevoel hebben om de bal op de juiste snelheid, in de juiste positie te geven.

'Inschatten hoe de medespeler loopt. Allemaal kleine dingetjes die snel gebeuren. Dat is ook te trainen. Veel om je heen kijken tijdens het spel en leren beseffen waar de bal heen moet. En je moet een beetje geluk hebben dat je medespeler je gedachten volgt. Je neemt ook risico's.

'Op het laatste gedeelte van het veld moet je dat ook durven. De stand ging van 2-1 naar 3-1 bij die bal op Siem, we wisten dat het kampioenschap ging komen. De koning van de steekbal? Xavi of Iniesta.'

Doelpunt tegen Vitesse, bijna uit stand.

'Ik had al veel kansen gehad, maar die bal wilde er vaak niet in. Nu lukte het eindelijk. Op de training lukt het ook meestal. Bij de jeugd scoorde ik altijd gemakkelijk. Alles is nu anders: de handelingssnelheid van spelers, betere keepers.

'In de eredivisie hebben tegenstanders meer ervaring. Ze vermoeden wat je gaat doen. Je moet meer improviseren. Er zit vaak nog een voet tussen. Of de verdediger stapt eerst, waarna ik schiet. Dat moet andersom. Als hij dan een keer in de kruising gaat, is dat een lekker gevoel.'

Verspeelde bal tegen Heracles, achtervolging van de tegenstander en woedende schop tegen de paal, nadat bijna een doelpunt was gevallen.

'Ik was boos op mezelf, door dat balverlies. Dan probeer je een fout te herstellen, want zo hoort het. Ik ben kritisch op mezelf en vind niet gauw dat mijn wedstrijd goed was. Als ik dat dan weleens hoor na afloop, denk ik: welke wedstrijd heb je gezien? Als je een paar kansen krijgt en een paar leuke acties hebt geprobeerd, is het al gauw goed.

'Tegen Milan uit en tegen Engeland met de nationale ploeg, dat zijn mijn beste wedstrijden tot nog toe. Ik creëerde iets en leed weinig balverlies. Als je na de wedstrijd statistieken bekijkt, zie je hoe vaak je de bal hebt verspeeld. Dat percentage moet sowieso omlaag. Ik neem ook veel risico in mijn spel. Dat moet, en dan lijd je eerder balverlies.'

Bal door de benen bij Pröpper, tegen Vitesse.

'Hahaha. Ik had het al vaker geprobeerd, op die positie. Je kunt geen voorzet geven, want die wordt geblokkeerd. Dan speel je de bal gewoon, als verrassing, door zijn benen.

'Nee, mijn avond is niet geslaagd door zo'n actie. Het schot werd geblokt, dus uiteindelijk heb je niets aan die panna, behalve dat het er mooi uitziet. Ik heb dergelijke acties veel van Laudrup gezien, hoewel hij de bal meestal om de tegenstander heen speelde. Eigenlijk is hij van voor mijn tijd, maar ik denk dat Michael iets meer dribbelaar was dan ik.'

De keuze voor Ajax, terwijl je naar veel clubs kon.

'Volgens mij is de keuze goed geweest. Op mijn 16de dacht ik: nu moet ik weg uit Denemarken. Ik ging kijken bij clubs, stage lopen. Maar mijn eerste gedachte was Ajax. Ik ben ook bij Feyenoord geweest en bij AZ. Van Feyenoord hoorde ik niets meer, AZ vond ik te klein.

'Je moet beseffen wat je wilt en waar je heen kunt. Kijken hoe het met je familie gaat, met je omgeving, hoe de cultuur is, of de taal moeilijk is. Bij Ajax hadden al veel Denen gezeten, Rommedahl was er al. Bondscoach Olsen en Frank Arnesen zeiden dat het een goede keuze was.

'Deze zomer was er al belangstelling van andere clubs. Ja ook van Manchester City, zei mijn zaakwaarnemer. Maar ik heb meteen nee gezegd. Het was niets voor mij. Ik moet nog zoveel groeien als voetballer.'

Herinneringen aan de jeugd.

'Ik onthoud veel, vooral van grote wedstrijden. Mijn moeder hield vroeger schema's bij. Tegen wie we speelden, wie de doelpunten maakten. Dat deed ze ook nog toen ik al bij Ajax zat, in de jeugd. Zij was in Denemarken. Ik belde haar na de wedstrijd en dan schreef zij het op. Nu doen we dat niet meer. Je kunt tegenwoordig alles van internet halen.

'In Denemarken voetbalde ik altijd met oudere jongens. Dan word je sneller volwassen. Toen ik 3 was, speelde ik al met een buurjongen van 6. Ik was 2 jaar en 10 maanden toen ik begon. Als je iets laat zien in de groep, word je geaccepteerd.

'Het was altijd voetballen. Thuis, op school. Na school 10, 15 minuut-jes zitten en dan weer naar buiten, voetballen. Op gras. Nooit op de straat zoals hier in Nederland. Bij ons was het op gras, met doelen en netten. En ik was nooit alleen.'

Oud-prof Kenneth Perez zei eens dat je de nieuwe Kaká bent.

'Hahaha. Ik heb het al een paar keer gehoord dat ik de nieuwe 'iemand' ben. Mensen moeten zelf weten wat ze zeggen, maar ik ben en ik blijf en ik word Christian Eriksen, en niemand anders. Het is mooi als mensen dat zeggen: Kaká is een hele goede voetballer, maar ik zie mezelf liever als Christian Eriksen.

'Mijn droom? Ik weet niet waarvan ik droom. Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Ajax. Mijn droom is hier iets moois bereiken, in de competitie en in de Champions League. Het kampioenschap was heel mooi om mee te maken. Iedereen was blij, de hele stad, alle pleinen vol supporters. De dagen na de titel denk je veel terug, maar nu lijkt het alweer veel langer dan vijf maanden geleden.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden