'Ik ben helaas op geen enkel terrein de beste'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week Justus van Oel (46), van wie deze week bij uitgeverij De Republiek de columnbundel Het is nooit af is verschenen....

Waarom heeft u zichzelf zo geportretteerd? Ik kan wel een beetje tekenen, maar aangezien ik dingen altijd heel goed wil doen, heb ik een digitale foto van mezelf gemaakt en het beeld overgetrokken op een doorzichtig papiertje. Het is nét iets beter geworden dan mijn uit de hand gemaakte eerste versie.

Schetst u zichzelf hier dan ook nog met een paar steekwoorden.

Ik ben vooral nieuwsgierig en slim. Ik wil graag veel weten. Ik heb een zekere bewijsdrang ook. Die combinatie brengt mij op vele terreinen en verrassende plaatsen.

En, nieuw, ik vrolijk weer op sinds een tijdje.

Vertelt u wat er gebeurd is.

Ik ben jarenlang een slaaf van mijn talent geweest. Ik moest van alles, dat moest per se perfect, en ook nog eens nú - nou ja, zo werkt het dus niet. Ik leer nu geduldig te zijn zonder boos te worden.

Wat leverde die koerswijziging u tot dusver op? Ik ben ineens veel beter toneel gaan schrijven, ik heb er ineens allemaal klanten bij in die sector, en had laatst na dertien jaar zowaar weer een fijne recensie in de NRC.

Wat heerlijk! U bent cabaretier, toneelschrijver, spelletjesbedenker, columnist.Wordt u in al die bezigheden in gelijke mate gewaardeerd? Als cabaretier lijkt de Nobelprijs steeds binnen bereik, hè. Dat is snel scoren in deze tijd. Op andere terreinen ligt het veel moeilijker. Je krijgt van mensen wel eens te horen dat je boekje nog steeds bij hun op de wc ligt en dat ze er nog dagelijks om lachen. In 1300 had mijn veelzijdigheid me absoluut ver gebracht, maar verzilverbare roem brengen al zulke activiteiten me niet. Ik ben helaas op geen enkel deelterrein de beste.

Omschrijft u het publiek eens waarvoor u werkt.

Het gemiddelde IQ in Nederland is 100, dat is de afspraak.

Ik denk dat ik mik op mensen die daar wat boven zitten. Dat is dan ook meteen de beperking die je hebt als je mee moet in de vaart der volkeren. Ik ben mijn eigen maatstaf. Ik kan niets maken of schrijven zonder dat ik het zelf leuk vind.

Welke rol hebben uw vrienden u toebedeeld? Ik wens te amuseren en ook geamuseerd te worden. Ik wil mijn nieuwsgierigheid kunnen bevredigen. Veel mensen vinden mij daardoor zeer dominant, anderen vinden het fijn een gelijkwaardige gek tegenover zich te hebben. Verder ben ik zorgzaam: eten, drinken, allemaal in orde wanneer je bij mij bent. Daar leg ik eer mee in.

Waar ergert uw partner zich aan? Ze ergert zich nog niet al te zeer, want ze kent me te kort. Hoewel: dat ik licht autistische trekken heb misschien. Ik kan erg in mijzelf en in mijn denken verdwijnen. Ik vlucht dan in de schoonheid van het brein, onbereikbaar voor de wereld.

Hoe kan zij u in die staat aantreffen? Af en toe heel dronken. Maar dan gaat het goed met me, hoor. Ik heb de stelregel dat ik nooit dronken wil worden omdat het even slecht gaat. Hooguit komt er bij dronkenschap maar een heel klein beetje boven van de kwade Justus.

Waar kunt u zich kwaad om maken? Om domheid. Ik erger me eraan dat mensen zichzelf niet kunnen zien zoals ze werkelijk zijn. Ik doorzie mensen goed, dat weet ik. En ik heb een licht opvoedend trekje, vanuit oprechte liefde voor de mensen. Ik geef ze gevraagd en ongevraagd adviezen. Ik ben inmiddels door een aantal mensen als goeroe en wijs man bestempeld.

Mooi hè, en dat doe ik allemaal tussen het werk door.

Hoe zou u het liefst op anderen willen overkomen? Als uitvinder. Op allerlei gebied. Spelletjes, toneelrollen, muziektheater - ik probeer mij in al mijn hoedanigheden steeds weer opnieuw uit te vinden. Ik wil de man zijn die nooit af is, en zo hoop ik ook in de herinnering te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden