'Ik ben gewend met veel mannen te werken'

Katheleen Poels (42), directeur business unit rivers, deltas & coasts bij advies- en ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV

'Ik zit in een aparte situatie, omdat we net zijn gefuseerd met Royal Haskoning. Voorheen leidde ik als directeur van mijn businessunit bij DHV een groep van zo'n 200 mensen, nu heb ik tijdelijk een soort duobaan met de directeur van Royal Haskoning. Samen leiden we 280 mensen. De komende tijd moeten we onze nieuwe organisatie vormgeven en kijken hoe we de divisies opdelen en gaan leiden. Ik wil graag aan het stuur blijven. Ik heb deze baan anderhalf jaar geleden gekregen met de bedoeling het vier jaar vol te maken. Daarna volgt een volgende stap richting divisiedirectie of als directeur van een buitenlandse divisie. Dat is wel het pad wat ik voor ogen heb, tenzij ik niet goed presteer of er geen plek vrijkomt.


'Ik ben gewend met veel mannen te werken. Tijdens mijn studie civiele techniek in Delft was ik ook al omgeven door mannen. Maar DHV is een platte en vrije organisatie. Ik kon al snel allerlei projecten naar me toetrekken. En toen ik mijn tocht langs de projecten had afgerond, wilde ik met mijn man naar het buitenland. Ik ben drie jaar in Mozambique geweest. Dat heeft me wel geholpen in mijn carrière. Je laat zien dat je actief bent, dat je dingen aandurft en dat je weet en begrijpt wat er overal ter wereld in het bedrijf gebeurt. Mensen hadden vertrouwen in me. En de organisatie had oog voor diversiteit. Toen er nieuwe directeuren moesten worden aangesteld, is bewust gekozen voor jong en divers.


'Ik probeer ver vooruit te denken en wil me voor lange tijd aan dit bedrijf verbinden. Als je de horizon te dichtbij legt, kun je niet zo goed zien waar je heen wilt. Dan laat je je als vrouw misschien makkelijker van je stuk brengen als het bijvoorbeeld thuis even lastig is in de combinatie met kleine kinderen. Mijn mannelijke collega's waren mijn beste rolmodellen. Als ik bijvoorbeeld vertelde dat mensen me vroegen hoe ik het thuis regelde met kleine kinderen, zeiden ze: dat vragen ze mij nou nooit. Waarom zou jij je dan laten beïnvloeden door dat soort vragen?'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden