Ik ben geen maffiahulpje

De ingezonden brieven van donderdag 18 juni,

Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg.Beeld anp

Bert Wagendorp nam me goed onder handen in zijn column van afgelopen zaterdag. Ongewild hulpje van de maffiabazen. En alleen maar repressief er tegenaan met spierballentaal. Dat is nogal wat.

Dat ik voorstander ben - al jaren overigens - van legalisering van de achterdeur, stond er niet bij. En dat meer dan 90 procent van de Tilburgse wietproductie voor de export bestemd is ook niet.

Moeten we dan de hele zaak maar legaal maken, vroeg ik me na het lezen van zijn column af. En ervoor zorgen dat Tilburg en Nederland er een legale bloeiende bedrijfstak bij krijgen? Ik ben daar niet zo voor. Omdat ik de bij drugsproductie betrokkenen ken als multi-ondernemers. Die net zo makkelijk in synthetische drugs handelen en wapen- en vrouwenhandel niet links laten liggen. Als er maar geld aan te verdienen valt. Waar trekken we dan de grens: wiet, xtc, speed, ghb, metamfetamine? Een hopeloze discussie waar ik niets in zie.

En bovendien; ik zie wat er in wijken en buurten gebeurt als jongeren al vroeg op een lucratieve manier fout geld kunnen verdienen. Dat zet de bijl aan een inclusieve samenleving. Nog los van wat de productie van wiet en synthetische drugs voor gevaar oplevert voor omwonenden.

Dus ja, het gedoogbeleid moet wat mij betreft worden aangepast. En verder ga ik voor handhaving van de rechtsstaat. Een stevige aanpak van georganiseerde criminaliteit hoort daarbij.

En daarbij ben ik geen hulpje van de drugsmaffia, maar werk ik ze slag voor slag Brabant uit. Ik zal zijn columns die ik altijd met plezier lees overigens blijven waarderen.

Peter Noordanus, burgemeester van Tilburg

(Onder de foto staan de overige brieven van 18 juni)

Dertigduizend hennepplantjes in Zaltbommel.Beeld anp

Ingooi 'zwart'

Gerard Cox fluit wel eens een voetbalwedstrijdje 'zeg maar tussen rood en blauw, en dan zeg ik 'ingooi rood', of ik zeg 'ingooi blauw'. En als hij zwart is, zeg ik 'ingooi zwart'. Een beetje pesten. Wat gééft dat nou?'.

Mijn kinderen zijn half-Afrikaans en hebben een donkere huidskleur. Ze hockeyen, rijden paard, gaan met vriendjes en vriendinnen uit school zwemmen in de plaatselijke wateren en doen dus wat meer kinderen in Nederland doen.

Wat zouden ze verbaasd zijn en wat zouden ze vervolgens in elkaar krimpen als ze zich realiseren dat zij bedoeld worden, wanneer de coach hen toeschreeuwt met 'ingooi zwart'. Is Gerard Cox niet van een andere (lees: oudere) generatie die het kennelijk nog opvalt wat voor een huidskleur iemand heeft, is het voor de jongere generaties wellicht onbelangrijk en niet zo boeiend wat voor een huidskleur, haarkleur et cetera iemand heeft?

Zijn daarom de zogenaamde grappen van Gerard Cox niet zo grappig omdat het misschien grappen zijn die bij een hoop mensen niet meer aanslaan?

Kim van Veen, Soest

Geintje

Geachte Gerard Cox, als u het verschil niet meer weet of maakt tussen het gevoel voor humor van de eigen cultuur (toen was geluk heel gewoon) en het gevoel voor humor van de cultuur van een ander (daar waar geluk niet heel gewoon is) wordt het tijd hiermee op te houden. Ieder geintje is een seintje. Iedere grap heeft een kern van waarheid in zich.

Frits van Oostenbruggen, Breukelen

Jammer, jammer

Ik heb de column van Nico Dijkshoorn gelezen met als titel 'Vluchten' en verslikte me bij het lezen van zijn laatste zin. Wat erg, om de vrachtwagenchauffeurs als klootzakken af te schilderen. Absoluut onterecht, en jammer, jammer. Ik lees zijn columns altijd graag, maar deze keer vliegt hij wel heel erg uit de bocht.

Mieke Hulshof, Giethoorn

Tel uit je winst

Als ik ga optellen, kom ik voor de staat op 10 miljard winst (5 miljard minder naar de gemeenten en 5 miljard meer inkomsten uit de btw) en 5 miljard verlies door minder inkomstenbelasting. Voor de meeste burgers betekent dit plan 15 miljard verlies: de gemeenten gaan hun belastingen verhogen met totaal 5 miljard, de btw kost heel Nederland totaal 5 miljard extra, en de 5 miljard verlaging van de inkomstenbelasting is alleen gunstig voor veelverdieners.

Alleen een sociaal beleid van de gemeenten kan hier nog iets aan veranderen. En dat is dan afhankelijk van de (financiële situatie van de) gemeente waar je woont.

Mieke Rombouts, Ooij

Lekker doorwerken

De eerste tipjes van de belastingsluier worden opgelicht. Btw omhoog, 5 miljard verzwaring voor de burger. Minder geld naar de gemeenten, zodat die zelf meer belasting kunnen heffen. Dan zitten we al op 10 miljard. Dan moet er aan de kant van de belasting op arbeid wel heel wat gebeuren, willen we er nog wat positiefs aan overhouden. Jammer voor de gepensioneerden en de mensen met een uitkering. Straks moet ik het kabinet nog dankbaar zijn dat ik zo lang moet doorwerken. Kan ik er tenminste nog een paar jaar van 'profiteren'. Ik ben nu 61 en heb nog werk. En dat is ook al heel wat in deze tijd.

Peter Nierop, Purmerend

Politieagenten in het park

De krant begin ik altijd te lezen met de rubriek van Aaf Brandt Corstius. Als we aan tafel zitten met de kinderen dan hebben we het over ABC. Met veel plezier las ik de column 'Zacht' (V, 12 juni). Minder plezierig was dat Aaf 55 euro boete heeft gekregen omdat ze op de stoep fietste. Als de politie het ventiel had losgedraaid (zo doen ze dat in Israël, waar ik vandaan kom), was er geen notitieboekje nodig geweest en had het de politie tijd bespaard...

Een paar dagen geleden fietste ik door het Vondelpark en zag ik vier agenten op de fiets. Een man op scooter reed langs hen. Ze zagen hem en deden niks, terwijl het verboden is om daar met scooter te rijden. Misschien hadden ze hulp nodig van de twee agenten die bij Aaf waren?

Jael Kooyman-Sharaby, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden