'Ik ben een moslim. En ik heb een fucking Gouden Kalf in mijn hand'

De Gouden Kalveren zijn weer uitgereikt; vk.nl deed live verslag. Het verloop van de avond valt hieronder van minuut tot minuut terug te lezen.

Nasrdin Dchar op de rode loper met zijn vriendin. © ANP

22.00 uur: De uitreiking zit er op, alle Gouden Kalveren zijn uitgereikt. Wat rest: feest. Daarmee komt er een einde aan dit liveblog. Dank voor het lezen ervan.

21.56 uur:
Uitzinnige makers, acteurs op het podium.

21.54 uur: Winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Film: Black Butterflies, van Paula van der Oest.


21.47 uur:
De Kalf der Kalveren, zoals Claudia de Breij het noemt, wordt nu uitgereikt. Nominaties: Rabat, Brownian Movement en Black Butterflies. De prijs wordt uitgereikt door Famke Janssen.

21.40 uur: Het Gouden Kalf voor Beste Regie wordt gewonnen door Nanouk Leopold voor Brownian Movement.

21.39 uur:
Beste regie, nu. Genomineerden zijn Nanouk Leopold (Brownian Movement), Paula van der Oest (Black Butterflies) en Will Koopman (Gooische Vrouwen).

21.36 uur:
Uitzinnig van vreugde is Nasrdin Dchar. 'Tegen minister Verhagen zou ik willen zeggen, en tegen Wilders en al die anderen: Ik ben een Nederlander. Ik ben trots op mijn Marokkaans bloed. Ik ben een moslim en ik sta hier met een fucking Gouden Kalf in mijn hand.' Dchar maakt zijn dankwoord langer dan de bedoeling is, maar het wordt hem gegund.

21.33 uur: Nasrdin Dchar wint een Gouden Kalf voor Beste Acteur, voor zijn rol in Rabat.

21.30 uur:
Beste acteur nu. Genomineerd: Frank Lammers voor zijn rol in De Bende van Oss, Jaap Spijkers voor zijn rol in Lotus, en Nasrdin Dchar voor zijn rol in Rabat.

21.22 uur: Carice van Houten wint het Gouden Kalf voor de Beste Actrice, voor haar rol in Black Butterflies. Het is haar vijfde Gouden Kalf - nog nooit won een acteur zoveel Gouden Kalveren.


21.21 uur:
Barry Atsma mag het Gouden Kalf uitreiken voor Beste Actrice. Genomineerd: Gaite Jansen voor 170Hz, Carice van Houten voor Black Butterflies en Ricky Koole voor Sonny Boy.

21.15 uur: De winnaar van het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama: Vast, van Rolf van Eijk, een portret van een meisje dat opgesloten zit in een jeugdinrichting.

21.13 uur:
Schuurman mag de prijs uitreiken voor Beste Televisiedrama. Genomineerd: Bon Voyage (Margien Roogaar), Spookbeeld (David Lammers) en Vast van Rolf van Eijk.

21.11 uur:
De beurt is aan Katja Schuurman, na een klein voorproefje van de film Body Language. Schuurman is lid van de jury dit jaar, en benadrukt dat het erg, erg lastig was voor de jury.

21.04 uur: Halbe Zijlstra mag de Publieksprijs uitreiken. Dat doet hij aan Joost van Ginkel voor
170Hz - zijn regiedebuut.

21.01 uur:
Staatssecretaris Halbe Zijlstra staat op het podium voor de volgende prijs. De spanning in de zaal met filmmakers is voelbaar.

Zijlstra zegt dat het 'heel goed' gaat met de Nederlandse film, en dat hij het fijn vindt ook eens goed nieuws te brengen. 'Dat het nu goed gaat met de Nederlandse film is dankzij uw voorgangers', zegt Claudia de Breij. Applaus in de zaal.

20.59 uur: De prijs voor de Beste Lange Documentaire gaat naar Niet Zonder Jou, van Peter Lataster en Petra Lataster-Czisch.
Ze zijn er zelf niet bij, de twee zijn op vakantie. Per telefoon doet Peter Lataster zijn dankwoord.

20.55 uur:
Nou goed, dat was dat. Frans van Gestel, gast van het jaar van het festival mag het volgende Gouden Kalf uitreiken, en wel voor Beste Documentaire. Genomineerd: Niet Zonder Jou (Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster) , De Engel van Doel (Tom Fassaert) en Water Children (Aliona van der Horst).

20.52 uur: Peter Paul Muller wil zijn prijs niet. Regisseur Will Koopman zegt de prijs naar de kinderboerderij te brengen. Ongeloof in de zaal, maar het is echt waar: hij hoeft de prijs niet. Oplossing van Claudia de Breij: 'Laten we hem op de A12 uit het raam gooien ter hoogte van een kinderboerderij.'

20.51 uur: Opnieuw een prijs voor Gooische Vrouwen: Peter Paul Muller krijgt de prijs voor zijn rol.


20.47 uur:
Yvon Jaspers mag het Gouden Kalf voor Beste Mannelijke Bijrol uitreiken. Nominaties: Jaap Spijkers voor De Bende van Oss, Kuno Bakker voor Brownian Movement en Peter Paul Muller Gooische Vrouwen.

20.45 uur: Het Gouden Kalf voor Beste Vrouwelijke Bijrol gaat naar Beppie Melissen voor Gooische Vrouwen.


20.41 uur:
Jeroen van Koningsbrugge mag het Gouden Kalf uitreiken voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Genomineerd: Lineke Rijxman voor Alle Tijd, Beppie Melissen voor Gooische Vrouwen, en Rifka Lodeizen voor Onder Ons.

20.37 uur:
Alle zogenoemde vakprijzen zijn verdeeld. Nu de uitreiking van de - met alle respect - belangrijkste Gouden Kalveren, die voor Beste Film, Beste Hoofdrol, Beste Regie, enzovoort.

20.30 uur:
Er waren wat verbindingsproblemen, waarvoor excuses. Wat u gemist heeft:

Nanouk Leopold heeft het Gouden Kalf voor Beste Scenario gewonnen voor Brownian Movement, een film die verschillende nominaties in de wacht sleepte.

De Speciale Juryprijs ging dit jaar naar Rob Hillenbrink, verantwoordelijk voor special props en make-up in Isabelle, De Bende van Oss en Dik Trom.

20.06 uur:
De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek gaat naar Curaçao, gemaakt door Sarah Vos en Sander Snoep.

20.04 uur:
Ook de vakpers mag een prijs toekennen en uitreiken, die wordt nu uitgereikt door Robbert Blokland. Genomineerd: Curacao, Hou Me Vast, over De Dijk, en Rabat.

20.02 uur:
Beste Montage is voor Sander Vos, voor Black Butterflies. De film is in meedere categorieën genomineerd, waaronder die voor Beste Film.

20.00 uur:
Het Gouden Kalf voor de Beste Montage wordt nu uitgereikt.

19.58 uur:
De Bende van Oss wint het Gouden Kalf voor Beste Muziek, gemaakt door Het Paleis van Boem. De film was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival dit jaar.

19.56 uur:
Beste Muziek nu, uitgereikt door Ellen ten Damme.

19.53 uur:
Winnaar: Gert Brinkers voor Dik Trom

19.52 uur:
Jean van der Velde reikt een Gouden Kalf uit voor Beste Production Design - kort door de bocht gezegd hoe de film eruit ziet.

19.48 uur:
Even rust. Er wordt stilgestaan bij de 'collega's die we dit (film-)jaar zijn verloren', zoals Antonie Kamerling en Eddy van der Enden, Frans Vorstman en Johnny Kraaijkamp.

19.46 uur:
Jan Schermer wint het Kalf voor Beste Geluid voor Code Blue.

19.44 uur:
Volgende Gouden Kalf alweer, voor Beste Geluid.

19.42 uur:
Winnaar van de Beste Korte Documentaire: Joost Seelen, voor Zwarte Soldaten, een film over Nederlandse soldaten die zich vrijwillig aanmeldden bij de SS tijdens de Tweede Wereldoorlog.

19.40 uur:
Roel van Dalen reikt het Gouden Kalf uit voor Beste Korte Documentaire. Ook hij roept op tot visie en goede ideeën voor de culturele sector.

19.38 uur:
Geesin zegt het niet verwacht te hebben. Hij prijst de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van het Nederlands Filmfonds, voor de financiering van de film. 'Ik heb al meer dan twintig korte films gemaakt, dit was de eerste met een crew.'

19.37 uur:
Winnaar van het eerste Gouden Kalf, voor Beste Korte Film: Olifantenvoeten van Dan Geesin.

19.35 uur:
Applaus tijdens de uitreiking van het eerste Gouden Kalf, als staatssecretaris Halbe Zijlstra (ook aanwezig) wordt gevraagd om 'ook in de toekomst nog steeds mooie dingen mogelijk te maken.'

19.34 uur:
Eerste Gouden Kalf van in totaal 19 wordt meteen uitereikt, namelijk die voor Beste Korte Film.

19.33 uur:
De avond wordt gepresenteerd door Claudia de Breij en Daphne Bunskoek. De toon wordt gezet: 'Het zijn roerige tijden in de culturele sector. Deze avond gaat over alles wat tegen de stroom in roeit.'

19.30 uur:
De grote zaal van de Stadsschouwburg stroomt vol. Alle nominaties worden nog eens op een rij gezet. Benieuwd? Lees ze hier (de eerste nominaties, voor beste documentaires en korte films) en hier (beste speelfilm, acteur, regie, actrice e.d.) nog eens terug.

19.29 uur:
Voor wat het waard is: Rabat is favoriet bij het publiek dat over de rode loper naar binnen loopt. De film wordt inhoudelijk geprezen, maar ook om de manier waarop hij tot stand kwam: buiten alle gangbare (financierings-)kanalen om.

19.26 uur:
Overigens won Carice van Houten vorig jaar haar vierde Gouden Kalf voor Beste Actrice - ook dat is nog nooit iemand gelukt.

19.16 uur
: Op de rode loper: Ricky Koole, genomineerd als Beste Actrice voor haar rol in Sonny Boy - de Nederlandse inzending voor de Oscars dit jaar.

19.14 uur
: Even over Carice van Houten. De actrice is voor de vijfde keer genomineerd voor Beste Actrice, dit jaar voor haar rol in Black Butterflies, een film over het leven van de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker (geregisseerd door Paula van der Oest). Als Van Houten voor de vijfde keer zou winnen, zou dat een record zijn.

19.12 uur
: We zijn begonnen. Dat wil zeggen: de eerste gasten druppelen binnen over de rode loper, omgeven door flitsers en camera's. Welke films gaan winnen, wil de cameraploeg van het Film Festival weten. Meestgehoorde antwoord tot dusver: Rabat.

Nog eens zien wie er genomineerd zijn, en in welke categorie? Dat kan hier en hier. Vk.nl deed in de belangrijkste vier categorieën een voorspelling, die is hier terug te lezen.

Carice van Houten op de rode loper, eerder vanavond. © ANP
Juryvoorzitter Laetitia Griffith op de rode loper. © ANP
Standbeeld van een Gouden Kalf voor de Stadsschouwburg in Utrecht. © ANP
Beeld van een Gouden Kalf voor de Stadsschouwburg in Utrecht. © Pieter Sabel / vk.nl
Dan Geesin met zijn Gouden Kalf.
Een Gouden Kalf in de mond van Barry Atsma, die vorig jaar de prijs voor beste acteur won. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden