'IK BEN EEN EVERGREEN'

HOE ZIEN WE ONSZELF, EN WAT DENKEN ANDEREN? DEZE WEEK MUZIKANT EN KUNSTENAAR UDO LINDENBERG (59). HIJ HEEFT NET EEN NIEUWE SINGLE UIT, OVER DE NIEUWE CDU-CHEF ANGELA MERKEL....

TEKST HENK VAN DEN EINDEN

Die hoed. .. '...staat me goed. 96 Procent van de Duitsers kent mij met die hoed en zo sta ik ook op mijn boek Das Lindenwerk. Ik heb mezelf tot een soort cartoon gemaakt, ook in het dagelijks leven. ' Die bril. .. 'Ik heb veel gezichten, Jekyll en Hyde zijn in mij verenigd. Daarom die zonnebril, ik wil mijn intieme persoonlijkheid voor mezelf houden. Maar ik kan ook, heel handig, zelf heimelijk mensen bekijken. ' Bent u een typische Duitser? 'Nou, ik ben een exponent van de nieuwe generatie die eraan komt. Jonge Duitsers zijn internationaal ingesteld. Dat is de beste weg naar de toekomst: als iedereen zich als wereldburger gedraagt. ' Zegt iemand van bijna 60? 'Ik ben tijdloos, ik ben een evergreen. ' Dat vindt u.

'Dat zeggen veel Duitsers over mij. ' En wat vinden vrouwen van u? 'Tja. .. in ieder geval zeggen veel vrouwen: houd die bril maar op, anders wordt het te gevaarlijk. ' Hoe was kleine Udo? 'Ik was een luidruchtig mannetje, met mijn trommel.

En toen ik 15 was, ben ik uit huis gegaan. Ik wilde een wereldster worden. ' Gelukt? 'Half, ik heb bijna overal opgetreden. New York, L. A. , Peking, Shanghai, en in oktober ga ik naar Moskou, samen met Ellen ten Damme. ' Maar niet op Live 8? 'Toen speelde ik ter gelegenheid van de 128ste verjaardag van Hermann Hesse, de Nobelprijswinnaar van wie ik een groot fan ben. Hij heeft mij sterk geïnspireerd. ' Bono? 'Muzikanten zijn de beste visionairs. ' En Udo Lindenberg? 'In 2020 ben ik president van Duitsland. ' Wordt u nooit gemaand om op te houden? 'De meeste mensen zeggen juist: ga door.

Als de nachtegaal niet meer zingt. ..' En wat zou de pers melden als de vogel zwijgt? 'Udo voelde zich overal ter wereld thuis waar de mensen zeiden: ” Kom binnen, vreemde, je verrijkt mijn leven. ”' Pfff, dat kan beter.

'Hij hield de mensen wakker, zorgde altijd voor een verfrissende onrust. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden