Video

'Ik ben de minst racistische persoon ooit', en vier andere opvallende momenten uit persconferentie Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie opnieuw uitgehaald naar de pers. Na afloop van de ruim een uur durende bijeenkomst reageerden Amerikaanse media geschokt en draaiden de factcheckers overuren.

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn persconferentie donderdag. Beeld photo_news
De Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn persconferentie donderdag.Beeld photo_news

1. Nepnieuws
'Ik zou best een goede verslaggever zijn', zei Trump tijdens de persconferentie. De journalisten in de zaal zijn dat volgens hem niet, die verdraaien positieve verhalen tot negatieve. 'Ik begrijp het wel. Het komt door mij.' Trump verklaart dat hij eerlijke journalistiek wil. 'Het is zo belangrijk dat het publiek een eerlijke pers krijgt. Het publiek gelooft jullie niet meer. Misschien had ik daar een handje in. Ik weet het niet.' Hij gaf vooral nieuwszender CNN ervan langs, die hij promoveerde van 'nepnieuws' naar 'zeer nepnieuws'.

2. De factcheck ter plekke
Gewoonlijk worden Trumps uitspraken en data na afloop in krantenartikelen op feitelijke onjuistheden gecontroleerd. Maar televisieverslaggever Peter Alexander confronteerde Trump tijdens de persconferentie met diens onjuiste cijfers over een gigantische verkiezingsoverwinning: 'Waarom zouden Amerikanen u geloven als u zegt dat de informatie die ze krijgen nep is terwijl u zelf onjuiste informatie geeft?' Trump leek in zijn antwoord zijn medewerkers de schuld te geven: 'Deze informatie heb ik gekregen. Eigenlijk heb ik het ergens gezien.' Daarna gaf hij een andere journalist het woord.

3. De zwarte journalist
Toen de Afrikaans-Amerikaanse verslaggever April Ryan van American Urban Radio Networks bij de persconferentie een vraag stelde, leek Trump niet eens door te hebben dat ze journalist was. Ryan vroeg of Trump bij de aanpak van problemen in de grote steden zou overleggen met het politiek samenwerkingsverband van zwarte politici. 'Zeker', antwoordde Trump. 'Wil jij een bijeenkomst regelen? Zijn het vrienden van je?' Ryan reageerde ietwat van haar stuk gebracht: 'Ik ben gewoon een verslaggever, maar ik ken wel een aantal van hen.'

4. 'Nucleaire holocaust' en Rusland
Veel journalisten vroegen naar de relaties tussen Trumps medewerkers en Rusland, naar aanleiding van het aftreden van zijn veiligheidsadviseur. Volgens Trump is dat geen verhaal: 'Rusland is nep'. Hij zei dat hij niemand bij de Russen heeft om mee te praten als hij al zou willen. Verslaggevers vroegen ook naar Russische provocaties, nu er al dagenlang een Russisch oorlogsschip voor de oostkust vaart. Trump waarschuwde in zijn antwoord voor het gevaar van een 'nucleaire holocaust als geen ander'. Hij verwees ook naar de relaties tussen Rusland en zijn politieke rivaal. 'Ze zeggen dat ik nauwe banden heb met Rusland. Hillary Clinton gaf 20 procent van het Amerikaans uranium weg.' Daarmee verwees Trump naar een onjuist bericht dat onder Clintons ministerschap uranium aan de Russen zou zijn gegegeven.

5. 'Minst racistisch'
Een verslaggever met een keppeltje op vroeg Trump naar antisemitische incidenten, waar de president geërgerd op reageerde. Eerst gaf hij de man ervan langs: 'Ga zitten', en later foeterde hij hem uit dat dit geen makkelijke vraag was. 'Wel een belangrijke', aldus de journalist, Jake Turx. Trump noemde het een oneerlijke vraag waarna hij betoogde: 'Ten eerste, ik ben de minst antisemitische persoon die je ooit hebt ontmoet. Ten tweede, de minst racistische.'

Trump in een oogopslag

Het kabinet-Trump is nog niet helemaal af, maar de eerste wisselingen hebben zich al voorgedaan. Bekijk de huidige stand van zaken in dit overzicht.

Trump timmert stevig aan de weg. Bekijk hier wat hij tot dusver als president heeft gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden