IJzige romantiek

Een romantisch drama heet zoiets dan. Maar dat genre is alleen van toepassing op The Painted Veil als romantiek ook akelig kil kan zijn. Want wat het echtpaar Kitty (Naomi Watts) en Walter (Edward Norton) Fane van zijn huwelijk maakt, heeft met romantiek weinig van doen. Hij zegt stapelverliefd te zijn op haar. Zij accepteert zijn huwelijksaanzoek om zo snel mogelijk het benauwende ouderlijk huis te kunnen verlaten. Walter blijkt microbioloog, werkzaam in Shanghai. Dat heeft Kitty dan wel de gelegenheid geboden ver van huis te zijn, saai is het leven evengoed. Weliswaar meldde Walter zich kort na de huwelijksnacht weleens in de slaapkamer van zijn echtgenote, maar dan vroeg hij of het licht uit mocht. Niet verwonderlijk dus dat ze valt voor de charmes van een diplomaat. Nadat Walter de twee heeft betrapt, toont hij zich van een sadistische kant: hij vertrekt naar een afgelegen Chinees dorp waar een cholera-epidemie heers. En - we zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw - dwingt Kitty mee te gaan. Daar leven de echtelieden lang langs elkaar heen, maar door hun persoonlijke ontwikkeling en onder invloed van de omstandigheden groeien ze toch naar elkaar toe. Natuurlijk is er het choleraleed dat zulks bewerkstelligt, maar ook de oprukkende Chinese nationalisten maken de groot geworden kloof tussen de echtelieden kleiner.


The Painted Veil doet erg zijn best het leven zoals W. Somerset Maugham dat in zijn roman beschreef in zo mooi mogelijke plaatjes weer te geven, wat ertoe leidt dat er niet veel scherps overblijft in dit fraai geacteerde, gedragen drama. De combinatie van de wanhopige Naomi Watts en de stoïcijnse en vileine Edward Norton - de twee waren ook producent van de film - is een verrassende maar geslaagde.


The Painted Veil (John Curran, 2006) RTL 8, 20.30-23.05 uur.


Die Another Day

(Lee Tamahori, 2002) Nadat Nieuw-Zeelander Lee Tamahori in zijn vaderland het wereldwijd succesvolle grimmige Maori-drama Once Were Warriors had gemaakt, ontving Hollywood hem met open armen. Hij maakte er de fraaie film noir Mulholland Falls en de minder geslaagde misdaadthriller Along Came a Spider, voordat hij werd uitgenodigd de 20ste James Bond-film van een handtekening te voorzien. Voor zover je daarvan kunt spreken bij een Bondfilm, is die handtekening zichtbaar in een razendsnelle en in de bioscoop destijds vermoeiende montage, vooral van de actiescènes. Die Another Day zou de laatste en vierde van Pierce Brosnan worden en is een prima aflevering. 007 wordt in Noord-Korea opgepakt en vastgezet en krijgt veertien maanden later in ruil voor een Koreaanse spion zijn vrijheid terug. En dan begint het eigenlijke avontuur. Aantrekkelijke terzijdes: Bondcompagnon Halle Barry die als een gereïncarneerde Ursula Andress uit de zee oprijst en Madonna, die een zwakke titelsong schreef, maar in levende lijve een gastoptreden verzorgt als scherminstructrice.


Veronica, 20.30-23.15 uur.


Cloverfield

(Matt Reeves, 2008) Sterke monsterfilm uit de koker van producent J. J. Abrams (Lost), die stilistisch én marketingtechnisch grote overeenkomsten vertoont met The Blair Witch Project (1999). Net als in die nepdocumentaire losten de makers hun zorgvuldig opgebouwde verwachtingen knap in. Het uitgangspunt - iemand filmt een afscheidsfeestje van een vriend in New York en blijft filmen wanneer de stad wordt aangevallen door een Godzilla-achtig monster - wordt maximaal uitgewerkt; zelden was het effect van een eenzijdig ooggetuigeverslag zo intens.


RTL 7, 23.30-01.05 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden