IJzige leiders in Birma

De Birmese generaals hebben eens te meer laten zien dat ongenaakbaarheid hun tweede natuur is. Via een summiere mededeling lieten ze weten dat het huisarrest van oppositieleidster Aung San Suu Kyi wederom is verlengd....

Het bewind in Rangoon verwaardigde zich niet een rechtvaardiging te geven voor de continue isolering van de Nobelprijswinnares, die al twaalf van de afgelopen achttien jaar in feitelijke opsluiting heeft doorgebracht. Volgens de wet had zij nu eindelijk een proces moeten krijgen of anders moeten worden vrijgelaten. Maar daarover werd met geen woord gerept.

Dezelfde ijzigheid etaleerden de militaire leiders nadat Birma was getroffen door cycloon Nargis. Totale bescherming van de eigen machtspositie kreeg de voorrang boven snelle en daadkrachtige hulpverlening aan de slachtoffers van deze immense natuurramp. Buitenlandse hulpverleners werden aanvankelijk helemaal geweerd en worden nog steeds mondjesmaat toegelaten. Daardoor hebben honderdduizenden overlevenden veel zwaarder te lijden dan anders het geval zou zijn. Hulporganisaties vrezen voor massale ziektes en extra sterfgevallen.

Helaas stond de internationale gemeenschap in eerste instantie betrekkelijk machteloos en kon ze niet veel meer doen dan zware druk op de Birmese machthebbers uitoefenen om de grenzen alsnog te openen. Ook voor Aung San Suu Kyi kan vanuit het buitenland slechts in beperkte mate iets worden gedaan. Dit frustrerende gegeven mag evenwel nooit tot apathie leiden. Laten we in elk geval doen wat we kunnen: niet ophouden veel lawaai te maken over de schandalige behandeling van een moedige vrouw – ook en vooral in de richting van regeringen en instellingen die de Birmese generaals de hand boven het hoofd houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden