¿IJzervreter bij het spoor gevraagd'
In de brief die minister Schultz van Infrastuctuur net aan de Tweede Kamer stuurde, stelt ze voor over te gaan op het beveiligingssysteem ERTMS, een project dat over tien jaar gereed moet zijn. De NS laat in een reactie weten dat ERTMS nog in de testfase verkeert.
Treurig dat de NS niet weet dat dit systeem al alledaagse praktijk is, zoals op de Betuweroute en de Hogesnelheidslijn naar België. De in december te openen spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle is eveneens van het nieuwe systeem voorzien, en tests hebben uitgewezen dat het daar prima werkt.
Onze nationale spoorvervoerder loopt dus achter op de feiten. Maar daarvan rept de minister met geen woord. In een brief over de wintermaatregelen verstopt ze het falen van de NS in wollig taalgebruik. Als oorzaak van de ingestorte treindiensten noemt de minister 'de huidige wijze van de operationele be- en bijsturing van de dagelijkse treindienst door de spoorsector'.
Mooi geformuleerd, maar wat er aan de hand is, is dat bij incidenten het personeel zoekraakt. Dat is het gevolg van de succesvolle lobby van de vakbonden om de door hen verfoeide vereenvoudiging van de dienstroosters buiten de deur te houden. Daardoor kan een storing in Hoofddorp leiden tot het uitvallen van een trein in Lelystad.
Terwijl dit scenario nu bijna dagelijkse realiteit vormt, gaat ProRail intussen verder met het schrappen van allerlei wissels, met als gevolg dat de flexibiliteit van het spoorsysteem nog verder afneemt. Daarnaast zijn grote buitendienststellingen aangekondigd om achterstallig winteronderhoud te plegen en worden grote projecten niet op tijd afgemaakt. En ondertussen wordt het spoor verder kapotvergaderd met allerlei structuurdiscussies die niets oplossen.
De spoorsector moet, kortom, bij de lurven worden gegrepen om orde op zaken te stellen. Daartoe zou in het volgende kabinet een verkeersminister met aanzien en vooral gezag moeten worden aangesteld.
Een soort ijzervreter die persoonlijk zorgt voor een spoorsysteem waar reizigersbelang boven personeelsbelang gaat en waar eerst naar de wensen van de vervoerders (namens hun klanten) wordt gekeken en dan pas beslist, of en welke wissels, seinen en andere voorzieningen kunnen worden veranderd.
Amsterdam, beiden partner bij de Maatschappij Voor Beter OV
undefined