IJzeroxide 'ontdekt' uitzaaiingen bij operatie

Oncologen kunnen voortaan al tijdens de operatie uitzaaiingen in lymfeklieren opsporen door minuscule ijzeroxidedeeltjes in te spuiten. Die kunnen daarna met behulp van foto-akoestiek, een combinatie van licht en geluid, worden opgespoord. Dat blijkt uit onderzoek van technisch geneeskundige Diederik Grootendorst, die vandaag aan de universiteit Twente promoveert.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

AMSTERDAM - Artsen die willen achterhalen of een tumor is uitgezaaid, spuiten nu tijdens de operatie een radioactieve blauwe kleurstof in. Als een lymfeklier verkleurt, of na meting radio-activiteit laat zien, wordt die weggehaald en onderzocht. Is in die zogeheten schildwachtklier sprake van uitzaaiingen, dan moet de patiënt opnieuw worden geopereerd om meer klieren te verwijderen.

Bij het gebruik van ijzeroxide nanodeeltjes kan de arts al tijdens de operatie zien of een klier is aangedaan, legt Grootendorst uit. Op de plek van de uitzaaiingen worden geen nanodeeltjes opgenomen. Dan ontstaan 'gaten' in het beeld.

Omdat tijdens de operatie geen MRI-scan kan worden gebruikt, hanteerde Grootendorst een methode waarbij hij het klierweefsel belichtte met laser. De nanodeeltjes absorberen het laserlicht, waardoor warmte wordt opgewekt. Dat brengt een geluidsgolf voort en die kan weer worden omgezet in beeld.

Chirurgen van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gaan zijn nieuwe techniek de komende tijd beproeven tijdens operaties.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden