IJzeren Gordijn viel al eerder

De ingezonden brieven van maandag 11 juli.

Joseph Goebbels, de nazi-minister van Propaganda (midden), bezoekt de Volkenbond in 1933. Beeld anp
Joseph Goebbels, de nazi-minister van Propaganda (midden), bezoekt de Volkenbond in 1933.Beeld anp

IJzeren Gordijn viel al eerder Het overigens lezenswaardige artikel van Dirk-Jan Baars over Churchill (O&D, 8 juli) wordt ontsierd door een hardnekkig misverstand: Churchill zou als eerste de term 'IJzeren Gordijn' hebben gebruikt in zijn bekende Fultonrede in 1946. Maar er waren politici vóór hem die de term reeds bezigden. De Duitse rijkskanselier Theobald von Bethmann Hollweg gebruikte hem in februari 1916, toen hij een onbeperkte duikbotenoorlog tegen Engeland afwees . En de Duitse minister van Propaganda Joseph Goebbels schreef naar aanleiding van de Conferentie van Jalta in februari 1945 in zijn dagboek: 'Een IJzeren Gordijn zal vallen over het enorme territorium gecontroleerd door de Sovjet-Unie, waarachter naties geslacht zullen worden.'

Carel Zuil, Groningen

Brexitland

Dank aan Patrick van IJzendoorn voor zijn bijdragen vanuit het hart van Brexitland, zowel voor als na het referendum. Degelijke informatie, doorspekt met humor en verwijzingen naar historie en cultuur: klasse!

A. Weeda-Verburg, Leiden

Aboutaleb

Dertien PvdA-burgemeesters roepen de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb op zich kandidaat te stellen voor het leiderschap van de PvdA (O&D,9 juli). Dat kan, Aboutaleb is bijzonder populair. Maar welke tekstschrijver hebben de burgemeesters in hemelsnaam ingehuurd? Van Aboutaleb wordt verwacht dat hij het land gaat 'gidsen naar een mooie toekomst waar we eendrachtig werken aan een sterk en sociaal land'. Welkom in dromenland. Verderop in het stuk: 'Yes you can Ahmed.' Sociaal-democratische politiek wordt hier ingeruild voor de roep om een Verlosser. PvdA noch Aboutaleb zit te wachten op een dergelijke reli-reclameachtige oproep, lijkt me.

Henk de Witt, Delft

Racisme

De meesten onder ons vinden het prettig om met gelijkgestemden om te gaan. Dat leidt vaak tot het negeren of afwijzen van andersgestemden qua innerlijk of uiterlijk. Er ontstaan etnische, culturele, uiterlijke en religieuze scheidslijnen.

Dit is de mens eigen en willen we een multi-culturele samenleving leefbaar houden, dan zal er van iedereen begrip en geduld gevraagd worden, of accepteren als een gegeven.

De activistische groepjes zoals Denk, anti-Zwarte Piet en SOS dragen daar niets aan bij, ze polariseren slechts, waardoor de eerder genoemde scheidslijnen alleen maar breder worden. Het lijkt mij, als blanke zestiger, dat er wel belangrijkere zaken zijn om tegen te strijden als poppetjes in de Efteling.

Kinderarbeid, kindsoldaten, armoede, gedwongen huwelijk van minderjarigen, een crimineel als President in Suriname, enz.

Dat deze activisten zich druk maken over de slavenhandel, een handel die inderdaad niet erg menselijk was, maar meer dan 150 jaar geleden plaatsvond, verbaast mij, zeker omdat men voordoet alsof men direct slachtoffer is.

Ze doen voorkomen dat alleen blanke Nederlandse VOC'ers daarin actief waren. Ik heb nog geen protest acties gezien voor de ambassades van bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, terwijl Arabieren een voortrekkers rol hebben gespeeld .

Kortom, wat meer praten en begrijpen en wat minder actie.

R.A. de Jong, Zeist

Wat wil het volk?

Binnen elke democratie bestaat er een zekere obsessie met de wil van het volk. En dat is gezien het principe van de democratie maar goed ook. Wat wil het volk? En hoe verhoudt zich dat met het regeringsbeleid?

Naar aanleiding van de Brexit is er ook weer lustig op los gespeculeerd. Volgens sommigen wil het volk niets anders dan 'Blut und Boden', volgens anderen een sterk en sociaal Europa.

Gezien deze continue staat van verwarring is het eigenlijk heel merkwaardig dat er niet meer wordt geïnvesteerd in de articulatie van het volk. Een referendum hoeft niet per se ingewikkelde zaken tot het absurde aan toe te reduceren, maar zou ook kunnen bestaan uit een lijst vragen met bijvoorbeeld 5-punts antwoordschaal. Zou het volk niet moeten bepalen op welke terreinen en in welke mate Europa aan de touwtjes trekt?

Hielke Lootsma, Wageningen

Allah, mannen en vrouwen

Als Allah weet dat een man meer dan één vrouw nodig heeft, zoals beweerd werd in een artikel over gedwongen huwelijken, waarom heeft hij dan niet twee keer zoveel vrouwen als mannen geschapen?

E. Hey-de Herder, Zeist

Sportgenot

Wat een genot dit afgelopen EK, elke ochtend de Successupporters op de sportpagina's. Ook wel bekend als de Betrouwbare Mannetjes verdienen zij natuurlijk een veel breder podium dan alleen maar een zaterdagse column. Dus graag ook tijdens de Olympische Spelen dagelijks deze heren in de krant.

Roeland Loosen, Nijmegen

Porosjenko

Gisteren zag ik premier Rutte en de Oekraïense president Porosjenko op tv. Ik moest denken aan het boek 'Panama Papers', hoofdstuk 22 over 'De gasprinses' (Timosjenko) en 'De chocoladekoning' (Porosjenko). Beide grootschalige oplichters en klant van het Panamese oplichtersconcern Mossack Fonseca. Met terugwerkende kracht stem ik alsnog tegen het verdrag met Oekraïne.

Premier Rutte, maak werk van het opruimen van de Nederlandse hulptroepen voor de grootschalige internationale belastingontwijking en -ontduiking aan de Amsterdamse zuidas. Geef een duidelijke stem aan het EU-beleid voor effectieve regelgeving tegen de bedrijven en particulieren, die belasting ontduiken. Zo verwerft u de steun van de burgers voor de Europese Unie.

Theo van der Heijden, Boxtel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden