IJsselmeerziekenhuizen blijven nog bungelen

De Zorgautoriteit maakt gehakt van reddingsplan...

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

DEN HAAG De Nederlandse Zorgautoriteit en voorzitter Frank de Grave staan op de kaart. Met het voorlopig afwijzen van een reddingsplan voor de IJsselmeerziekenhuizen liet de autoriteit – twee jaar geleden opgericht om de concurrentie in de zorg te bewaken – zich aan het grote publiek zien. De NZa was gevraagd daaraan bijna 30 miljoen euro bij te dragen.

De IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord zijn feitelijk failliet. Maar in december benoemde minister Ab Klink van Volksgezondheid ze tot ‘systeemziekenhuis’ en daarmee onmisbaar voor de polder. Hij sloot een akkoord met zorgondernemer Loek Winter en verzekeraar Achmea over een reddingsplan.

Met dat reddingsplan is in totaal 62 miljoen euro overheidsgeld gemoeid en 5 miljoen van Winter. Een kwart van de 1.200 werknemers verliest zijn baan, en tien van de 48 medisch specialisten.

De overheid betaalt voor 13,3 miljoen openstaande rekeningen van het ziekenhuis en stelt zich garant voor nog eens 7 miljoen. Achmea trekt feitelijk de handen van de IJsselmeerziekenhuizen af. Die opstelling is opmerkelijk, want de verzekeraar heeft een ‘zorgplicht’ tegenover de verzekerden. Als er geen ziekenhuis is, blijft de verzekeraar in gebreke.

De NZa maakt gehakt van het plan. De Grave vindt begroting en saneringsplan ‘onvoldoende deugdelijk’ omdat die ‘deels gebaseerd zijn op feitelijke onjuistheden’ en ‘niet voldoende realistisch zijn’. Bovendien is de voorgestelde Raad van Toezicht niet onafhankelijk, omdat het gros van de leden kan worden ontslagen door Winter.

Ook Achmea moet het ontgelden. ‘Feitelijk vraagt de verzekeraar publiek geld om aan haar zorgplicht te kunnen voldoen’, schrijft de NZa in het voorlopige besluit.

De crux zit in het voorlopige van het besluit. Er kan een bijgesteld plan worden ingediend. Daarvoor geeft de NZa al wat handvatten. Achmea moet over de brug komen. Ook Winter moet sneller geld in het ziekenhuis stoppen. En Winter moet zijn ambities realistischer maken.

De NZa onderschrijft de stelling van Klink dat de IJsselmeerziekenhuizen onmisbaar zijn, althans de vestiging in Lelystad. Als die dicht zou gaan, kan spoedeisende hulp voor 75 duizend inwoners van die stad en de 20 duizend op Urk niet gegarandeerd worden.

Dat geldt niet voor de vestiging in Emmeloord. Die heeft nu al geen afdeling voor spoedeisende hulp en ‘chronische zorg’ wordt daar ook door het Antoniusziekenhuis aangeboden. ‘De NZa acht het gegeven deze omstandigheden niet juist dat met balanssteun in deze regio (Noordoostpolder) wordt ingegrepen’, schrijft De Grave. Dat zou de markt verstoren. Kortom, de vestiging Emmeloord mag dicht.

Een bijgesteld reddingsplan moet soberder. De NZa geeft al een indicatie. Op basis van de ingediende begroting zou de steun ‘ten hoogste 10,6 miljoen kunnen bedragen’ – eenderde van het gevraagde bedrag. Winter en Achmea moeten meer bijdragen. Anders zou ook wel eens sprake kunnen zijn van ongeoorloofde staatssteun, waarover omliggende ziekenhuizen kunnen klagen. Het lijkt ook een boodschap aan de Tweede Kamer, die méér wil van minister Klink: hij mag niet meer. Geen wonder dat Klink tevreden is met het voorlopige oordeel.

Ondernemer Loek Winter is aan zet om een nieuw plan te maken, maar de bal ligt eigenlijk bij Achmea. Want die moet aan de zorgplicht voldoen tegenover alle verzekerden van Groene Land, het merk waarmee de verzekeraar groot is in de polder. Voor de verzekeraar is een slechte naam bij de zorgautoriteit al niet prettig, maar een slechte naam bij verzekerden is desastreus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden