IJsselmeerwater in strijd tegen droogte

Het hoogheemraadschap Rijnland begint dinsdag met de aanvoer van zoet water uit het IJsselmeer om de gevolgen van de droogte te bestrijden....

Om het water in de goede richting te laten stromen, worden sommige vaarwegen in Amsterdam, het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en het Rijnland geblokkeerd.

De waterschappen hebben hiertoe besloten omdat er de komende tien dagen weinig regen wordt verwacht in het stroomgebied van de Rijn.

Daardoor wordt het rivierwater, dat nu via de Hollandsche IJssel bij Gouda het Rijnland wordt binnengelaten, steeds zilter. Dat is schadelijk voor de gewassen.

Het zoutgehalte is opgelopen tot 400 milligram per liter, twee maal zo hoog als dat van het IJsselmeer. Ter vergelijking: het zeewater heeft een concentratie van naar schatting 18 duizend milligram per liter. Het zilte water wordt vanaf dinsdag bij Gouda tegengehouden. Wel laat Rijnland via het Vijzelgemaal bij Utrecht nog steeds water binnen uit het Amsterdam-Rijnkanaal.

Het IJsselmeerwater is niet eerder gebruikt, om de scheepvaart niet te belemmeren. Enkele sluizen moeten worden gesloten, om het water via Amsterdamse grachten, de Amstel en het Amstel-Drechtkanaal naar het zuiden te leiden.

Extra complicatie is dat de zoete IJsselmeerstroom een prop zilt water (900 milligram per liter) voor zich uit stuwt, die zich nu nog in het IJ bevindt. Om die prop zonder schade af te voeren, worden in het Groene Hart diverse kruispunten van vaarten en kanalen afgedamd. Schepen kunnen daar tien dagen niet langs.

Het peil van het IJsselmeer is hoog genoeg om het Groene Hart veertig dagen van zoet water te voorzien, zegt een woordvoerder van het hoogheemraadschap Rijnland. 'Tegen die tijd moet er wel weer genoeg regen zijn gevallen', aldus de zegsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden