’IJslandse bank was net zo solide als Postbank’

‘Landsbanki had een A+, dezelfde rating als de Postbank van de ING’, verdedigde de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers donderdag het besluit om nog op 13 augustus een deposito van 28 miljoen euro bij de IJslandse bank ‘te laten doorrollen’.

Door Peter de Waard

Hooijmaijers moest gisteren spitsroeden lopen tijdens een extra vergadering van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Deze provincie dreigt in de kredietcrisis 100 miljoen euro te verliezen – 80 euro belastinggeld per Noord-Hollander. Bij Landsbanki is 78 miljoen oninbaar en bij een Duitse dochter van Lehman Brothers 22 miljoen.

Oorzaak is het beleid van een zeer actieve treasurer die over heel Europa de hoogste rentes zocht voor de kasreserves van de provincie. In totaal had Noord-Holland begin oktober liefst 620 miljoen op de bank staan. En daarvan was 50 miljoen zelfs ergens anders geleend geld. Was de provincie niet aan het speculeren? Hoe kunt u zo veel geld hebben?, wilde de PvdA weten. ‘De provincie Zuid-Holland heeft alleen maar schulden.’

Hooijmaijers zei dat Noord-Holland de dupe is geworden van het prudente beleid. ‘Wij hebben 1.100 personeelsleden, Zuid-Holland 2.300. Wij steken het geld het liefst in projecten. Helaas liepen projecten zoals de Zuidas vertraging op, zodat het geld bleef staan.’

Dat het mis ging, lag niet aan de gedeputeerde. Het beheren van kasgeld is een taak van de treasurer, een ambtenaar. ‘Ik ben politiek verantwoordelijk. Ik vind het verschrikkelijk en ontzettend. En ik heb er slapeloze nachten van’, zei hij. ‘Maar er is geen enkele regel of wet overtreden.’ Wie waren dan wel de schuldigen? ‘De rating agency’s.’ En De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financïën, die niet waarschuwden en niet thuis gaven toen de ramp zich voltrok. E-mailtjes naar Den Haag werden niet eens beantwoord.

Hooijmaijer kreeg van de staten uiteindelijk het voordeel van de twijfel. Een motie van wantrouwen werd alleen door de SP ondersteund. Eerst zullen de Staten een onderzoek naar het financiële drama gaan houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden