IJsland als niet te stuiten nieuwsbron & Sinterklaas in mei

Het beste (boven) en het slechtste (onder) in en uit de media in een rubriek die elke vrijdag verschijnt. Deze week de terugkeer van IJsland en het Sinterklaastoneelstukje van de NTR. 'Hallo, het is mei hoor.'

IJsland is helemaal terug in de nieuwskolommen, een lekker vertrouwd beeld. Nadat de hardnekkige aswolk van de Eyjafjallajökull-vulkaan het Europese vliegverkeer vorig jaar ruim twee maanden lam legde, was deze keer de stoom van de Grímsvötn - 's lands meest actieve vuurspuwer - het gesprek van de dag.

Nou ja, voor even dan. Een aantal vliegtuigmaatschappijen zag de aandeelkoers kelderen, KLM schrapte een handvol vluchten en het elftal van Barcelona vloog vroeger dan gepland naar Londen, waar het zaterdag de Champions League-finale tegen Manchester United speelt.

Na vijf dagen was het spektakel voorbij, maar IJsland bleef een bron van nieuws.

Evert Santegoeds, opperhoofd van weekblad Privé, ontdekte dat het eiland het decor vormt voor het nieuwe seizoen van Wie is de Mol?. Op Schiphol liep hij een aantal deelnemers tegen het lijf (onder wie rapper Dio en politicus Frits Huffnagel).

O ja. Reinout Oerlemans filmt zijn nieuwe avonturenfilm Nova Zembla momenteel ook op IJsland. Straks in de bioscoop.

Misschien zijn het allemaal bliksemafleiders met betrekking tot die ene financiële kwestie. Zou kunnen. Maar voorlopig mag het geen verrassing heten dat IJsland deze week ook nog de absolute top van de Global Peace Index haalde, als vreedzaamste land van 2011.

Was wederom een aardig nieuwsberichtje.

Berend Jan Bockting

-------------------------

Dus dat vinden ze leuk, in Hilversum, een Sinterklaasjournaal op 21 mei, midden in het droogste voorjaar sinds mensenheugenis en een dag eerder onder de aandacht gebracht in een echt persbericht van de afdeling marketing & communicatie van de NTR:

'Naar aanleiding van een bijzonder en urgent nieuwsfeit heeft de NTR, in overleg met de NPO, besloten tot het inlassen van een extra uitzending van Het Sinterklaasjournaal (...). Gezien de ontwikkelingen is het op dit moment niet mogelijk nadere mededelingen te doen.'

Daar zaten ze dan, op zaterdagavond, Bram van der Vlugt en Dieuwertje Blok, om samen met Kees uit Flodder en hoofdpiet Erik van Muiswinkel een toneelstukje op te voeren op Nederland 1. Van der Vlugt zei ermee te stoppen, na 25 jaar. Niks ten nadele van Van der Vlugt, prima Sinterklaas, maar waarom moet dat? Wat bezielt die mensen dat hele circus op te tuigen, in plaats van een drieregelig persbericht te versturen?

Hallo, het is mei hoor. Kinderen hebben echt wel wat anders aan hun hoofd dan Sinterklaas. Het tot op het bot uitbenen van het Sinterklaasfeest is sowieso een grote schande, maar als volwassenen over de hoofden van kinderen heen hun eigen pleziertjes na gaan jagen, onder het mom van een 'bijzonder en urgent nieuwsfeit', is het bij de NTR de hoogste tijd voor de functioneringsgesprekken.

Paul Onkenhout

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden