IJselijke toestanden

'HET WORDT een nogal treurige uitzending', waarschuwde presentator Peter van Ingen gisteren aan het begin van Buitenhof. De uitzending stond namelijk in het teken van oorlog (Irak) en crisis (Nederland)....

Met de treurigheid bleek het echter wel mee te vallen. Per slot van rekening is de oorlog nog geen voldongen feit. En de crisis heeft niet zo hevig toegeslagen, dat er geen beschaafd herengesprek over konden voeren.

Nee, voor een echt droevig schouwspel moest men naar Nederland 2, waar Studio Sport zowel zaterdag als zondag vele uren zendtijd besteedde aan een rechtstreeks verslag van het NK schaatsen in Assen. De NOS was met groot materieel uitgerukt naar de Drentse schaatsbaan, waar de deelnemers in een doodse entourage hun rondjes reden. Afgaande op de beelden zal de omvang van de NOS-ploeg niet ver zijn achtergebleven bij het aantal betalende toeschouwers.

De leegte nam surrealististische proporties aan toen zaterdag de races al lang waren afgelopen, maar een kleumende Mart Smeets en gast-commentator Henk Gemser tegen de beklemmende achtergrond van verduisterde tribunes bleven analyseren, zodat de vastgestelde zendtijd toch geheel werd gevuld. Beter kon niet worden gedemonstreerd dat de maatvoering op dit terrein zoek is.

Verder werd er in het weekeinde veel uitgeluid, waarbij het Hilversumse familiegevoel krachtig opspeelde. Kopspijkers beëindigde de eerste helft van het seizoen met een vermakelijke persiflage op Barend & Van Dorp, dat op zijn beurt in de laatste aflevering voor de (ditmaal korte) winterstop Anita Witzier te gast had, die gisteravond samen met Fons de Poel de heldenverkiezing van de KRO presenteerde. Het doel viel definitief voor Keyl (TROS) en Propaganda (VPRO). Beide programma's zwaaiden af in stijl: Keyl met zowel Ronnie Tober als de prostituees van Carrie, Propaganda met een cryptische discussie over kunst in een steeds fictiever wordende werkelijkheid.

Over Catherine Keyl hoeven we ons geen zorgen te maken. Voor de EO gaat ze deze week dagelijks op zoek naar God, en daarom discussieerde ze in de laatste B & W van het jaar mee over de pauselijke waarschuwing dat Hij genoeg heeft van de wereld. Vroeger zou zo'n onderwerp voer voor theologen zijn geweest, maar nu zaten naast Keyl ('ik heb een supermarkt-geloof') de ongelovige schrijvers Harry Mulisch en Maarten 't Hart aan tafel en verkondigde alleen Antoine Bodar, de troeteltofelemoon van onkerkelijk Nederland, nog Zijn woord. Mulisch veronderstelde dat de paus het idee van de terugtredende God heeft opgedaan in zijn roman De ontdekking van de hemel. God wordt dus ook steeds fictiever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden