IJs op sneeuw bedreigt rendier

Door klimaatverandering valt er meer regen in Spitsbergen en andere arctische regio's. Rendieren hebben daar last van. De regen bevriest en legt een ijslaagje op de bodem waardoor de rendieren niet meer bij hun voedsel kunnen komen....

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben dat vastgesteld, zo blijkt uit een persbericht van de universiteit. Op Spitsbergen vond onderzoeker Jaakko Putkonen een ijslaag van meerdere centimeters dik waar zelfs een mens met gereedschap niet doorheen kon komen.

Zo'n ijslaag blijft tot de zomer liggen, totdat de sneeuw uiteindelijk smelt. Het is niet ongebruikelijk dat dergelijke regen-op-sneeuw-situaties elkaar afwisselen.

Putkonen: 'Ik heb meegemaakt dat de bodemtemperatuur twee maanden op het vriespunt bleef omdat het langzaam opvriezende water onder de dikke sneeuwlaag zakt. Zelfs als de ijslaag niet doordringbaar is, bevordert de warmere bodemtoplaag de groei van schimmels en toxische stoffen tussen de mossen, en dan mijden rendieren deze gebieden.'

Bovendien kan de harde ijslaag de hoeven van de dieren beschadigen. 'In zo'n periode moeten herders hooi neerleggen omdat de rendieren niet bij hun voedsel kunnen komen', aldus Putkonen.

De onderzoeker ontwikkelde een model van sneeuw en bodemwarmte om het effect te meten van klimaatverandering in gebieden als Alaska, Canada, Groenland, Noord-Scandinavië, Rusland en Spitsbergen.

Tot dusver blijkt dat de opstapeling regen op sneeuw vooral in kustgebieden optreedt. Maar het model voorspelt dat dit landinwaarts zal oprukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden