IJs gouden vondst voor veel bakkers

Onder het veelzeggende kopje 'IJs kan knaller zijn in de zomer' laat het onafhankelijke vakblad Bakkerswereld zijn bakkers aan het woord over het verkopen van ijs producten....

Voor Bakkerij Heinink is de ijsverkoop 'enorm belangrijk', zegt hij in een interview. Veertig procent van de omzet in het ijsseizoen wordt volgens hem uit ijs behaald. 'Het wordt steeds drukker. Voor ons is het de toekomst', aldus een ijsmedewerker van Heininks bakkerij.

Belangrijker nog is de marge op een bolletje ijs; bij Heinink is die 75 procent.

Voor Klaas Hol van Bakkerij Hol is ijs echt een product van de ambachtelijke bakker. Hij kan zich met zijn zelfgemaakte ijs dan ook zeer goed onderscheiden. Volgens hem ligt in de rede dat veel bakkers geen ijs verkopen door de hoge investeringen die moeten worden gedaan. Die kunnen oplopen tot 30 duizend euro voor ijsmachines, diepvriezers en toonbank.

Wijnand Stegeman van Bakkerij Wijnand verkoopt geen ijs. Zijn locatie leent zich er uitstekend voor, geeft hij onmiddellijk toe, maar hij weigert zich aan de verkoop van ijs te wagen uit respect voor de drie grote horeca klanten uit het dorp die ook al ijs verkopen. 'Het zijn klanten van me, die wil ik niet in het vaarwater zitten', aldus Stegeman.

Echte Bakker Kluft verkoopt eveneens geen ijs. Volgens Eigenaar Ferry Kluft niet omdat hij het niet zou willen. 'Het is het ruimtegebrek. We hebben een kleine winkel en er is gewoon geen plaats voor'. Het zou wel kunnen, zegt Kluft, maar dan moet hij de woonkamer van zijn familie bij de winkel gaan trekken. En dat is voor van de Kluft toch enige grond tot nadenken. Dus uiteindelijk heeft hij er toch maar vanaf gezien. Hij houdt het bij het bakken van brood en niet bij bakken vol ijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden