IHC Caland geeft voor 200 miljoen aandelen uit

IHC Caland in Schiedam, bouwer van drijvende platforms voor de produktie en opslag van olie en van baggerschepen, gaat voor hoogstens 200 miljoen gulden nieuwe aandelen uitgeven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Wij hebben in 1995 en 1996 500 miljoen gulden van ons eigen geld geïnvesteerd in de bouw van deze platforms', verklaart directeur J. Bax van IHC Caland de noodzaak van de emissie. 'Met de opbrengst van de emissie kunnen we weer een tijdje vooruit. De aandelen-uitgifte is een gevolg van ons succes op deze markt.'

Beleggers op de Amsterdamse beurs waren daarvan nog niet overtuigd. Het nieuws van de emissie leidde donderdagmorgen tot een koersdaling van IHC Caland met 2,50 gulden tot 80 gulden. In de loop van de dag liep het verlies op tot 3 gulden.

Aandelen IHC Caland behoorden de afgelopen jaren tot de favoriete stukken op het Damrak. Na een geslaagde drastische herstructurering in de tweede helft van de jaren tachtig legt het bedrijf zich toe op de bouw van olieplatforms en baggerschepen. De laatste jaren hebben de winst en de koers een bijna constante opwaartse lijn laten zien, maar beleggers vrezen nu dat door de uitgifte van nieuwe aandelen de winst per aandeel zal verwateren.

Volgens Bax zal daarvan geen sprake zijn. De winst per aandeel steeg vorig jaar naar 3,17 gulden en voor dit jaar heeft Bax een verdere stijging naar 3,63 gulden voorspeld. 'Die prognose blijft overeind.' Bax zegt de vermogenspositie te willen 'oppeppen' om sterk te staan tegenover de klanten. 'Wij zijn heel conservatief. Wij willen niet veel vreemd vermogen, omdat we willen onderhandelen vanuit een positie van kracht.'

Specialiteit van IHC Caland is de bouw van zogenoemde floating production systems (FPS). Dit zijn tot olieplatforms omgebouwde tankers. Die zijn goedkoper voor oliemaatschappijen dan de statische boorplatforms. IHC Caland was de eerste onderneming die met drijvende olieplatforms op de markt kwam. Bax: 'We bouwen ze voor oliemaatschappijen en dan krijgen we gewoon betaald of voor eigen rekening en dan worden ze langjarig verhuurd.'

Op dit moment heeft IHC Caland zeven boorplatforms voor eigen rekening gebouwd. 'Zes daarvan zijn langjarig verhuurd; de zevende is geheel afgeschreven.' Eerder dit jaar bestelde British Petroleum zo'n platform voor een bedrag van 700 miljoen gulden. IHC Caland bouwt het platform samen met twee partners en heeft recht op een kwart van dit bedrag.

IHC Caland besteedt de bouw van de drijvende olieplatforms meestal uit bij werven in het buitenland die dicht bij de plek zitten waar het platform uiteindelijk zal worden ingezet. Dat voorkomt dat de installaties over de hele wereld moeten worden gesleept. Bovendien omzeilt IHC Cland de schommelingen in de dollarkoers, omdat de onderneming vooral actief is in het Midden-Oosten en in Singapore.

Daarnaast bouwt IHC Caland baggerschepen bij de eigen werven IHC Holland in Kinderdijk en Sliedrecht en De Merwede in Hardinxveld Giessendam. De onderneming heeft bijna 1900 werknemers, waarvan 1200 in Nederland. De offshore brengt 70 procent van de winst van het bedrijf binnen en de baggermarkt de rest. De omzet steeg vorig jaar van 886 naar 928 miljoen gulden en door de aflevering van een aantal grote projecten zal de omzet dit jaar weer fors oplopen. De orderportefeuille bedroeg eind vorig jaar rond 3 miljard gulden.

Dit jaar verwacht IHC Cland een winststijging van 75 naar minstens 86 miljoen gulden. Vorige maand meldde de onderneming al dat dit jaar voor 750 miljoen aan nieuwe orders zijn geboekt.

Bij de emissie van IHC Caland gaat het in eerste instantie om 2,06 miljoen nieuwe aandelen. Deze uitgifte zal naar verwachting 170 miljoen opleveren. ABN Amro Hoare Govett en Merrill Lynch International begeleiden de aandelenemissie. Inschrijving geschiedt volgens het zogenoemde bookbuilding-systeem, dat voorrang verleent aan de hoogste bieder. Naar verwachting wordt de prijs voor de nieuwe aandelen op 28 juni vastgesteld.

De emissie van 2,06 miljoen aandelen vertegenwoordigt 8,6 procent van het uitstaande kapitaal van de onderneming uit Schiedam. Indien de uitgifte succesvol verloopt, kan IHC Caland nog eens 310 duizend stukken extra op de markt brengen. Deze zogenoemde greenshoe vertegenwoordigt 1,3 procent van het uitstaande kapitaal. Als IHC Caland van deze optie gebruik maakt, stijgt de opbrengst van de emissie tot 200 miljoen gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden