IGZ: huisarts gaf 100 keer toegestane dosis morfine

De omstreden huisarts Tromp uit Tuitjenhorn die onlangs zelfmoord pleegde, heeft een patiënt honderd keer de toegestane dosis morfine gegeven. Dat bevestigt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag in een vertrouwelijk document (.pdf) dat bij wijze van hoge uitzondering openbaar is gemaakt. Daarin noemt de inspectie de arts 'een acuut gevaar voor de patiëntveiligheid'.

Beeld thinkstock

De patiënt overleed binnen een half uur na het toedienen van de morfine. Tromp had tegen de mensen van thuiszorg, die aanwezig waren aan het sterfbed, gezegd dat de doses waren verdund, maar dat was volgens de IGZ niet het geval.

Te goeder trouw
Tromps collega en behandelend huisarts Eugène Steenvoorde, die inzage had in het strafdossier, zei vanmorgen in de Volkskrant al dat de huisarts 1 gram morfine toe had gediend aan de terminale kankerpatiënt. Tromp handelde volgens haar wel te goeder trouw: 'Het past bij het impulsieve van Nico, dat hij hem echt goed wilde helpen.'

Tromp pleegde op 8 oktober zelfmoord, nadat de inspectie hem op non-actief stelde en justitie een strafonderzoek naar het overlijden van zijn patiënt was begonnen.

Openbaar
Door het rapport openbaar te maken, wil het naar eigen zeggen meer duidelijkheid te geven over hoe ze het toezicht in deze zaak heeft uitgeoefend.

Nabestaanden van de huisarts zijn er echter boos over. 'Integrale openbaarmaking van het bevel is onnodig', schrijven zij in een verklaring. De privacy wordt hiermee geschonden, vinden zij. 'Met als enig doel het vermeende gelijk van het handelen van IGZ te kunnen rechtvaardigen.'

'Help me'
De huisarts heeft naar eigen zeggen gereageerd op een hulpkreet van de patiënt, zo blijkt uit de toelichting van IGZ. Die zou 'help me' tegen hem hebben gezegd en daarbij zijn 'ogen ten hemel' hebben geslagen. Hij sprak moeizaam en was ondanks extra zuurstof tot 'stikkens toe' benauwd, aldus de arts. Tromp kende de patiënt al 21 jaar. Er was volgens hem niet genoeg tijd om allerlei procedures te gaan volgen.

De IGZ rekent hem dat aan. De arts heeft amper lichamelijk onderzoek verricht en geen rekening gehouden met de op dat moment lopende medische aanpak en het effect dat dit op de patiënt had gehad, aldus de inspectie.

Nabestaanden huisarts woest op IGZ
De nabestaanden van huisarts Nico Tromp hebben geen enkel goed woord over voor de handelwijze van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Tromp pleegde zelfmoord nadat hij op non-actief was gezet door de IGZ. De Inspectie deed dat nadat hij zijn boekje ver te buiten was gegaan door het toedienen van een veel te grote hoeveelheid morfine aan een terminale patiënt. Die overleed heel kort daarna.

De nabestaanden 'zijn en blijven met de huisarts van mening dat het bevel van de IGZ ten onrechte is gegeven', schrijven zij in een verklaring. Wat zij erg bezwaarlijk vinden, is dat de IGZ weigert het verweer van de arts en zijn advocaat mee te nemen in de besluitvorming. Daarom maken zij dat zelf openbaar en hopen ze daarna met rust gelaten te worden.

In het verweer is onder meer te lezen dat Tromp niet de bedoeling had zijn patiënt, die hij al 21 jaar goed kende, te laten sterven. 'Mijn cliënt ziet wel degelijk in dat hij onverstandig heeft gehandeld en zich heeft laten leiden door zijn primaire impuls om de patiënt zo snel mogelijk pijn- en benauwdheidsvrij te krijgen', zo schrijft de advocaat.

Grote twijfels
Ook heeft de arts volgens zijn raadsman meerdere keren geprobeerd te overleggen met zijn coassistent, die met Tromp aanwezig was bij de patiënt. Zij had grote twijfels over het handelen van de huisarts, vooral over de grote doses morfine en een slaapmiddel die hij toediende. En daarom meldde ze haar bevindingen bij haar begeleider in het AMC, dat op zijn beurt de IGZ inschakelde.

'Mijn cliënt heeft met de coassistent direct na het overlijden in de auto zijn motivering voor zijn handelwijze getracht toe te lichten', schrijft de advocaat. 'Tevens heeft hij haar de volgende dag uitgenodigd om nader van gedachten te wisselen. De coassistent weigerde dit pertinent.'

Beeld anp
 
Ondanks de door de huisarts aangevoerde argumenten kan de inspectie, op basis van haar bevindingen er niet op vertrouwen dat de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de door de huisarts te leveren zorg in afdoende mate zijn gewaarborgd.
IGZ
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden