IGZ grijpt weer in bij thuiszorgorganisaties

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft opnieuw twee thuiszorgverleners die pas tot de markt zijn toegetreden onder verscherpt toezicht geplaatst.

ANP

Het gaat om uitzendbureau Let's Go Zorg in Hasselt (Overijssel) en de multiculturele organisatie Hanimeli in Enschede. Dat meldde de IGZ dinsdag.

Volgens de IGZ is bij beide instellingen sprake van ‘structurele tekortkomingen in de kwaliteit van de geleverde zorg’, met risico's voor patiënten tot gevolg. Zij werden al eerder op de vingers getikt en moesten in een plan van aanpak aangeven hoe zij de kwaliteit dachten te verbeteren. Die plannen kwamen evenwel te laat en waren niet goed genoeg, aldus de inspectie.

Sluiting


De inspectie heeft de twee organisaties opnieuw bezocht en geconstateerd dat de eerder vastgestelde tekortkomingen nog steeds bestaan. Beide instellingen zijn daarom met ingang van 19 april voor een periode van twee maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Zijn er na deze termijn geen substantiële verbeteringen zichtbaar, dreigen hardere maatregelen, tot tijdelijke sluiting aan toe.

Uit een onderzoek van de IGZ in 2008 en 2009 bleek dat bij 25 van de 26 onderzochte nieuwe toetreders in de thuiszorg de kwaliteit van de geleverde zorg onder de maat was. Het ging daarbij om onderwerpen als medicatieveiligheid, deskundigheid van personeel en de aanwezigheid van verpleegkundige richtlijnen en zorgdossiers. De inspectie heeft sindsdien vijf thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht geplaatst. Bij een instelling, Thuiszorg Lida, leidde dit tot sluiting.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden